Ti ting slektsforskere bør gjøre én gang i året

Ti ting slektsforskere bør gjøre én gang i året
Vi får aldri nok tid til å utforske familiehistorien vår. Og vi blir heller aldri ferdige. Noen ganger går det gjerne litt for fort i svingene. Det er viktig å stoppe opp av og til og vurdere situasjonen utenfra. Har vi glemt noe viktig? Hadde det vært mulig å gjøre ting på en annerledes, mer effektiv måte?
Ikke minst er det viktig å nyte prosessen, for det er vel litt av poenget med det hele?
Denne årlige sjekklisten er ment for å hjelpe med å sikre deg mot feil, mangler og forglemmelser i slektsforskningen din. God fornøyelse!

Denne bloggposten er skrevet av Laurence Harris, sjefs-genealog ved MyHeritage.

1. Del dine oppdagelser
En av de største gledene man kan ha med slektsforskning er å kunne dele oppdagelsene med familien  Å dele motiverer andre medlemmer i familien til å bidra med mer informasjon, dokumenter og historier. Dersom de ser at du mangler en fødselsdato eller annen informasjon i treet ditt, vil de som regel være mer enn behjelpelige med å bidra der de kan. Å dele forskningen din er ofte den beste metoden for å få hjelp. Har du en familieside på nettet? Da kan det være lurt å invitere noen av slektningene dine til å bli medlemmer. Det eneste du trenger for å gjøre dette på MyHeritage er navnet og e-postadressen deres. Eldre familiemedlemmer som kanskje ikke er så flinke med data, vil kanskje sette pris på at du skriver ut slektstreet ditt for dem? Husk å legge til så mange bilder som mulig – da bilder ofte får hukommelsen på gli.

2. Sjekk Smart Matches og Record Matches
Hvis du har et slektstre på MyHeritage, eller om du bruker Family Tree Builder på din egen datamaskin, får du SmartMatch-varsler når en person i ditt tre stemmer overens med en person i et annet MyHeritage-tre. Ta en tur innom Record Matches, der du kan se om MyHeritage har identifisert et historisk dokument eller en en annen kilde der en av dine slektninger blir nevnt. Både Smart Matches og Record Matches betyr at du kanskje kan inkludere ny og relevant informasjon til slektstreet ditt. Husk å holde øye med disse varslene regelmessig, slik at du unngår at de hoper seg opp i overveldende antall.

3. Ta en titt på nyhetene
MyHeritage legger stadig til nye historiske dokumenter. Vi legger til nye kilder i eksisterende databaser, og publiserer også helt nye datasamlinger stadig vekk. Det skjer faktisk så ofte at du kan ha gått glipp av noe – så titt innom kategorien  MyHeritage-nyheter på bloggen vår med jevne mellomrom for å se om det er kommet nye dokumenter som re relevante for forskningen din.

halkohnlibrary

4. Ta deg en tur på arkivet
Til tross for at det finnes milliarder på milliarder av historiske opptegnelser på MyHeritage og andre steder på Internett, finnes det veldig mange dokumenter som ikke er digitalisert. Til tross for at arkiver, museer, foreninger og slektsforskningsnettsteder som MyHeritage arbeider utrettelig med å digitalisere og indeksere historiske kilder, overgår antallet tilgjengelige fysiske kildene de digitale mange, mange ganger. Og mange av disse finnes kun i fysiske utgaver eller på mikrofilm i arkiver. Kom deg dit! Noen ganger kan det være en fordel å hyre en uavhengig forsker, eller du kan få noen ved arkivet til å hjelpe deg. Men om du har muligheten, anbefaler jeg at du tar deg en tur til arkivet!

5. Ta sikkerhetskopi av forskningen din!
Det er ekstremt viktig å ta regelmessige sikkerhetskopier av forskningen din. For tenk om alt arbeidet ditt en dag var borte! Det er et mareritt jeg ikke unner min verste fiende, Så ta sikkerhetskopier – og lagre kopien et annet sted enn på datamaskinen du vanligvis bruker – gjerne også et annet sted enn hjemme. Digitale kopier av dokumenter bør også lagres separat på denne måten. Og originalene har du vel full orden i? Hvis ikke, les hvordan du bør oppbevare gamle bilder og dokumenter her.
Dersom du har et slektstre på MyHeritage, tilbyr vi en automatisk månedlig backup av alle dataene som er tilknyttet treet ditt – inkludert videoer, bilder og dokumenter. Dersom du bruker Family Tree Builder, kan du opprette en brukerkonto på MyHeritage.no og  synkronisere familietreet ditt med nettet. Du kan da bruke sikkerhetskopi-tjenesten. Før du kopierer dataene dine, bør du ta en grundig gjennomgang for å fjerne dubletter. Dette gjør du enkelt gjennom Family Tree Builder, om det er knyttet til og synkronisert med treet ditt på nettet.

