Takket være et DNA-treff, fikk han et brev fra sin avdøde biologiske far, en mann han aldri hadde kjent

Takket være et DNA-treff, fikk han et brev fra sin avdøde biologiske far, en mann han aldri hadde kjent

Da han var 66 år gammel fikk Loren McDonald, en el-bilanalytiker fra Danville, California, endelig svaret på et spørsmål som hadde plaget ham hele livet – hvem var egentlig faren hans?

Loren hadde vært klar over at han var adoptert helt siden han var liten, og visste at hans biologiske foreldre var av svensk opprinnelse. «Spørsmålet om hvem jeg er, var en stor del av barndommen min», forteller han. «99% av mennesker kan se på foreldrene sine og se likheter, arvede egenskaper og vaner – både gode og dårlige – som de har fått fra foreldrene sine. Adopterte barn har vanligvis ikke den muligheten. De lever med et stort spørsmål som henger over dem.»

Loren McDonald fant sin biologiske far takket være et DNA-treff

Loren McDonald fant sin biologiske far takket være et DNA-treff

Et dramatisk brev da han var 25 år gammel

I 1982, da han var 25 år gammel, mottok McDonald et tre-siders brev fra sosialtjenesten i fylket som håndterte adopsjonsprosessen hans som barn. Brevet inneholdt mange detaljer om hans biologiske familie, men ikke deres identitet. «Brevet ga meg fascinerende og spennende informasjon om mine biologiske foreldre, besteforeldre og oldeforeldre,» forteller Loren. «Jeg oppdaget at de alle var av svensk opprinnelse, med en viss litauisk opprinnelse på morens side. Selv om min biologiske mor ble født i USA, ble min far født i Sverige. Jeg fant ut at min far hadde tjenestegjort i det amerikanske militæret, snakket fem språk og hadde begynt på universitetet da jeg ble født. Han vurderte å starte jusstudier. Men det var en setning som fanget min oppmerksomhet spesielt: «… noe innadvendt med interesse for litteratur og en drøm om å skrive.» Disse ordene hoppet rett og slett ut av siden, og jeg kunne identifisere meg med det, da jeg alltid har hatt en lidenskap for skriving, helt fra jeg var veldig ung,» deler Loren.

Gjennom brevet lærte Loren også hvordan foreldrene traff hverandre. «Han og min biologiske mor møttes i New York. Min mor var 25 år gammel da hun ble gravid, og de var ikke gift.»

Lorens far i militæruniform

Lorens far i militæruniform

På den tiden aksepterte ikke samfunnet at kvinner fikk barn utenfor ekteskap, forklarer Loren. «Disse kvinnene hadde to valg: enten å gifte seg med mannen som gjorde dem gravide, eller dra til et hjem for ugifte kvinner, ofte langt hjemmefra, for å føde barnet der og deretter gi bort barnet til adopsjon uten at noen visste om det. I brevet oppdaget jeg at min mor forlot New York før hun kom til Oakland, California. Hun tilbrakte flere måneder der før hun fødte meg på et hjem for ugifte kvinner. Jeg ble gitt bort til adopsjon da jeg var 10 dager gammel.»

Basert på ny informasjon som plutselig dukket opp i en slektskilde i 2015, kombinert med ytterligere slektsforskning på nettet, fant Loren sin mors familie og bekreftet treffet gjennom en DNA-test med en kusine. Dessverre var det for sent: hans biologiske mor hadde allerede gått bort, omtrent 6 år tidligere.

Når det gjaldt hans far, hadde Loren nesten ikke gjort noen fremskritt i søket sitt. DNA-testen han tok, som hjalp ham med å finne sin biologiske mor, ga ingen meningsfulle treff på DNA- eller slektsnettsteder. Men time etter time med forskning førte ham til en nesten 90 år gammel mann som fortsatt var i live, i nærheten av Stockholm. Flere av detaljene fra sosialtjenestens brev stemte, og Loren var 95 % sikker på at han hadde funnet sin biologiske far. «Jeg fant adressen hans, sendte ham et brev i 2015, rett før jeg fant min biologiske mor. Jeg hørte aldri tilbake, og med en travel karriere og livet som fortsatte, utsette jeg og fulgte ikke opp eller fortsatte søket. Livet går videre.»

