Grace Kelly – fra film til fyrstinne

Kommentarer
Grace Patricia Kelly ble født 12. november 1929 i Philadelphia i USA.

12. november ville Grace Kelly ha fylt år. Den vakre Hollywood-skjønnheten hadde en aura av glamour og eleganse, og fikk sin egen askepott-historie da hun giftet seg med Prins Rainier av Monaco.

Hennes fulle navn var Grace Patricia Kelly, og hun ble født i Philadelphia 12. november 1929. Foreldrene hennes var av irsk og tysk opprinnelse, og den lille jenta ble oppkalt etter farens søster, som døde søm liten. Faren hennes, John Brendan Kelly (også kalt Jack), var suksessrik forretningsmann og roer. Han fant to olympiske medaljer, én i 1920, og én i 1924.

Jacks foreldre, John Henry Kelly og Mary Anne Costello, emigrerte fra Irland i 1869 og 1867.  De traff hverandre i USA, der de også giftet seg.

Jack Kelly var en olympisk roer, og vant gull i to OL.

Grace sin mor, Margaret Katherine Majer – var født i Tyskland. Hennes foreldre,  – Carl og Margartha Majer – flyttet til Philadelphia like etter at Grace ble født. Margaret var en premiert svømmer og mannekeng, og hun arbeidet også ved universitetet i Pennsylvania

Grace hadde tre søsken: Margaret (Peggy) Katherine (1925-1991), Elizabeth (Lizanne) Anne (1933-2009), og John Brendan, Jr. (1927-1985). John fulgte i sin fars fotspor (eller skal vi kanskje si kjølvann), og ble en suksessrik roer. Han vant bronse i OL i 1956, og var leder for den amerikanske olympiske kommité i 1985.

Grace Kelly var ti år gammel da denne registreringen ble gjort. Merk at familiens eiendom ble taksert til $50,000 – en formue på den tiden! (klikk for å se bildet i nærmere detalj).

Grace fulgte derimot i sine onkler Walter og Georges  fotspor. Walter C. Kelly (1873-1939), var skuespiller på Broadway, og George Kelly (1887-1974), skrev en rekke skuespill. Han vant også den prestisjetunge Pulitzer-prisen.

Den unge Grace begynte med skuespill og dans som tenåring, og ble akseptert som elev ved den prestisjetunge skolen American Academy of Dramatic Arts i New York. Skolepengene var derimot høye, og den unge Grace begynte som modell for å kunne betale. Det tok ikke lang tid før TV-stasjonene la merke til den unge skjønnheten, og populariteten åpnet dørene til Hollwyood.

Grace ble nominert til Oscar for sin rolle i Mogambo (1953), der hun spilte sammen med  Clark Gable and Ava Gardner. I etterkant uttalte hun i et intervju at «Mogambo hadde tre ting som interesserte meg: John Ford, Clark Gable og en gratis tur til Afrika. Dersom Mogambo hadde blitt spilt inn i Arizona, hadde jeg ikke gjort det.»

Den vakre skuespillerens karrière skjøt nå fart, og hun spilte blant annet i Alfred Hitchcocks kjente filmer Ring politiet og Vinduet mot bakgården og Tyv fanger tyv.  I 1955 vant hun Oscar-prisen for beste skuespiller for sin rolle i Bak kulissene.

Graces liv ble imidlertid snutt på hodet i mai 1955, da hun var med på et fotoopptak ved palasset til Prins Rainer av Monaco. Dette var første gang de to traff hverandre, og kort tid etter annonserte de forlovelsen sin. Grace pensjonerte seg fra skuestpilleryrket, bare 26 år gammel, etter bryllupet.  Hennes siste filmrolle ble Fint folk flørter, der hun spilte mot Frank Sinatra (som senere ble gudfar til Graces datter Stephanie).

Det overdådige bryllupet ble feiret – og vist på TV over hele verden – 19. april 1956. Det ble kalt «århundrets bryllup».

Hennes Høyvelbårenhet Fyrstinne Grace av Monaco og Prins Rainier fikk tre barn: Caroline (født 23 januar 1957),  Prince Albert Alexandre Louis Pierre (født 14 mars 1958) og Stéphanie Marie Elisabeth (født 1. februar 1965). Fyrstinne Grace døde i en bilulykke 14. september 1982, som kan ha vært forårsaket av et slag dagen før.

Hva husker du best om Grace Kelly?  Husker du henne som en skuespiller eller som en prinsesse? Eller kanskje begge deler?
fortell oss hva du husker best kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen