Etterkommere av brødre som ble separert i andre verdenskrig finner hverandre takket være en Smart Match™ på MyHeritage

Etterkommere av brødre som ble separert i andre verdenskrig finner hverandre takket være en Smart Match™ på MyHeritage

Ina J., en MyHeritage-bruker fra Tyskland, var fast bestemt på å komme til bunns i mysteriet som hennes egen bestefar – som døde da hun var 10 – ikke hadde klart å løse i løpet av livet. Separert fra broren under andre verdenskrig, prøvde han hele livet for å finne ut hva som skjedde med ham og resten av familien deres. Ina bygde et slektstre på MyHeritage — og fikk en Smart Match™ som endelig gjenforente den separerte familien.

Dette er hennes historie:

Min farfar og oldefar var etniske tyskere født i Ukraina. De fulgte Katarina den stores invitasjon. Men da andre verdenskrig brøt ut, ble min da 15 år gamle bestefar og hans 16 år gamle bror innkalt av tyskerne. Mens de flyktet fra Ukraina, ble de fanget i Polen. Under en kamp ble min bestefar og broren hans separert. Min bestefar, skadet av granatsplinter i beinet, ble funnet av amerikanerne og sendt til sykehuset. Under en spasertur i nabobyen møtte han og ble forelsket i min bestemor. De giftet seg og fikk 5 barn.

Han fant aldri ut hva som hadde skjedd med familien hans. Røde Kors søkte etter dem i flere tiår, uten hell. Jeg vokste opp med å bli fortalt at de sannsynligvis ble fraktet til Sibir og at det var usannsynlig at noen av dem overlevde.

Dette plaget meg alltid mye; Jeg kunne ikke tro at ingen i familien hadde kommet seg gjennom krigen. Jeg visste at bestefaren min hadde 6 søsken og jeg hadde noen av navnene deres og navnene på foreldrene deres. Jeg visste også at det var et sett tvillinger. Så jeg begynte å undersøke, og kom over MyHeritage. Jeg opprettet slektstreet mitt og mottok en rekke Smart Matches™ til et annet slektstre som inkluderte navnene jeg kjente, sammen med fødselsdatoer og til og med deres fødested i Ukraina. Antall søsken samt navn og foreldre samsvarte. Imidlertid ble bestefaren min rapportert som «savnet i andre verdenskrig». Jeg skrev umiddelbart til slektstreforvalteren og vi skjønte raskt at vi var fra samme familie.

Min bestefar med min far som baby. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage
Min bestefar med min far som baby. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage
Min bestefar med min far som baby. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage

Min nylig oppdaget tante tok kontakt med meg på telefon, og vi avtalte å møtes for første gang. Med unntak av en av min fars søskenbarn, som bor i Moskva, bor alle ganske nærme. Tre av min bestefars søstre var faktisk fortsatt i live på den tiden, og likhetene var slående. Dessverre døde bestefaren min for mange år siden og levde ikke for å se noe av dette. Kort tid etter den første telefonen fikk min fars fetter et nytt brev fra Røde Kors som sa at bestefaren min fortsatt var savnet og at broren hans var død i slaget. Min bestefar var oppført som en skadet krigsveteran og registrert hos sivile myndigheter og trygd, så vi kan ikke forklare disse brevene fra Røde Kors, siden brødrene lette etter hverandre gjennom denne institusjonen.

Det som er sikkert er at uten MyHeritage ville vi alle fortsatt vært i mørket og ikke ha noen anelse om hva som hadde skjedd med familien. Så vi kunne til og med finne ut hvor i Tyskland familiens opprinnelse var. En stor byrde ble løftet fra skuldrene til mine tanter og onkler, og familien kunne endelig gjenforenes. Takk for at du er her!

Min tante, min onkel og deres nylig oppdaget niese. Likheten er utrolig!

Min tante, min onkel og deres nylig oppdaget niese. Likheten er utrolig!

Tusen takk til Ina for å dele den fantastiske historien med oss. Vi er sikre på at bestefaren hennes ville vært veldig stolt.

Hvis du også har gjort en utrolig oppdagelse på MyHeritage, vil vi gjerne høre om det! Send den til oss via dette skjemaet eller send den til oss på e-post stories@myheritage.com.