En ukjent far

En ukjent far

Dette er et gjesteinnlegg om en ukjent far, fortalt av Christina Sagersten, DNA-ekspert og en av Sveriges ledende genetiske slektsforskere. Hun er grunnlegger av Christina Sagersten Finding Family. Christina er en anerkjent foreleser og kommer til Norge for å forelese ved vår MyHeritage LIVE bruker-konferanse i Oslo.

Som slektsforsker er nok ordene ”ukjent far” – eller ”ukjent mor” for den saks skyld – noe av det mest spennende man kan komme over. Vi vil jo gjerne dokumentere alle grener på vårt slektstre så mange generasjoner bakover som det lar seg gjøre! Jeg tror det er mange med meg som hadde ønsket seg en reise tilbake i tid for å kunne få svar på hvem den faren – eller moren – i grunnen var!

Vi du ta en DNA test kan du bestille en her.

Tilbake i tid med DNA-test

En DNA-test gjør det faktisk mulig å reise tilbake i tid! Fordi ditt DNA bærer spor fra mange av dine forfedre. Ikke alle riktignok, men mange. Ved hjelp av en DNA-test fra MyHeritage kan du finne svar på gåter – om svaret befinner seg nært nok i tid. Siden du arver halvparten av ditt DNA fra din mor og halvparten fra din far – og de i sin tur har arvet halvparten fra hver av sine foreldre – halveres mengden DNA som du deler med en ane for hver generasjon bakover i tid. Hvis du går seks generasjoner bakover i tid, finnes det aner som du ikke har arvet noe som helst DNA fra. Hvem disse er kan man dessverre ikke vite.

Fader Okänd

Hvordan går du frem dersom du vil finne en ukjent far? Eller om du tar en DNA-test – og det viser seg at ingenting stemmer? For det er faktisk en faktor som du må ta med i beregningen når du tar en DNA-test: At din far kan vise seg å ikke være din biologiske far, eller at din morfar ikke er din biologiske morfar. Jeg har møtt mange som aldri har viet denne muligheten en tanke, altså at en nære slektning kanskje ikke er en biologisk slektning, og hvor en DNA-test så har avslørt sannheten. Hvis du rett og slett ikke ønsker å vite, bør du altså la være å teste deg!

Å finne en ukjent far

Tilbake til hvordan du går frem for å finne en ukjent far. Hovedprinsippet er enkelt: Test så nær «problemet-objektet» som det lar seg gjøre. Søker du etter din far, bør du teste deg selv. Søker du etter din morfars far, bør du teste din morfar i første omgang. Deretter tester du noen av hans barn, og i tredje runde tester du barnebarn. Det spiller ingen rolle om de du tester kvinner eller menn.

Når du mottar test-resultatene fra MyHeritage, vil du få et visst antall DNA Matcher, altså personer som finnes i MyHeritages database, og som du deler betydelige mengder DNA med. Jeg har i skrivende stund 3313 matcher. I oversikten nedenfor kan du se at disse fordeler seg slik: En person innenfor gruppen «Nær familie», fire personer i «storfamilie» og resten i gruppen «fjerne slektninger» (jeg elsker simpelthen denne måten å presentere matcher på, det gjør alt så tydelig!).

Fader Okänd

Men hvordan er jeg i slekt med disse personene? Det er det ikke alltid så enkelt å finne ut av. Hvis jeg har en ukjent far, vet jeg jo ikke hva jeg skal lete etter.

Ta utgangspunkt i det du vet

Når jeg ikke finner ledetråder til det jeg ikke vet, får jeg ta utgangspunkt i det jeg faktisk vet. Hvis jeg har en ukjent far, har jeg stor nytte av å ta en DNA-test på min mor. For alle matcher som jeg og min mor ikke deler bør jo være på min biologiske fars side!

Min mor har testet seg, og det er hun som befinner seg i gruppen «nær familie». Vi deler 1144 matcher. Resten av disse bør være på min fars side. Har man ikke mulighet til å teste sin mor, kan halvsøsken eller mor sine søsken være gode kandidater.

Av de fire personene i «storfamilien» deler jeg bare en med min mor. Resten bør altså komme fra min fars side. Jeg kjenner min far, han har vært død i mange år men ved hjelp av andre slektninger har jeg fått bekreftet at han er min biologiske far. Det vil si at ved å ta utgangspunkt slektsforskning kan jeg konstatere at en av de tre matchene på min fars side, er en tremenning av meg på min farmors side. De to siste har jeg ikke lyktes med å finne slektsforholdet til. En av dem er det sannsynlig at jeg er i slekt med via flere sider litt lenger tilbake i tid, ettersom vi begge har røtter i Anundsjö.

Selv om du har hatt kjente slektninger testet og dokumentert forskning å støtte deg til, er det ikke alltid like greit å finne svar på hvordan du og en match er beslektet. Du kan finne en fellesnevner i form av et sted, men ikke det felles ane-utgangspunktet.

Aner fra samme sted gjør det komplisert

For hver generasjon bakover hvor du søker en ukjent ane, vil det bli mer komplisert. Hvis du rekker 4-5 generasjoner bakover mellom den testede og den ukjente faren, kan det bli nærmest umulig. Det er avhengig av hvordan slektstreet ser ut forøvrig. Kommer anene dine fra samme sted, kan det være vanskelig å sile ut fra hvilken gren av treet du har arvet hvilke DNA-deler. Hvis dine aner er mer spredt geografisk, kan dette gjøre oppgaven enklere.

Å finne en ukjent far krever (som oftest) en god del arbeid. Du må teste flere slektninger som hjelper deg med å sortere hvilke matcher som hører til i hvilken gren i ditt slektstre. Det finnes eksempler på personer som har tatt DNA-test og som fikk svar straks de åpnet resultatet sitt. Disse er imidlertid sjeldne tilfeller. De fleste, meg selv inkludert, har jobbet i mange år med å forsøke å løse mine slektsgåter. Lenge uten å finne en eneste liten ledetråd.

Men så skjer det plutselig. Og da er alt arbeid man har lagt inn i søket verdt strevet!

Vi du ta en DNA test kan du bestille en her.