Gi nytt liv til gamle bilder

Gi nytt liv til gamle bilder

Dette blogginlegget er skrevet av foto- og slektsforsknings-entusiasten Håvard, og ble først publisert på bloggen Foto video og hobby Håvard skriver om foto, video og hobby på bloggen sin.
Er man så heldig å ha gamle foto av slekt gir det gjerne et mye større forhold til slekts arbeidet. Om det er ukjente kan det allikevel ofte dukke opp opplysninger som gir informasjon om bildet og personen.

Selv har jeg hatt bilder som har vært helt fremmed, men etter lang tid har jeg funnet igjen bildet på trykk, og da har jeg også visst om flere som kjente personen og slik funnet ut mer og da kanskje fått enda flere bilder. Ellers vil jo mange kunne hjelpe når du først får noen spor.

Er et gammelt bilde falmet, er det fremdeles mulig å få frem detaljene med bruk av redigeringsverktøy. Bilde: https://fotovideohobby.blogspot.no/

Er et gammelt bilde falmet, er det fremdeles mulig å få frem detaljene med bruk av redigeringsverktøy. Bilde: https://fotovideohobby.blogspot.no/


-men de fleste vil nok velge en klarere variant, og her i neste bilde er bildet justert til renere farger og grovjustert sort og hvit balanse. Men du ser fortsatt synlige  brettekanter på himmel, mørke felt som gror sammen og andre småfeil.

her er samme bildet, men med justert balanse. resultatet er at detaljene kommer tydeligere frem.
Foto:  https://fotovideohobby.blogspot.no/

-Så er bildet finjustert litt, lagt på igjen hvit kant (synes ikke på hvitt papir) og fjernet noe flekker og skavanker, typisk for slike bilder er prikker og bretter. Men også skader, tilsølt avrevne m.m.

Så har bildet fått «Sepia» filter (bruntoning i den grad du ønsker) evnt kan bildet justeres slik du ønsker i forskjellige farger eller mønster.
Foto:  https://fotovideohobby.blogspot.no/

Til slutt en annen variant, -fargelegging (kan hentes automatisk på nett hos «Colorize-it.com» eller gjøres manuelt i et fotoredigerings-program, det beste kan vær å kombinere disse) Begge deler krever mer finarbeid enn det eksemplet mitt viser. I tillegg kan selvsagt bildet «photoshoppes» dvs. fjerne / endre bakgrunn, sette sammen flere bilder legge til personer eller fjerne noen. Selv synes jeg ikke bilder bør endres for mye, men at f.eks himmelen e.l. er greit hvis det er med på å redde bildet, da dette ikke påvirker historien.

Fargelegging var populært tidligere, men har gått i glemmeboken for mange. Med litt redigeringskunnskap kan et gammelt bilde derimot bli vekket til live med fargelegging.
hits
Hvordan tar du best vare på gamle bilder og dokumenter? Få med deg disse fem tipsene!
Og har du tips om foto og fotoredigering? skriv dem gjerne i kommentarfeltet nedenfor!

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

  • Connie

    august 20, 2016

    Kult 🙂

  • Jorunn Thorstensen

    august 22, 2016

    Hei. Jeg lurer på hvilket redigeringsprogram som er brukt her. Har ikke funnet noen på Norsk og er ikke glad for at det meste er på Engelsk. Litt morsomt med den fargelagte utgaven! Har selv drevet med fargelegging av bilder, og holdt på helt til jeg ikke fikk tak i oljefargene jeg brukte, da måtte de bestilles fra U.S.A og ble temmelig dyrt…morsomt så lenge det varte!

    • Trine

      august 23, 2016

      Hei Jorunn! Så gøy at du har drevet med fargelegging 🙂
      Fargeleggingen som du ser i dette innlegget er gjort med verktøyet Colorize-it.com.

      Med vennlig hilsen Trine

  • Trine

    august 23, 2016

    Vi er hjertens enige, Connie!
    Det er utrolig hvordan man kan få mer ut av bildene sine med hjelp av teknologi – og en hjelpende hånd fra fotoentusiaster som Håvard. 🙂

  • Håvard

    august 25, 2016

    Hei, jeg bruker Photoshop elements (dvs. den billige versjonen for vanlig privat bruk). Et par kvelder så går nok det fint. Blitt mange automatiske funksjoner som allikevel kan justeres manuelt.

  • Håvard

    august 25, 2016

    -og riktig som Trine sier, Colorize-it for fargelegging. Men det er under utvikling og gratis å prøve. Uansett interessant å ha en slik automatisk prøve ved siden av når man skal fargelegge så har en et utgangspunkt og sammenligne med.