Prinsesse Ingrid Alexandra blir myndig 21. januar 2022

Prinsesse Ingrid Alexandra blir myndig 21. januar 2022

Prinsesse Ingrid Alexandra, publisert i anledning Prinsessens 15-årsdag 21.01.2019. Foto: Julia Naglestad / Det kongelige hoff.

Hennes Kongelige Høyhet Prinsesse Ingrid Alexandra ble født 21. januar 2004 på Rikshospitalet i Oslo. Datter av Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit. Til daglig benytter Prinsessen kun første navn Ingrid. Prinsessen er nummer 2 i arverekken til den norske tronen. Etter at arveretten til tronen ble likestilt for kvinner og menn ved grunnlovsendringen i 1990 blir hun den første kvinnen som får denne arveretten til den norske tronen.  I så fall blir hun da landets andre kvinnelige monark noensinne. Den første var dronning Margrete I som regjerte Norge fra 1388 til 1412.

Navn/oppkallinger

Navnet Ingrid er tidligere representert to ganger i kongerekken. Ingrid Svendsdotter var gift med Olav Kyrre, konge fra 1067 til 1093 og Dronning Ingrid Ragnvaldsdotter var gift med Harald Gille, konge fra 1130 til 1136.

Navnet Alexandra er sannsynligvis hentet fra Kong Olavs døpenavn Alexander. Kong Olavs mormor het også Alexandra. I tillegg er Ingrid Alexandras grandtante, Prinsesse Ragnhild, døpt Ragnhild Alexandra.

Dåp og konfirmasjon

Ingrid Alexandra ble døpt 17. april 2004 av biskop Gunnar Stålsett og hennes farfar Hans Majestet Kong Harald bar henne til dåpen. Fadderne, i tillegg til Kong Harald var Hans Majestet Kong Felipe VI av Spania, den gang Prins Felipe av Asturias, Hans Kongelige Høyhet Kronprins Frederik av Danmark, Hennes Kongelige Høyhet Kronprinsesse Victoria av Sverige, Prinsesse Märtha Louise og Prinsessens mormor, Marit Tjessem. I anledning dåpen laget Posten Norge et jubileumsfrimerke. Prinsessen ble dermed den yngste personen noensinne på et norsk frimerke da hun bare var 9 dager gammel på fotografiet som er gjengitt på frimerket.

Alle fadderne var også til stede ved Prinsessens konfirmasjon i Slottskapellet i Oslo 31. august 2019. Da var biskop Kari Veiteberg som forrettet sammen med preses i Bispemøtet, biskop Helga Haugland Byfuglien.

Skolegang

Prinsessen har gått i barnehage og på barneskole i Asker utenfor Oslo, og fra 2014 til 2019 på Oslo Internasjonale skole før hun i 2019 begynte på Uranieborg skole i Oslo. Fra høsten 2020 går hun på Elvebakken videregående skole i Oslo. På fritiden er Prinsessen er glad i vannsport og ble i 2020 norgesmester i surfing for juniorer. Hun driver også med kickboxing og liker å stå på ski.

Representasjon

Prinsessen har allerede gjort noen offisielle oppdrag. Sammen med sin mor, Kronprinsesse Mette-Marit markerte hun Verdens miljødag i 2009. 2016 tente hun ilden under åpningsseremonien for ungdoms-OL på Lillehammer. Prinsessen har også åpnet sin egen skulpturpark i Slottsparken. Skulpturparken åpnet i 2016 og har siden årlig blitt fylt på av skulpturer utvalgt av Prinsessen. Det er ventet at nå som Prinsessen blir myndig vil hun stadig få flere offisielle oppdrag for Kongehuset.

Kanongave på myndighetsdagen

Forsvarssjefen har besluttet at Forsvaret skal avgi 21 skudds salutter fra alle saluttstasjoner kl 12:00 på myndighetsdagen til Prinsessen 21. januar 2022.

Eget kontor på slottet

I dagen før myndighetsdagen kunne vi lese at Prinsessen har fått sitt eget kontor på slottet. Prinsessen hat ett år igjen på videregående, og skal først å seg en utdannelse, før det skjer stor endringer i hennes kongelige rolle.

Vi gratulerer vår kjære Prinsesse Ingrid Alexandra med dagen, og gleder oss til å følge henne i mange år.

Kilder

Det Norske Kongehus – www.kongehuset.no

Forsvarets Forum – https://forsvaretsforum.no/forsvarets-fellestjenester-forsvarssjef-kultur/forsvarssjefen-med-kanongave-til-prinsesse-ingrid-alexandra/227225

Norsk Biografisk Leksikon – https://nbl.snl.no/Ingerid_Svendsdatter

Posten Norge – https://www.postennorge.no/presse/arkiv/379089

Store Norske Leksikon – https://snl.no/Ingerid_Ragnvaldsdatter

Wikipedia – https://no.wikipedia.org/wiki/Ingrid_Alexandra_av_Norge

Wikiepedia – https://no.wikipedia.org/wiki/Liste_over_Norges_dronninger