Jenta som ba Abraham Lincoln å la skjegget vokse

Jenta som ba Abraham Lincoln å la skjegget vokse

Når du lukker øynene og ser for deg Abraham Lincoln, er han glattbarbert eller har han skjegg?

De fleste ville se han for seg med skjegg. Det er slik han fremstår der vi oftest møter han, på Lincoln-monumentet. Med hadde det ikke vært for at en 11 år gammel jente engang ga han et tydelig stylig tips, kunne den Lincoln vi alle kjenner, ha vært skjeggløs.

Portrett av Abe Lincoln tatt 13. August 1860. (Kilde: Library of Congress, offentlig eie).

Portrett av Abe Lincoln tatt 13. August 1860. (Kilde: Library of Congress, offentlig eie).

Grace Bedell var en liten jente som vokste opp i Westfield i New York. Hun var en stor beundret den selvlærte advokaten fra Illinois, som stilte som presidentkandidat. Hun synes imidlertid at det var noe ved han som ikke fungerte, hun synes at han skulle la skjegget vokse for å fylle ut det tynne ansiktet sitt.

Grace bestemte seg for å skriv et brev til ham for å fortelle ham dette.

Brevet

Kjære Sir

Min far har nettopp kommet hjem fra messen, og hadde med seg et bilde av deg og Mr. Hamlins. Jeg er en liten jente på 11 år, og vil veldig at du skal bli USAs president, og jeg håper du ikke vil synes det er for dristig av meg å skrive til en så stor mann som deg. Har du jenter på min alder, så hils dem fra meg og be dem skrive til meg hvis du ikke selv kan svare på dette brevet. Jeg har fire brødre, og noen av dem vil stemme på deg uansett, men hvis du lar skjegget ditt vokse, skal jeg prøve å få de andre til å stemme på deg også. Du ville sett mye bedre ut, med skjegg, for ansiktet ditt er så tynt.

Alle damer liker skjegg, og de ville erte ektemennene sine og få dem til å stemme på deg, og da ville du bli president. Faren min kommer til å stemme på deg, Hvis jeg var en mann, ville jeg stemt på deg for også. men jeg vil prøve å få alle til å stemme på deg. Jeg vi tro at rammen rundt bildet ditt får deg til å se veldig pen ut. Jeg har fått en lillesøster, hun er ni uker gammel, og er akkurat så utspekulert som der er mulig å være. Når du sender brevet ditt direkte til Grace Bedell Westield Chautauqua County i New York. Må jeg ikke svare på det brevet med en gang.

Ha det godt.

Grace Bedell

Abe Lincoln mottok brevet og svarte det personlig, i sin typiske ydmyke og humoristiske stil:

Svaret

Springfield III, 19 oktober 1860

Miss Grace Bedell

Min kjære lille frøken

Ditt meget hyggelige brev datert den 15. er mottatt. Jeg beklager nødvendigheten av å fortelle at jeg ikke har døtre. Jeg har tre sønner. En sytten, en ni og en syv år gammel. De, sammen med sin mor, utgjør hele familien min. Når det gjelder skjegg, har aldri hatt det. Tror du ikke folk ville kalle det en dum affeksjon hvis jeg skulle begynne det nå?

Din veldig oppriktige velbegjærer

A. Lincoln

Selv om det fremgår av svaret hans at han ikke er tilbøyelig til å ta rådet hennes, kan man se at han har anlagt skjegg på dette bildet. Det er tatt bare måned senere, noen uker etter at han har vunnet valget:

Portrett av Abraham Lincoln tatt av Samuel G. Alshuler, 25. (Kilde: Library of Congress)

Portrett av Abraham Lincoln tatt av Samuel G. Alshuler, 25. (Kilde: Library of Congress)

På togperrongen

Da Lincoln dro med tog fra Illinois til Washington D.C. for president-innsettelsen, tok han turen ham gjennom staten New York. Der stoppet han i Westfield som var Graces hjemby. Presidenten ba om å få møte Grace på plattformen. Hun stod i menneskemengden, men var for langt unna Abe til å høre han. En venn dro henne frem til Abe, han håndhilste og kysset henne og sa: «Du skjønner, jeg lot skjegget vokse for deg, Grace.»

Slik ble historien fortalt i Hartford Weekly Times i 1878:

Hartford Weekly Times, 21. (Kilde: MyHeritage avissamlinger)

Hartford Weekly Times, 21. (Kilde: MyHeritage avissamlinger)

Abraham Lincoln beholdt skjegget resten av sitt (om enn altfor korte) liv.

Denne historien ble veldig populær etter attentatet hans, og i dag er det finnes en statue som skildrer møtet mellom de to i Westfield. Kanskje denne anekdoten fenger så mange fordi den legemliggjør noe av det USA alltid har etterstrebet å være, nemlig et sted der hver enkelts stemme har betydning.

Vil du søke i MyHeritage avissamlinger? Søk her!