Holocaust-overlevende ser familiebilder for første gang

Holocaust-overlevende ser familiebilder for første gang

Bakgrunn

Sist gang Viktor Okmian, en Holocaust-overlevende, så sin far Boris, moren Dobra, broren Ralph og to besteforeldre var i 1941. Da ble hele familien drept av nazistene i Rumbula, i en skogs-massakre i Riga, Latvia. Ca. 25 000 jøder ble myrdet under den tragedien. 77 år senere og takket være MyHeritage fikk Viktor endelig sett bildene han aldri før hadde sett av sin familie.

Viktor, den gang 13 år gammel, var på sommerleir. To dager før nazistenes okkupasjon klarte foreldrene til et annet barn på leiren å smugle Viktor og vennene hans fra leiren til Russland. Han dro deretter videre til Siberia.

Etter krigen dro han tilbake til Riga hvor han studerte til byggingeniør ved universitetet. I 1956 giftet han seg og sammen fikk paret to barn. Han utvandret til Israel i 1974 og deretter flyttet han til Berlin. Inntil nylig har han delt sin tid mellom Berlin og Zurich, Sveits.

Bilder av Okmian familien

Asi Nisselson Lurje er en latvisk-jødisk forsker som administrerer Facebook-gruppen «Latvian Jews». Han har også bygget et slektstre med over 40 000 latviske jøder, inkludert medlemmer fra Viktors familie. Viktors barnebarn, Alexandra Okmian, hadde også bygd sitt slektstre på MyHeritage og ble overrasket da hun mottok treff på Asis tre. Hun oppdaget snart at Asi satt på mye informasjon om hennes familie. Hun skyndte seg til å kontakte Asi, som sa at han hadde bilder av Okmian familien som han hadde fått tak i fra nasjonalarkivet i Riga.

Alexandra ble overrasket da hun hørte at det fantes bilder, for hun visste at Viktor ikke eide noen bilder av sine foreldre eller besteforeldre.

Vi så for første gang at bestefar hadde en bror som het Ralph — som vi inntil nylig ikke visste om i det hele tatt.

24. september i år sendte Asi bildene til Alexandra mens hun var og besøkte Viktor i Zurich. Det ble en svært følelsesladet stund.

Holocaust-overlevende

Bestefar så på bildene og gjenkjente øyeblikkelig sine foreldre. Han ble sjokkert og fikk tårer i øynene. Neste dag kom jeg med bildene igjen, denne gang hadde jeg fått printet dem ut. Han så på dem og begynte å fortelle meg historien om sin familie. Denne inkluderte detaljer som han aldri før hadde nevnt noe om. Jeg tror han visste at han snart ville gå bort.  

Ti dager senere døde Viktor Okmian i Zurich.

Asi Nisselson Lurje, hvis forskning på det latvisk-jødiske samfunnet hadde hjulpet med å finne bildene, oppdaget også at han selv var fjernt beslektet med Okmian familien.

Skjebnen satte meg i kontakt med denne familien med 4 000 navn. Viktor ble rørt til tårer av bildene. Han var svært dårlig og formen hans hadde forverret seg siden hans kone døde. Barnebarna hans fortalte meg at de ti siste dagene hans var hans lykkeligste.

MyHeritage applauderer samfunnsforskere som Asi. Deres arbeid hjelper familier til å samles, bli gjenforente etter en slik tragedie og gir en slik intens lykke til overlevende, selv mot slutten av deres liv.