Meningsmåling: Vil du endre ditt navn?

Kommentarer1

Navn – fornavn og etternavn – er avgjørende for slektsforskning.

Et etternavn passerer gjennom mange generasjoner og forbinder familiemedlemmer med det felles etternavnet. Mange personer er også oppkalt etter avdøde slektninger for å ære disse individene.

Navn kan være sjeldne eller til og med forbudte. For noen påvirker til og med fremmede navnet til en nyfødt.

Vanligvis blir navnene gitt til oss, men mennesker begynner å adoptere nye navn, både for- og etternavn.

Hva betyr dette for slektshistorien?

Vil det bli vanskeligere å spore navneendringer og forbindelser til forfedre, eller vil det gjøre forskningen mer spennende?

Hva tror du? Dersom du enkelt kunne endre navn, ville du gjort det?

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

  • Haakon Manheim


    februar 5, 2014

    Personlig akter jeg ikke å endre navn, men navneskikker og -lover har endret seg gjennom tidene. I slektsgransking har det ført til varierende praksis og direkte misforståelser når vi skal prøve å sette korrekt navn på våre aner! I bondesamfunnet var det vanlig å ta etternavn av gården, patronym som mellomnavn og fornavn etter nære aner. Mange flyttet til byene, mistet kontakt med slektsgården, og navneloven av 1923 gjorde det påbudt med et fast slektsnavn (som ofte ble et mer eller mindre tilfeldig patronym; Olsen, Hansen etc.). Gifte kvinner skulle ha mannens slektsnavn, med resultat at mange kvinner i følge navnet er både -datter/dotter av sin far OG -sen/son av sin svigerfar! Navneloven har gått gjennom mange revisjoner, og nå er visst det meste tillatt :~)
    Jeg prøver å navngi mine aner etter gjeldende skikk på deres tid, og savner et eget felt for mellomnavn (patronym) i FamilyTreeBuilder (det finnes i Geni…) Mvh. Haakon