Sjansespill og lykketreff i Amerika

Sjansespill og lykketreff i Amerika

Kommentarer

Dette blogginnlegget er skrevet av Esther, som er blant bidragsyterne til den engelske MyHeritage-bloggen.

En venn av meg delte nylig historien om hvordan oldefaren hennes, Leon, emigrerte til Amerika fra Europa rundt 1900. Leons bror hadde reist før ham, full av entusiasme for å skape et bedre liv for seg selv.

Leons jobb som skredder gav liten inntekt, og det lille han tjente var ikke nok til å brødfø familien. Valget om å følge i brorens fotspor og forlate gamlelandet til fordel for det forjettede land var derfor enkelt.


Det gjorde an rett i, og etter bare noen få år i Amerika, tjente Leon nok til å forsørge familien i tillegg til å kunne spare noen penger. Men Leon var en forretningsmann, så i stedet for å gå til banken, så han etter investerings-muligheter. Leons bror foreslo at han så på eiendomsmarkedet, og foreslo at han brukte pengene på å kjøpe noe jordbruksområder like utenfor byen New York.


En sikker investering
Leon overveide forslaget i ukevis, men bestemte seg til slutt for at det var for risikabelt å sette familiens sparepenger i det risikofylte eiendomsmarkedet. I stedet kjøpte han en gullklokke med kjede – et sikker investering i solid gull, som definitivt ville øke i verdi med årenes løp, og som kunne bli en trygg arv for etterkommerne hans.

Venninnen min har fremdeles en liten bit av gullkjedet som klokken en gang hang i. Biten av kjedet er hva hennes bestemor arvet etter Leon- og som hun gav videre som del av sin egen arv.

Reiste dine forfedre over Atlanteren for å søke lykken? Da er det store sjanser for at du finner dem omtalt i vår enorme database med amerikanske primærdokumenter! Søk her!

Etterpåklokskap er lett
Det er lett å si for oss at Leons barn og barnebarn ville ha hatt en langt større arv dersom han hadde kjøpt landområdene som i dag er en del av verdensmetropolen New York City, i stedet for gullklokken.

Men, som det sies, det er lett å være etterpåklok. Det er enkelt for oss å se tilbake på historien og å si at avgjørelsene som våre forfedre tok ikke var de beste. Men det er lett for oss å si. Vi har kjennskap til historien. Vi vet hvilken hest som vinner løpet – og da er det lett å satse på vinneren.

Historisk forståelse gir innsikt
For mens vi kan se tilbake i tid og lære om de historiske hendelsene som var en del av hverdagen til forfedrene våre, er det langt vanskeligere å forstå hvordan de hadde det, og hvordan de opplevde de sin samtid? Hvordan ble de formet av sine samtidige hendelser, og hvordan farget erfaringene deres de beslutningene som de tok?

Har du slekt i USA? Søk etter slektninger og forfedre i vår enorme database med over 9 milliarder historiske dokumenter!

Fra Australia til Canada på sparket
Dette minner meg på historien som en MyHeritage-bruker fortalte meg for en stund siden: Hans morfar og familien forlot Skottland i hui og hast da det ble utlyst en arrestordre på av sønnene. Planen var egentlig å reise til Australia, men de hadde ingen tid å miste. Det første skipet som var klart for avreise skulle til Canada – så da ble det Canada i stedet.

Beslutningen ble tatt på sparket . Familien, og generasjonene etter dem, ble canadiske i stedet for australske borgere. Og hvem kan vel si hvordan familiehistorien ville ha blitt dersom de hadde ventet på den første båten til Australia i stedet?

Kjenner du til noen lignende historier fra din slekt? Har et beslutning som en av dine forfedre tok,  hatt ringvirkninger  på livsløpet deres? Og kanskje også på ditt eget liv?

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen