Grunnleggende DNA kapittel 11 – Hva er genetisk slektsforskning?

Grunnleggende DNA kapittel 11 – Hva er genetisk slektsforskning?

Genetisk slektsforskning vil si å kombinere DNA-testing med mer tradisjonelle slektsforsknings-verktøy, slik som personlige og historiske opptegnelser. For å tegne et komplett bilde av familie-forholdene mellom personer. Det høres kanskje mer komplisert ut enn det er. Slektsforsknings-entusiaster så vel som mer erfarne eksperter kan få det til.

Ved å inkludere DNA-data i din forskning kan du oppdage hittil ukjente familiemedlemmer. Dette er spesielt nyttig for adopterte på leting etter biologiske foreldre, barn av sædgivere som ønsker å få tak i manglende brikker i sine medisinske historier og Holocaust-overlevende som gjenforenes med familie-medlemmer som de hittil ikke hadde noe håp om å finne igjen etter Andre verdenskrig. Det kan også hjelpe med å strekke seg lenger ut en minnene til levende slektninger for å oppdage fjerne slektninger du kanskje aldri ellers hadde funnet.

Ved å benytte deg av genetisk slektsforskning kan du gjøre bildet komplett med hittil manglende detaljer og løse mysterier i din families historie. Det kan hjelpe deg med å fastslå om din familie migrerte på grunn av slavehandelen, hungersnød eller andre større lokale begivenheter som fant sted for flere generasjoner siden. Og minst like interessant er det kanskje å finne ut om du fortsatt har slektninger der hvor din familie emigrerte fra?

Hvordan komme deg i gang?

For å komme deg i gang med genetisk slektsforskning kan du begynne med å ta en MyHeritage DNA-test. MyHeritage er en ledende plattform for forskning på familiehistorie og vi har utviklet mange DNA-verktøyer som er fullstendig integrert med vår slektsforsknings-plattform. Tre til fire uker etter at du har tatt en MyHeritage DNA-test, vil du motta dine etnisitetsberegninger og en liste med dine DNA-treff, dvs. personer som sannsynligvis er dine slektninger basert på deres felles DNA. Med den hurtigst voksende databasen i verden har du svært gode sjanser for å finne kvalitets-treff.

Basert på felles DNA vil MyHeritage gi deg en beregning på din relasjon til hvert av dine treff. Det er viktig å merke seg at disse kun er beregninger, ettersom det er umulig å vite med sikkerhet hvordan noen er relatert til deg utifra kun DNA.

Et DNA-treff-kort oppgir detaljer om beregnet relasjon, delt DNA og hvorvidt vedkommende er å finne på et slektstre på MyHeritage.

Et DNA-treff-kort oppgir detaljer om beregnet relasjon, delt DNA og hvorvidt vedkommende er å finne på et slektstre på MyHeritage.

Det finnes flere måter du kan beregne det eksakte forholdet mellom deg og ditt DNA-treff. Du kan:

  • Studere DNA-treffets slektstre for å se om du kan oppdage en forbindelse
  • Gjennomgå delte Smart Matches™, stamtavle-visning av slektstrær, felles etniske tilhørigheter og eventuell forekomst av felles etternavn hos forfedre
  • Kontakte DNA-treffet eller den som administrerer slektstreet for å sammenligne notater

Fordelen med å benytte MyHeritage er at vi tilbyr en rekke innovative og effektive verktøy som kan gjøre dette mye enklere.

Kromosomleser

Kromosomleseren tilbyr en skjematisk oversikt over de DNA-segmentene du deler med ditt DNA-treff. Dette kan gi deg en pekepinn når det gjelder de genetiske forbindelsene.

kromosomleser - delte DNA-segmenter

Du kan også benytte En-til-mange-kromosomleseren for å sammenligne flere DNA-treff med hverandre. Dette er spesielt nyttig når dere har DNA-treff med kjente relasjoner, slik som foreldre og besteforeldre, som du dermed kan sammenligne det ukjente DNA-treffet ditt med.

kromosomleser

Theory of Family Relativity™

Dette recently updated MyHeritage-verktøyet tar seg i bunn og grunn av det tøfeste taket for deg. Theory of Family Relativity™-algoritmen kombinerer DNA-dataen med informasjon fra slektstreet ditt og historiske opptegnelser for å forutse hvilke familieforbindelser som er mest sannsynlige. Denne beregningen er automatisk og vises sammen med ditt DNA-treff. Den kan potensielt spare deg for timevis med forskning og hardt arbeid.

Autoclusters

Et annet innovativt og ekstremt nyttig verktøy tilgjengelig for MyHeritage-brukere er Autoclusters – automatiske grupperinger av dine DNA-treff. Det er et oversiktlig og enkelt visuelt diagram. Diagrammet organiserer dine DNA-treff i grupper med treff som antagelig har felles forfedre. Ved å studere diagrammet kan du enkelt spore opp sannsynlige forhold og gjøre nye oppdagelser i forhold til dine DNA-treff.

Husk at jo mer detaljert ditt slektstre er, dessto mer vil du kunne få ut av dine DNA-resultater.

Har du kommet deg i gang med din egen genetiske slektsforskning? Du kan begynne med å etablere ditt slektstre gratis i dag og deretter ta en titt på MyHeritage DNA og benytte deg av det nyeste innen DNA-matching-teknologi.