

Det er mange som har lyst til å se nærmere på slektshistorien som, men som ikke helt vet hvor de skal begynne. Ofte er det de første skrittene som er vanskeligst.
Men for å si det med Mark Twain, trenger det ikke å være vanskelig:
Her er seks gode tips til hvordan du kommer i gang med slektstreet ditt:
1 Finn frem informasjonen du allerede har, og let etter mer. Let i skuffer og skap, loft og kjellere, spør foreldre, tanter, onkler, kusiner, fettere, søsken og andre slektninger om de har noen bilder eller dokumenter relatert til familien din. Noen slektninger har alt organisert, mens andre må lete. Du vil bli overrasket over hvor mye du kan finne ut! Når du er på besøk hos familie, ta med deg en smarttelefon eller et kamera og ta bilder av ha du finner. På den måten kan du ta med deg bilder fra gamle fotoalbum, telegrammer, attester og andre dokumenter uten å spørre om originalene. Og de digitale bildene er gode nok.
2 snakk med familien din. De vet sikkert mer enn du tror. I tillegg til datoer og fakta, hør på de gamle familiehistoriene. Og ikke sett streken ved den nærmeste familien. Snakk med venner av familien. Besøk de eldste gjenlevende i familien din. Lag en liste med åpne spørsmål som ikke kan besvares med «ja» eller «nei». Og husk at slektsforskning er mer en datoer. For selv om du trenger fakta for å bygge familietreet ditt, er det historiene som gir det kontekst.
3 Dokumenter, organiser og lag sikkerhetskopier. Oppbevar og organiser materialet du har innhetet på en oversiktelig og trygg måte. For å forsikre deg om at data ikke går tapt, registrer dem i familietreet ditt på MyHeritage , der du enkelt kan dele informasjon med familien din – og også samarbeide med dem.
4 Sett deg et mål, men vær fleksibel. Det er bra å sette seg mål for forskningen sin, men de må ikke være satt i sten. Det kan være uforutsette hindringer eller omveier på vei til målet, så det kan være at du ikke når målet med en gang. Familiehistorien din er satt sammen av en rekke historier, og hver oppdagelse du gjør vil lede deg til hvordan historiene henger sammen. Et godt tips er å sette fokus på en bestemt familiegren, men å bytte til en annen om du blir sittende fast. Og ikke mist motet. Å være tålmodig er en nødvendighet i slektsforskning.
5 Internettet er din venn. Det er enkelt å undersøke sin familiehistorie hjemmefra. Du kan få tilgang til en rekke data uten å forlate ditt eget hjem. En datamaskin, et nettbrett eller en smarttelefon er alt du trenger. Gjennom Myheritages søkemotor SuperSearch kan du få tilgang til en enorm database med historiske dokumenter og slektstrær. Det gjør SuperSearch til et perfekt sted å gi slektsforskningen din et forsprang.
6 Dokumenter, organiser og lag sikkerhetskopier. Igjen. Dette punktet er så viktig at vi nevner det to ganger. Organiser papirene dine og gjør det til en vane å lagre sikkerhetskopier av arbeidet ditt på flere enheter med jevne mellomrom. Bruk minnepinner, skytjenester, en ekstern harddisk eller alle sammen. Og hver gang du finner ny informasjon, dokumenter hvor du har funnet den. Uten disse stegene, er det lett å miste oversikten og å bli overveldet. Og husk Mark Twain:
«Hemmeligheten bak å komme seg videre, er å starte. Hemmeligheten bak å starte, er å bryte opp den store overveldende oppgaven i små håndterlige oppgaver, for deretter å umiddelbart starte på den første.»
Har du drevet med slektsforskning en stund? Del gjerne dine tips til nybegynnere i kommentarfeltet nedenfor.