Far funnet!

Far funnet!

Far funnet! Vi i MyHeritage er lidenskapelig opptatt av familiehistorie treffer mennesker som har spennende historier å fortelle. I juni 2018 hadde vi ett innlegg her på bloggen om Kjell Torstein Hagen. Kjell kunne da fortelle at han lette etter sin biologiske far og at han hadde lett i mer enn to år. Letingen begynte den dagen han fikk en alvorlig mistanke om at den personen han hele livet hadde trodd var hans far, ikke var det. Da vi snakket med han sist, hadde Kjell gått rettens vei for å få bekreftet sin mistanke om farskap. Det vil si at han hadde fått bekreftet att den faren han hadde vokst opp med ikke var hans biologiske far. Med veien derfra, til å finne den rette faren, har vært en lang prosess. Kjell kan fortelle at det å ikke kjenne til sitt biologiske opphav er en stor menneskelig påkjenning. Han greide ikke å slå seg til ro med uvissheten, og stilte seg selv mange spørsmål; Hvem er jeg? Hvor stammer jeg ifra? Noen må jeg jo ligne på, men hvem?

Heldigvis er Kjell en type som aldri gir opp, han ville til bunns i saken. Gleden var derfor stor hos oss i MyHeritage en dag i 2020, da denne mailen dukket opp  – «Funnet far!» – «Jeg vi bare få informere om at far nå er funnet takket være MyHeritage, uten DNA test der, så ville nok saken fortsatt sett umulig ut».

MyHeritage DNA

Ville nok heller ikke vært mulig om jeg ikke hadde fått god hjelp av en ekstern slektsforsker utenom, her ved Anne M.Berge. MyHeritage og Anne har vært to uvurderlige støttespillerer i min jakt på ukjent far. Faren til Kjell, Thor Willy døde dessverre i 2008, men Kjell sier «Jeg har jo allikevel funnet et svar, i tillegg til at jeg har fått ei tante og kusine som lever i beste velgående».

Kjells far Thor Willy som unggutt. Bildet er <a href=restaurert og forbedret på MyHeritage." width="882" height="1072" />

Kjells far Thor Willy som unggutt. Bildet er restaurert og forbedret på MyHeritage.

Kjell har kunnet fortelle at oppgaven med å finne sin far, først virket helt umulig. Han var i kontakt med Tore Strømøy som vi kjenne fra Tore på Sporet, men også han synes nøtten var for hard å knekke. En dag da han fortalte om saken sin på Facebook gruppen MyHeritage Norsk Brukergruppe. Der kom han i kontakt med Anne M Berge som har drevet med DNA-testing for slekt siden 2009. Anne har også vært administrator i Norway DNA Norgesprosjektet (FTDNA) siden mars 2010, og dette kan hun.

Måtte til USA for å finne svaret

Anne fattet interesse for Kjells sak, og det er en av mange saker hun har engasjert seg i. Hun gikk systematisk til verks, for dette kan hun! Det beste treffet hun fant med Kjell var en amerikansk kvinne. Ved å se nærmere på denne kvinnen viste det seg at hun har en nordisk besteforelder. De var ett skritt nærmere og for å komme videre tok de jobben med å få hele slekten til denne kvinnen ble kartlagt. Etter kartleggingen kom de fram til en familie, og der var det to brødre  som var mulige farskandidater for Kjell. Men hvem? Begge brødrene  var dessverre døde da dette funnet ble gjort, men de hadde en søster som lever i beste velgående.

Kjell tok kontakt med henne og presenterte saken sin. Hun gikk til hans store glede med på å la seg DNA-teste med er DNA-test ifra MyHeritage. Hun satt nemlig med informasjon om at hennes avdøde bror hadde hatt jobb i samme område som moren til Kjell befant på den riktige tiden.

Etter å ha ventet i spenning kunne Kjell endelig slippe gleden løs. DNA-testen til denne søsteren viste treff med Kjell, og at han delte 25,2 prosent DNA med denne damen. Dette som da måtte bety at hun var tanten hans, saken var dermed var løst etter mange år med uvisshet og frustrasjon. I juni 2020 fikk Kjell Torstein dom på at far er juridisk far, etter rettsmedisinsk test av mor, fars søster og han selv som viser korrekt biologisk far. Anne kan fortelle at hun bruker ALT av kilder når hun gjør research i slike saker. Dvs ikke bare MyHeritage, men også Ancectry, Geni, FamSearch, avis kilder og sosiale medier. Det er viktig med gode kilder, men man kommer ingen vei uten en stor porsjon tålmodighet og stahet. Du kan lese mer om hvordan Anne jobbet med saken til Kjell her.

Samme gode forhold til mor

Nå har Kjell funnet tilbake roen og er lykkelig for å ha fått noen nye familiemedlemmer. De ser alle frem til å treffes, men på grunn av Covid19 har de ikke hatt muligheten til det, da de bor på forskjellige steder i landet. I mellomtiden har Kjell fått noen bilder av sin far.

Kjells far Thor Willy sammen med sin mor i sitt første leveår. Bildet er forbedret me MyHeritage <a href=Fotoforbedrer " width="886" height="910" />

Kjells far Thor Willy sammen med sin mor i sitt første leveår. Bildet er forbedret me MyHeritage Fotoforbedrer 

Thor Willy med sin bror Frank Roger. Bildet er <a href=restaurert og forbedret på MyHeritage.no" width="878" height="1140" />

Thor Willy med sin bror Frank Roger. Bildet er restaurert og forbedret på MyHeritage.no

Kjell har daglig kontakt med sin mor og dette har jo vært en liten reise for henne også. Heldigvis har ikke Kjells reise på jakt etter sin biologiske far forandret forholdet dem imellom. Hans budskap til alle som er i den situasjonen han var for to år siden er å ikke gi opp. Han ønsker også å fortelle sin historie slik at andre som er i samme situasjon ikke gir opp, og understreker: «Uansett hvor mørkt det ser ut så vil du finne en lysning. Det som trengs er troen, og en stor mengde pågangsmot og stahet. Ting kan ta tid, og det kan se håpløst ut, men svarene ligger der ute bare du graver lenge nok.»

Bruk gjerne slektsforskere, og de forskjellige tester som er tilgjengelig opp mot slektsforskning. Har du DNA-testet deg hos et annet selskap, kan du kaste opp rådata til MyHeritage, og ved å betale et lite opplåsningsgebyr får du tilgang på MyHeritage sine nyttige DNA-verktøy. Merk å laste opp data og få se DNA-treff er gratis. Gebyret må du betale for å få tilgang til DNA-verktøy.

Vil du søke etter slekt ved hjelp av en DNA-test? Da kan du kjøpe den her. Har du bilder du ønsker å restaurere, forbedre eller fargelegge kan du gjøre det her.