6. Sett fokus på manglende nøkkelinformasjon
De fleste av oss har en gren i slektstreet vårt som gjerne får mer oppmerksomhet enn andre. Og andre der det mangler nøkkelinformasjon, og vi kanskje har satt oss litt fast. Det er helt normalt, og jeg anbefaler ingen å utforske hele treet sitt på en gang. Velg én gren der du mangler noe informasjon, og fokusér på å finne ut av dette. Du har kanskje detaljert informasjon om din farfar, men mangler informasjon videre for å finne opprinnelsen til etternavnet ditt. Da trenger du å finne foreldrenes navn – spesielt din farfars far. Skriv ned alle detaljene du vet, som kanskje kan være relevante, som hvor og når din farfar ble født, om han hadde søsken, hvor og når han ble gift.
Søk deretter etter sannsynlige kilder basert på informasjonen du allerede har tilgjengelig. Det er for eksempel store muligheter for at navnet på din farfars far står på hans fødsels- eller dåpsattest. Kanskje hele familien er nevnt i en folketelling eller et slektstre som er laget av en annen slektsforsker? Vurdér sannsynligheten for at disse kildene er tilgjengelige, hvor lette de er å få tak i, og hvor sannsynlig det at kildene faktisk inneholder informasjonen du leter etter. Og for all del, glem ikke å vurdere kildens pålitelighet.
I eksempelet ovenfor er det nok din farfars fødselsattest som kan være den beste kilden – og det kan være smart å fokusere på å få tak i denne.

7. Digitalisér
Vi slektsforskere vet hvor lett bilder og fotografier kan hope seg opp i løpet av et år. Vi har dem i album, på telefoner, filer eller løst omkring. Det samme gjelder ofte for brev, sertifikater og andre dokumenter. Vi legger dem til side og forteller oss selv at: «Det der gjør jeg senere, når jeg får tid». Det er selvsagt aller best om du får til å digitalisere dokumentene dine og lagrer de digitale kopiene fortløpende, mens vi oppbevarer de skjøre originalene på sikker måte. På den måten unngår du en kjempebunke når du først setter i gang med digitaliseringen. Men det er ikke alltid at tiden strekker til. Så derfor: sett deg ned med bunken, skann inn dokumentene og lagre dem på familiesiden din. Her kan du inkludere nøkkelinformasjon om hvert bilde eller dokument, og du kan lenke dem til de rette personene i slektstreet ditt.

8. Sjekk DNA-resultatene dine for nye matcher
Når de første DNA-resultatene kommer, er det naturlig at vi kaster oss over DNA-matcher og leter etter nye slektninger eller forfedre basert på DNA-dataene. Men det er viktig å holde et øye med DNA-matchene også etter en stund. Stadig flere slektsforskere tar DNA-tester, og stadig flere av dem laster opp resultatene sine, Det gjør at databasen blir stadig større, og det er derfor viktig å sjekke MyHeritage for nye matcher med jevne mellomrom. Mens du er der, ta også en titt på matchene du har fått tidligere. De var kanskje ikke relevante før, men de kan ha fått ny betydning med nye navn og mer informasjon. Videre kan kombinasjonen av DNA-tester og tradisjonell slektsforskning ved hjelp av familietrær enten bekrefte eller avkrefte slektskap eller annen informasjon i treet ditt. Så, har du ikke testet DNA-et ditt enda, bør du vurdere å ta en MyHeritage DNA-test.

9. Gjør slektsforskning til et nyttårsforsett!
Mange av oss har satt oss ett eller flere mål for det nye året. Kanskje det også er smart å sette seg som et nyttårsforsett å bedre slektforskningsvanene dine? Ett forslag kan være: «Jeg skal digitalisere og scanne dokumenter samme dagen som jeg finner dem» – eller hva med «Jeg skal inkludere en kilde og en beskrivelse for hvert eneste bilde eller informasjon jeg laster opp på MyHeritage»?

10. Gå på besøk og kos deg
Her kommer det aller viktigste punktet: Ha det moro og kos deg! Dra på familiebesøk, besøk en eldre slektning, eller inviter slektninger til besøk hjemme hos deg selv. Ta med deg en utskrift av familietreet ditt og masser av bilder, som kan få hukommelsen på gli, Husk å laste ned den gratis MyHeritage-appen på telefonen eller nettbrettet ditt, så kan du ta nye familiebilder og laste dem opp til treet ditt med få klikk – og du kan også lagre lydklipp eller historier som du kan bruke for å dokumentere familiehistorien din.

 

Kommentarer

E-postadressen holdes privat og vises ikke.

 • Bjørn Eide

  januar 14, 2019

  Hei. Dette var både spennende og lærerikt. Jeg har holt på med slektsforskning siden 2014 (MyHertage), har nok etter hvert selv erfart en del ting som bloggen tar opp, og delvis advarer mot. Jeg kommer nok til å endre noe på mine rutiner vedrørende min måte å jobbe på (spesielt det pkt. 2 omtaler).
  Takk!

  • Yael

   januar 17, 2019

   Så hyggelig at du fant artikkelen inspirerende, Bjørn! Takk for tilbakemeldingen og nyt slektsforskningen i året som kommer 🙂 Yael