James Dean – idolet som lever videre

James Dean – idolet som lever videre

Kommentarer

Han var rebelsk. Han var følsom. Ekte og tøff.

Han var en stemme for sin generasjon. Og at han var en kjekkas, er jo heller ikke til å legge skjul på. 🙂

James Dean i Rotløs Ungdom
“Om en mann kan bygge bro mellom liv og død… Om han kan fortsette å leve etter sin død. Da var kan kanskje en stor mann»

30. september 1955 møtte James Dean sin død så alt for tidlig.  I anledning årsdagen ser vi nærmere på historien bak legenden – og hvordan gutten fra Marion Indiana ble til ett av verdens største ikoner.

Tross i sin død for 60 år siden (ja, tro det eller ei, men det er faktisk så lenge siden 😮 ), er ikonet James Dean sterkt levende hos mange av oss.

En av grunnene er kanskje at han ble stemmen til en hel generasjon. Og at han var en av oss. I en tid der kjendiser normalt ble fremstilt som virkelighetsfjerne skikkelser på høye pidestaller, viste James Dean (spesielt i rollen som Jim Stark i Rotløs ungdom) at han levde i den virkelige verden. Det gav ham en sterk følgerskare blant den «nye» tenåringsgenerasjonen.

James Dean
James Dean i rollen som rebellen vi alle husker ham som.

Europeiske røtter

James Byron Dean ble født 8. februar 1931 i småbyen Marion i Indiana. Foreldrene Winton Dean (17. januar 1907 – 21. Februar 1995) og Mildred Marie Wilson (15. september 1910 – 14. juli 1940) var av britisk herkomst, med røtter i England, Skottland, Wales og Tyskland.

James Deans slektstre
James Deans slektstre på MyHeritage. klikk på bildet for å se større.

Da James var liten, gav faren opp arbeidet som bonde og ble tanntekniker, og familien flyttet  til Santa Monica i California.  Her tilbragte den unge James Dean mye tid sammen med sin mor, og da moren døde av kreft i 1938, da James var bare åtte år gammel, gikk det derfor sterkt utover den unge gutten.

Etter Mildred Maries død greide ikke faren å ta seg av lille Jimmy, og han sendte ham derfor til sin søster. Deans far uttalte i et intervju med Modern Screen i august 1955 at dette var vanskelig tid for dem begge. Men at han fra tidlig alder var sikker på at sønnen ville bli til noe stort:

«Jeg visste ikke hva jeg skulle gjøre. Hvordan forteller du en åtte år gammel gutt at moren hans kommer til å dø? På min snublete måte  forsøkte jeg å forberede Jim på det. Nå for tiden lever han i en verden vi ikke forstår så godt, skuespillerverdenen. Vi ser ikke så mye til ham. Men han er en god gutt, min Jim. En god gutt, og jeg er veldig stolt av ham. Det er ikke lett å forstå. Nei, Sir. Han er ikke lett å forstå. Men han er en virkelig mann, og han kommer til å sette spor etter seg. Det kan du være sikker på. Min sønn kommer til å sette spor etter seg.»
– Winton Dean til Modern Screen i august 1955

James Dean spiller basketball
James Dean utmerket seg på basketball-laget på skolen, men ønsket om å bli skuespiller var sterkt i unggutten. Bilde: http://jamesdeangallery.com/

Skuespilleren Dean trer frem

James Deans tante Ortense og hennes mann Marcus Winslow  var kvekere, men i sin oppvekst søkte Dean til den lokale metodistkirken. Og ifølge de fleste biografier og tekster om Dean, er det metodistpresten som vekket Deans interesse for skuespillerfaget, så vel som forkjærligheten for raske biler.

Etter skoletiden i Fairmount, i 1949, flyttet Dean tilbake til California, der han bodde sammen med faren og stemoren. Han begynte på juss-studiet ved Santa Monica College, men byttet til dramastudier ved UCLA i New York etter kort tid.

Valget falt tungt for Deans far, men valget viste seg å være riktig for den unge Dean. Han ble tilbudt en rekke roller på scenen, og i 1951 sluttet han på skolen for å bli skuespiller på fulltid.

Fra brusreklame til verdensstjerne

Deans første TV-rolle var en reklamefilm for Pepsi, der han spiller rollen som «hans som putter penger på pianoet».

Etter dette spilte han i en del TV-filmer og fikk små roller i på det store lerretet. Men gjennombruddet kom med rollen som den triste morløse gutten Cal Trask i Øst for Eden.

