Alt du trenger å vite om DNA-testing

Alt du trenger å vite om DNA-testing

Du har spørsmål, vi har svar!

Dette innlegget har vi laget for vanlige folk som har spørsmål om MyHeritage DNA-testing. Her vil du lære det grunnleggende om hvordan du tar en DNA-test fra MyHeritage. Du vil lære hvordan du forstår DNA-testens etnisitetsresultater, hvordan du laster opp DNA-resultatene dine til MyHeritage fra et annet selskap, og mer! Dessuten har vi et fantastisk Cyber Monday DNA-tilbud, som er årets laveste pris!

Hva gjør MyHeritage sin DNA-test unik?

Personvern

Først og fremst kan du stole på at DNA-dataene dine er trygge hos oss! Vi legger stor vekt på personvern og sikkerhet. MyHeritage er det eneste DNA-selskapet for private forbrukere som forplikter seg til aldri å selge eller overføre kundenes DNA-data til en tredjepart.

Europas ledende DNA-test

MyHeritage har 92 millioner brukere over hele verden, og MyHeritage sin test er ledende i Europa med 5,5 millioner test-resultater i databasen. Hver uke er det mange nye som foretar DNA-testing.

Beste test for å finne nye slektninger

Med MyHeritage DNA får du tilgang til en rekke ressurser som vil hjelpe deg med å finne nye slektninger.

Kromosom browser: MyHeritage tilbyr en utmerket kromosom leser. Med den kan du sammenligne delte og triangulerte segmenter av DNA med opptil 7 DNA-treff samtidig. Ved hjelp av en skjematisk og farge-kodet skisse av kromosomene dine, kan du se hvilke DNA-segmenter du deler med flere DNA-treff (dette kalles også triangulerte segmenter). Du får innsikt som kan hjelpe deg med å forstå hvordan du er i slekt med treffene dine, og noen tilfeller vil du identifisere DNA-segmenter som er knyttet til spesifikke forfedre.

AutoClusters: AutoClusters er et verktøy som organiserer DNA-treffene dine i grupper av personer som deler DNA med deg og hverandre. Ved hjelp av dette verktøyet kan du enkelt se hvem av DNA-treffene dine som er relatert til hvem, og det er stor sannsynlighet for at alle i en og samme gruppe har en felles forfedre.

Theory of Family Relativity™: The Theory of Family Relativity™ er en funksjon som analyserer alle slektstre-data og historiske data som finnes på MyHeritage, for så å gi deg teorier om hvordan du kan være relatert til DNA-treffene dine. Denne funksjonen kan spare deg for massevis av tid og krefter.

MyHeritage DNA tilbyr også en ekstremt nyttige filtrerings- og sorteringsfunksjoner som hjelper deg med å administrere treffene dine og sette søkelys på de som er viktig for deg. På siden for DNA-treff kan du filtrere treff etter forskjellige kriterier, for eksempel hvilke treff som har en Theory of Family Relativity™, hvilke som har felles Smart Matches™, felles etternavn, steder, eller et slektstre. Du kan også filtrere etter forhold, etnisitet, eller genetiske grupper. Videre kan du sortere treffene dine etter andel av delte segmenter totalt, største felles segment, navn eller hvilke treff som sist ble lagt til MyHeritage.

Etnisitetsestimat fra 2,114 genetiske & geografiske regioner rundt om i verden

MyHeritage tilbyr største nedbrytning for etnisitetsresultater på markedet i dag med etnisitetsestimat fra 2114 genetiske og geografiske regioner rundt om i verden.

MyHeritages DNA-etnisitetsestimat er en nedbrytning av din etniske opprinnelse. Vi har brukt høyeste standard for DNA-sekvensering og matchingsteknologi. Hver enkelt DNA-test leverandør vil tilby forskjellige estimater basert på selskapets forskning og data om grunnleggerpopulasjonene.

Etnisitetsestimater er basert på ulike datagrupper. Pga overlapping mellom populasjoner som bor i nærheten av hverandre kan et DNA-selskap identifisere en viss sekvens av DNA og knytte den en etnisk gruppe, mens et annet selskap kan knytte den til en annen. En person fra Nord-England kan for eksempel motta et irsk, skotsk og walisisk resultat i stedet for engelsk. Jo større utvalget av data fra en gitt etnisitet er, jo mer nøyaktig blir det. MyHeritage har en internasjonal rekkevidde som gir våre data en fordel.