Men alt forandret seg i slutten av februar 2023.

Loren kommuniserte med kusinen på sin biologiske mors side, tok flere bilder og stilte flere spørsmål. Han delte sin skuffelse med kusinen over at han ikke hadde klart å finne sin biologiske far, og at det nesten ikke var noen treff på hans side, samtidig som han fortsatte å få stadig flere DNA-treff på morens side av familien. Kusinen delte en artikkel med Loren om utfordringene med å finne DNA-treff med slektninger utenfor USA, for eksempel i Europa, på grunn av personvernlover og bruk av ulike DNA-tjenester. Dette førte til at Loren bestemte seg for å laste opp DNA-filen sin til MyHeritage.

Rådet, artikkelen og Lorens beslutning om å bruke MyHeritage skulle forandre livet hans.

Etter å ha lastet opp sin rå DNA-data til MyHeritage, ventet Loren tålmodig på at nettstedet skulle behandle DNA-et og finne treff. Han lot nettleserfanen på MyHeritage-siden være åpen og oppdaterte den med noen dagers mellomrom i håp om å få resultater.

«Lørdag 5. mars våknet jeg og sjekket MyHeritage, og oppdaget umiddelbart at jeg hadde et treff på 9,9% med en mann fra Sverige. Jeg visste med en gang at det var fra min fars side, og at jeg var veldig nær ved endelig å finne faren min. Jeg var i sjokk og nesten besvimte.»

Farens navn stod i slektstreet

Loren oppdaget raskt at han kunne få tilgang til slektstreet til sin nyfunne fetter i Sverige på MyHeritage. Han begynte å utforske navnene og forbindelsene der. «Jeg la merke til at min fetters mors pikenavn var det samme som jeg hadde ved fødselen før jeg ble adoptert,» forteller han. «Jeg skjønte med en gang at fetterens mor sannsynligvis er min biologiske tante. I slektstreet så jeg også navnet på en mann: Goran, født i 1932, året jeg antok at faren min ble født. I det øyeblikket skjønte jeg at jeg sannsynligvis akkurat hadde funnet identiteten til min biologiske far, men jeg ble ikke overrasket over å høre at han allerede var gått bort. Jeg sendte en melding via MyHeritage til min nye fetter og ventet på svaret hans.»

Loren var så spent at han knapt klarte å sove den natten. «Jeg våknet midt på natten, rundt klokken 02:30, og så at jeg akkurat hadde mottatt en e-post fra min nye fetter. ‘Så fantastisk å høre fra deg. Ja, Goran er din far,’ begynte e-posten.»

Loren og fetteren hans begynte å utveksle e-poster ofte, og fetteren delte bilder av Lorens biologiske far og lærebøker han hadde skrevet, historier om Goran, og til og med brev og e-poster. Noen uker senere hadde de to en videosamtale. «Min nyfunne fetter sa at han hadde ventet på denne samtalen i 40 år, siden onkelen hans fortalte ham da han var ung at han hadde et barn. Han fortalte at han for noen år siden tok en DNA-test, først og fremst i håp om å finne meg!»

Gorans nevø, som var nær Goran i store deler av livet hans, fortalte Loren livshistorien til faren som ble engelskprofessor ved forskjellige høyskoler i New York. Han var gift tre ganger, men fikk ikke flere barn. Loren fikk vite at faren hans ikke bare bodde i New York, men også i Ohio, Hollywood, Mexico, Paris (mens han var i militæret), Puerto Rico, Florida og til slutt Filippinene, hvor han senere døde av kreft.