Rollefigurens traumer var tett på Deans egen oppvekst, og den ektefølte rolletolkningen gjorde sterkt inntrykk blant både publikum og i filmbransjen.  På kort tid ble Dean lansert som internasjonal superstjerne.

James Dean i Øst for Eden
James Dean i Øst for Eden

Snart etter premieren på Øst for Eden i mars 1955, ble Dean tilbudt rollen som dannet utgangspunktet for hans status som udødelig tenåringsikon: Jim Stark.

Rotløs Ungdom var en svært kontroversiell film for sin tid, og den gang som i dag, bidro  kritikken og skepsisen  til enda sterkere profilering av  filmen og den rebelske unggutten i James Deans’ skikkelse.

«Du kan ikke vise en idyllisk fremstilling av virkeligheten om du vil at de unge skal komme og se filmen. Du må vise det som det virkelig er, og å nå dem på deres plan. Du vet, ofte er det endre gutt, en som de andre ser opp til, som kan komme tilbake til skolen og fortelle dem «se hva som skjedde med meg. Hvorfor oppfører dere dere som pøbler og ender opp i trøbbel med loven? Hvorfor gjør dere disse tåpelige tingene bare for å få et rush?» Jeg håper at Rotløs Ungdom kan fungere på den måten.»
– James Dean i et intervju før en forhåndsvisning av Rotløs Ungdom.

Filmingen av Rotløs Ungdom var ikke engang avsluttet da Dean satte i gang med filmingen av Giganten sammen med Rock Hudson og Elizabeth Taylor. Og mens filmingen av Giganten fremdeles stor på, skrev han under kontrakten for hovedrollen for sin neste film, Utskuddet.

Raske biler og stor fart

At James Dean hadde en forkjærlighet for racing og raske biler var ingen hemmelighet. Han var sågar såpass beryktet som sjåfør at filmstudioene hadde en spesiell James-Dean-klausul i kontraktene med ham, der han måtte skrive under på at han ikke skulle kjøre racerbil eller motorsykler mens filmingen pågikk.

James Dean på motorsykkel
James Dean hadde en forkjærlighet for raske biler og motorsykler

Det var derimot ingen klausul om at han ikke kunne kjøre i tiden mellom to filmer. Da han fikk noen dager fri mellom ferdigstillingen av Giganten og første opptak av Utskuddet, meldte han seg derfor på i et bilrace med sin nye Porsche.

Racet skulle gå 30 september 1955. Men James Dean kom seg aldri til startstreken. På vei til racet sammen med bilmekanikeren sin, krasjet Dean med en bil i den andre kjørebanen. En time senere ble nyheten offentligjort: Bilmekanikeren og sjåføren av den andre bilen overlevde. James Dean var død.

James Deans grav
James Dean er begravet ved Park Cemetery i Fairmount. Foto: findagrave.com

Oscar-nominert etter sin død

James Dean rakk ikke å overvære premieren på sine to siste filmer. Rotløs Ungdom ble vist bare en knapp måned etter Deans død, og fikk en strålende mottakelse. Det samme fikk Giganten da den hadde premiere i november 1965.

Giganten ble nominert til hele ti Oscar-priser, inkludert en til Dean som mannlige skuespiller. James Dean er til dags dato fremdeles den eneste skuespilleren som har mottatt to Oscar-nominasjoner etter sin død: i 1956 for Øst for Eden, og for Giganten i 1957. Han vant derimot aldri en Oscar.

James Deans stjerne på Hollywoods walk of fame
James Dean vant aldri en Oscar, men mottok en rekke andre priser. Han har også en egen stjerne på Hollywoods såkalte Walk of Fame,

Men tross i mangelen på gylne statuetter er det ingen tvil. James Dean var en stor skuespiller og et ikon for en hel generasjon. Tilhengere i alle aldre valfarter til graven hans, så vel som til stjernen hans på Hollywood Walk of Fame.  I anledning 60-årsdagen for hans død vil hjembyen hans også reise et minnesmerke der som huset Dean ble født i en gang stod.

James Dean var en stjerne som slukket så alt for raskt. Men han lever enda videre i våre hjerter.

Kilder:
«Style Icons vol 1», av Paul G Roberts, http://jamesdeangallery.com/http://www.imdb.com/name/nm0000015/?ref_=nmawd_awd_nmhttp://www.jamesdean.com https://no.wikipedia.org/wiki/James_Dean

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen