Som 89-åring fant hun endelig sin identitet og tre søsken takket være MyHeritage

Som 89-åring fant hun endelig sin identitet og tre søsken takket være MyHeritage

Vicenta Ruiz Oriol vokste opp uten å vite hvem hun egentlig var. Hun ble oppdratt på et barnehjem i Alfaro, i regionen La Rioja i Spania, og visste ingenting om foreldrene sine eller hvordan hun havnet på barnehjemmet. Hun visste ikke engang når eller hvor hun ble født, eller om navnet som stod i papirene hennes var ekte. Mens noen av de andre barna på barnehjemmet hadde flaks og ble hentet av familiemedlemmer eller ble adoptert, ble hun selv værende der til hun var syv år gammel, før hun endelig ble adoptert.

Dessverre endte det ikke som hun hadde håpet på. Det tok ikke lang tid før hun forstod at familien hadde adoptert henne for å få gratis arbeidskraft på gården sin. Fremfor tilhørighet og kjærligheten hun lengtet etter, ble hun mishandlet, straffet og utsultet. Så snart hun kunne forlot hun familien og byttet etternavnet tilbake til det hun fikk på barnehjemmet.

Vicenta som en ung kvinne. Bildet er reparert, forbedret og fargelagt av MyHeritage.

Vicenta som en ung kvinne. Bildet er reparert, forbedret og fargelagt av MyHeritage.

Hvem var egentlig Vicenta? Hvem var foreldrene hennes? Ville hun noensinne få svar på sin sanne identitet? Dette var spørsmål som hun bar med seg gjennom hele livet, mens hun ble mor, og senere bestemor. Til slutt bestemte datteren hennes, Pilar, og barnebarnet hennes, Estrella, seg for å ta saken i egne hender. De ga ikke opp, til tross for motgang og mange som tvilte på at de ville lykkes i å avdekke sannheten.

Det spanske TV-programmet «Déjate Querer» («Elsk deg selv») tok tak i saken, men da de ikke klarte å løse den, ba de om hjelp fra MyHeritage. Vår spanske direktør og slektsforsker, Sonia Meza, kastet seg inn i søket og gjennom en omfattende prosess som inkluderte konstruksjonen av et slektstre, undersøkelse i historiske dokumenter og DNA-detektivarbeid, klarte hun å finne svarene. Takket være hennes utrolige innsats, fikk ikke Vicenta bare vite sin sanne identitet, men hun ble også gjenforent med flere familiemedlemmer, inkludert tre halvsøsken!

Det mystiske DNA-treffet

Slektsforskningen startet med et DNA-treff. Vicenta hadde tatt en MyHeritage DNA-test tidligere og fikk et treff på 2,5%. Pilar og Estrella prøvde å kontakte personen og delte detaljer om familien, men fikk ingen respons. Déjate Querer-produsentene forsøkte deretter å finne mulige familiemedlemmer i Medina del Campo som kunne ta en DNA-test, men det ga heller ingen resultater. På dette tidspunktet ble det klart at en grundig slektsforskning var nødvendig for å løse saken, og ikke bare DNA-treff.

Programmet «Déjate Querer». Vicenta og hennes familie deltok for å fortelle sin historie og be om hjelp.

Programmet «Déjate Querer». Vicenta og hennes familie deltok for å fortelle sin historie og be om hjelp.

DNA-treffet på 2,5% som Vicenta hadde funnet gjennom MyHeritage, pekte mot en tydelig familieforbindelse, selv om det var snakk om fjern slekt. Det var mulig at Vicenta og hennes DNA-treff hadde felles olde- eller tippoldeforeldre som kom fra Medina del Campo i Valladolid.

Vicenta_Guerra Civil

Vicentas fil på Hospicio de Valladolid fra september 1933.

Sonia samarbeidet tett med familien for å innhente dokumenter under etterforskningen. For å nå målet, måtte hun bygge og dokumentere DNA-treffets slektstre tre eller fire generasjoner tilbake. Dette gjorde hun for å kunne avgjøre hvem av forfedrene som kunne ha etterkommere som de kunne kontakte og be om å ta en DNA-test. Til slutt fant de en potensiell slektning som gikk med på å ta en DNA-test, og resultatene viste en 8% treff med Vicenta. Algoritmen forutsa at dette treffet kunne være en grand-niese. Det vil si at en av denne personens besteforeldre kunne være Vicentas kusiner og søsken.

DNA-treffet på MyHeritage

DNA-treffet på MyHeritage

Gjenforening med søskenbarna

Dette spennende funnet førte til en gjenforening med Vicentas søskenbarn, som fant sted i oktober 2022 i Medina del Campo. Dette var første gang i Vicentas liv at hun så personer som hun delte en familielikhet med.

Vicenta Ruiz møter søskenbarna sine 22. oktober 2022.

Vicenta Ruiz møter søskenbarna sine 22. oktober 2022.

Møtet med hennes søskenbarn gjorde Vicenta enda mer besluttet på å finne ut av sin opprinnelse. Selv om familien kunne gi henne litt mer informasjon om hvor de forskjellige slektningene bodde, så var det fortsatt mye mer forskning som måtte til.

Selv om det var sterke indikasjoner på at Vicentas foreldre var fra Bobadilla del Campo, var det fortsatt nødvendig å finne ut av hvem som faktisk kunne være hennes biologiske foreldre. Historiske dokumenter var avgjørende for å unngå tvil eller uklarheter.

De hadde en viss kunnskap om at en av etterkommerne til Pedro García Fraile og Petra Gómez Martín kunne være en mulig forelder til Vicenta. Men de måtte undersøke og finne ut nøyaktig hvem det kunne være. For å starte prosessen bygget Sonia ut slektstreet og kom frem til at Pedro og Petra hadde fire barn: Vicente, Anastasia, Ciriaca og Alvara.

Etterkommerne av Pedro Carcía Fraile og Petra Gómex Martín i slektstreet vi bygget på MyHeritage.

Etterkommerne av Pedro Carcía Fraile og Petra Gómex Martín i slektstreet vi bygget på MyHeritage.

De er søsken!

En annen overraskelse ventet på dem blant avisarkivene. En avis som ble publisert i 1933, hadde annonsert etter en «amme» i Bobadilla del Campo. Vedkommende var 20 år gammel, ugift og hadde ammet i to måneder. Lesere ble invitert til å kontakte Pedro García Fraile – Vicentas mulige bestefar – for mer informasjon. Bingo!

Annonse for en amme i avisen. Periódico El Adelanto, 20. oktober 1933.

Annonse for en amme i avisen. Periódico El Adelanto, 20. oktober 1933.

Fødselsattesten til Vicenta Ruis, født Asunción García Gómez den 15. august 1933. Kilde: Fødselsregisteret i Bobadilla del Campo, Valladolid, Spania

Fødselsattesten til Vicenta Ruis, født Asunción García Gómez den 15. august 1933. Kilde: Fødselsregisteret i Bobadilla del Campo, Valladolid, Spania

Med en enkel beregning virket det som om ammens spedbarn ble født i august 1933.

Med denne informasjonen var Sonia svært nær svaret. Ifølge en fødselsregistrering som Sonia fant, fødte Pedros datter, Anastasia, en baby den 17. august i Bobadilla del Campo, med navnet Asunción. Anastasia fortsatte å få flere barn, hvorav tre fortsatt lever. En av dem, Simeón, ønsket å hjelpe Vicenta og hennes familie, og gikk med på å ta en DNA-test. Den 15. desember 2022 ble Simeóns prøve analysert, og resultatet var klart: han var Vicentas halvbror.

Vicentas DNA-treff med Simeón

Vicentas DNA-treff med Simeón

På dette tidspunktet ventet hele familien spent på resultatene, og etter at de mottok den spennende nyheten var Vicenta i stand til å oppfylle sin drøm: å omfavne sine søsken, Dionisia, Pedro og Simeón, i alderen 87, 82 og 73, som bor i Madrid, Valladolid og Zamora. Den følelsesladde gjenforeningen fant sted i Bobadilla del Monte i Valladolid. Det var ikke et tørt øye i rommet.

Dionisia, Pedro og Simeón omfavner søsteren Vicenta Ruiz.

Dionisia, Pedro og Simeón omfavner søsteren Vicenta Ruiz.

Takket være en kombinasjon av slektsforskning, historiske dokumenter og flere MyHeritage DNA-tester, ble denne utrolige og etterlengtede gjenforeningen mulig. Men det var først og fremst den inspirerende besluttsomheten til Vicentas datter Pilar og barnebarn Estrella som gjorde det mulig. De nektet å gi opp og gjorde alt som var nødvendig for å oppfylle Vicentas livslange drøm.

«Jeg oppfordrer alle til å kjempe for å finne sine røtter og ta en MyHeritage DNA-test», sier Pilar. «Alt er mulig hvis det er ditt inderlige ønske. All innsatsen vi la ned ga oss svar til slutt. En drøm har gått i oppfyllelse!»

Hvis du også har gjort en utrolig oppdagelse med MyHeritage vil vi gjerne høre om det! Vennligst del din historie med oss gjennom dette skjemaet, eller send oss en e-post til stories@myheritage.com.