En annen ting å merke seg er at modellene våre er basert på DNA fra personer hvis familier har bodd på et bestemt sted i minst 6 generasjoner. Noen ganger har de bodd der i hele 15 generasjoner. Hvis familien din bodde i Nord-Afrika for 1000 år siden, men flyttet til Frankrike for 500 år siden, vil DNA-resultatene dine sannsynligvis gjenspeile den perioden forfedrene dine tilbrakte i Frankrike fremfor Nord-Afrika.

DNA resultatene hos MyHeritage blir oppdaterte løpende

Når det gjelder etnisitetsresultater, jobber vi hele tiden med å forbedre modellene våre, og gi deg et mer presist bilde av din etniske opprinnelse. I fjor lanserte vi en unik forbedring av våre etnisitetsestimater. Vi lanserte genetiske grupper. Flere forbedringer kommer i fremtiden! Stadig flere folk foretar DNA-testing, du vil derfor mest sannsynligvis få nye DNA-treff jevnlig.

Lær mer om MyHeritage DNA og genetiske grupper her MyHeritage lanserer genetiske grupper.

Vanlige spørsmål om MyHeritage DNA

Hvor ligger MyHeritage sitt DNA- laboratorium?

Vårt DNA-testlaboratorium ligger i Houston i Texas.

Hvor lang tid bruker MyHeritage på å behandle en DNA-test?

Vi behandler vanligvis en DNA-test innen 3-4 uker etter at den har ankommer laboratoriet.

Kan jeg laste opp Ancestry DNA-resultater til MyHeritage?

Ja! Hvis du har gjort DNA-testing med et annet DNA-selskap som Ancestry eller 23andMe, kan du laste opp resultatene dine til MyHeritage og se DNA-treffene dine gratis. Hvis du vil se etnisitetsresultatene dine, ha tilgang til DNA-verktøyene, og kontakte DNA-treffene dine, kan du betale et opplåsingsgebyr på $ 29.

For å laste opp DNA-dataene dine til MyHeritage, går du til myheritage.no/dna/upload og følger de enkle instruksjonene. Først må du laste ned dataene dine fra det andre selskapet, så og laste dem opp til MyHeritage.

Hvor lang tid bruke MyHeritage på å behandle DNA som er lastet opp?

Hvis du laster opp DNA-dataene dine til MyHeritage, behandler vi dem vanligvis på noen få dager. Noen ganger så raskt som 24 timer.

Selger MyHeritage DNAet ditt?

Vi har aldri og vil aldri selge brukernes DNA-data til noen tredjepart. 

Dette er presisert i vår personvernerklæring: “PERSONOPPLYSNINGER OPPGITT AV DEG, INKLUDERT GENETISKE OPPLYSNINGER OG HELSEOPPLYSNINGER, VIL ALDRI BLI SOLGT ELLER LISENSIERT AV OSS TIL TREDJEPARTER, INKLUDERT FORSIKRINGSSELSKAPER, OFFENTLIGE ORGANER, ANDRE BEDRIFTER ELLER ARBEIDSGIVERE.”

Til dags dato er vi det eneste DNA-selskapet for privatpersoner som har gjort disse eksplisitte forpliktelsene.

Beholder MyHeritage ditt DNA?

Når du tar en DNA-test hos MyHeritage sender du inn to prøver. Vi trenger bare én for å analysere og produsere resultatene dine. Den andre er backup i tilfelle det er noe galt med den første. Vi lagrer DNAet ditt, men du kan når som helst, og av hvilken som helst grunn, be oss om å destruere prøven din. Du er eneeier av ditt DNA og dine DNA-data. Du kan også når som helst slette dataene dine helt fra nettstedet vårt. Dataen vil da bli helt destruert. Ditt personvern ditt og sikkerheten til dataene dine er viktig for oss på MyHeritage.

Viser MyHeritage Indiansk etnisitet?

MyHeritage støtter Indiansk etnisitet. Andre etnisiteter fra Amerika vi støtter er Inuit, Mesoamerican og Andean, og Urfolk Amazonas.

Hvordan kontakter jeg MyHeritage via e-post?

For support-relaterte problemer kan du kontakte oss via denne e-postadressen support@myheritage.com. Du kan også ringe oss ved å bruke det lokale nummer som er oppført på vår kontakt oss side.

Å kjøpe en MyHeritage DNA-test

For å prøve DNA-testing selv, besøk myheritage.no/dna.

Hvis du har flere DNA-spørsmål til oss, kan du sende en kommentar til oss her eller besøke MyHeritage Norge sin Facebook side og send en PM, vi svarer deg så fort vi kan!

Lykke til med din DNA-testing.