En hilsen fra fortiden

Lorens nye fetter fra Sverige hadde en spesielt spennende overraskelse til ham: et syv sider langt brev som Goran skrev til ham i 1980 da han bodde i New York. MyHeritage-teamet hjalp med å oversette det svenske brevet og ga det til Loren – tilfeldigvis på hans 66-årsdag. Brevet er både humoristisk, trist og vakkert skrevet – og gir Loren et innblikk i farens sjel, til tross for at de aldri ble kjent eller møttes personlig. Her er et fargerikt utdrag fra brevet:

Deretter reiste jeg til Hollywood for å bli en filmstjerne. Fabrikkarbeid var altfor hardt etter min mening. Vel, du vet allerede at jeg ikke ble en filmstjerne. I Hollywood jobbet jeg som servitør om kveldene og som bankansatt på dagtid.

Jeg tok på meg to jobber for å betale tilbake lånet fra Riksbanken. Dette gjorde at jeg hadde lite tid til å sosialisere med jevnaldrende, så jeg var fortsatt stort sett alene, i hvert fall for det meste. Jeg husker at jeg hadde en fantastisk jente i Los Angeles, og det var veldig heldig. Men plutselig ble jeg kastet ut av det amerikanske grensepolitiet fordi visumet mitt ikke lenger var gyldig.

Jeg hadde ikke nok penger til å komme meg tilbake til Sverige, så jeg endte opp i nabobyen Tijuana i Mexico – et ekkelt sted. Det tok mye lengre tid enn jeg forventet å få et nytt visum, flere måneder faktisk. Da pengene tok slutt, bodde jeg gratis på et bordell og ble nesten bitt i hjel av lus.

Jeg tryglet om mat fra turister, hovedsakelig sjømenn fra San Diego, og ofte gikk jeg sulten. Det var ingenting spesielt romantisk med alt dette. Jeg følte meg ikke som en eventyrer. Til slutt kom jeg tilbake til Hollywood og banken, og da bestemte jeg meg for å verve meg til den amerikanske hæren. De sendte meg til Frankrike, i nærheten av Paris.

For Loren var dette høydepunktet på bursdagen hans. «Jeg lo høyt av forskjellige avsnitt i brevet, men noen deler var også litt triste, siden det var tydelig for meg at faren min brukte mesteparten av livet på å lete etter noe», sier han. «Det er et fascinerende brev, selv om jeg var skuffet over at forholdet til min biologiske mor og min eksistens ikke ble nevnt. Men hvem vet, kanskje en del av det han lette etter var meg, akkurat som jeg lette etter ham.»

Goran Moberg, Lorens far

Goran Moberg, Lorens far

“Vi kunne ha skrevet bok sammen”

En uke senere mottok Loren enda en gave. «Fetteren min i Stockholm sendte meg det ferdige, men upubliserte manuskriptet til min fars roman. Det er et fascinerende verk på 335 sider, og selv om det er en roman, er det tydelig at hovedpersonen er basert på forskjellige aspekter av min fars liv. Når jeg leser hver side, blir jeg fanget av tanker om hvorvidt det jeg nettopp har lest, var en virkelig hendelse i min fars liv, eller om det bare er fiksjon eller kanskje en overdreven virkelighetsbeskrivelse,» deler Loren.

«Jeg har alltid likt å skrive, og det dannet grunnlaget for hele karrieren min, som startet innen PR og gikk over til markedsføring. Fra jeg var ung innså jeg at jeg likte å skrive, og jeg lovet adoptivmoren min at jeg skulle skrive en bok en dag. Nå forstår jeg mer om hvor mye av denne lidenskapen som ligger i mine gener,» forklarer Loren.

Selv om han aldri har møtt eller kjent sin biologiske far, savner Loren ham dypt. «Jeg er enormt skuffet over at jeg ikke fikk muligheten til å møte ham, da jeg tror vi virkelig ville ha trivdes i hverandres selskap. Basert på alt jeg har lært om ham, tror jeg vi ville vært som to dråper vann. Og hvem vet, kanskje vi til og med ville ha skrevet en bok eller et manus sammen?»

Har du også gjort en fantastisk oppdagelse med MyHeritage? Vi vil gjerne høre historien din! Del den med oss via dette skjemaet eller send den på e-post til oss på stories@myheritage.com.