Jeg oppdaget min svenske bestefars identitet og ble gjenforent med en tante jeg aldri hadde møtt, takket være MyHeritage

Jeg oppdaget min svenske bestefars identitet og ble gjenforent med en tante jeg aldri hadde møtt, takket være MyHeritage

Hans van Harskamp (61) fra Kudelstaart, Nederland, hadde i mange år næret et sterkt ønske om å avdekke identiteten til sin ukjente bestefar. Han søkte hjelp fra MyHeritage og valgte å ta en MyHeritage DNA-test i håp om å finne avgjørende spor. Med støtte fra en dyktig slektsforsker i Sverige, som kombinerte slektsforskning og DNA-treff, var han i stand til å oppdage ikke bare sin bestefars identitet, men også en tante og hans mors halvsøster. Denne oppdagelsen har resultert i en nær og betydningsfull relasjon mellom dem. 

Her er historien hans.

Hans Van Harskamp

Hans Van Harskamp

Jeg har alltid vært fascinert av spørsmålet: hvem er bestefaren min?

Min bestemor fortalte aldri min mor hvem han var, verken hans fornavn eller etternavn. Kanskje hun ikke visste disse detaljene heller. Min mor ønsket aldri å lete etter faren sin. Heldigvis hadde hun en god barndom med sin mor og (ikke-biologiske) far. I utgangspunktet hadde jeg ingen informasjon å gå etter innad i familien. Jeg snakket en gang med en mann som sa at han pleide å jobbe med min bestefar i hagebruk i Aalsmeer. Han kunne bare huske at min bestefar var en svenske ved navn Akesson. Motivert av denne lille ledetråden begynte jeg å dykke ned i innvandrerarkivene fra Aalsmeer, men uten å finne noen resultater. Jeg ble også med på MyHeritage og tok en DNA-test. Selv om det tok litt tid, begynte jeg etter hvert å motta DNA-treff fra Sverige!

Kombinasjon av DNA-treff og historiske opptegnelser for å løse mysteriet

Jeg er takknemlig for den svenske slektsforskeren som tilbød sin hjelp til å analysere DNA-treffene mine og bidrog til å løse mysteriet rundt min bestefar. Slektsforskeren la merke til et nært DNA-treff med en tremenning ved navn Stefan Persson. Stefan hadde opprettet et slektstre på MyHeritage som inneholdt viktige opplysninger. Ved å nøye analysere slektstreet kom slektsforskeren fram til en konklusjon: min bestefar og en av Stefans besteforeldre måtte være søsken. Da han søkte etter Stefans farfar, viste det seg at han var ukjent.

Slektsforskeren viste en imponerende utholdenhet og ga ikke opp. Det var fortsatt tre andre potensielle kandidater som kunne undersøkes nærmere. Etter grundige undersøkelser kunne vi imidlertid utelukke bestemoren på Stefans fars side, da det ikke fantes noen spor etter søsken hos henne. Hans mormor hadde to brødre, men en av dem døde i ung alder, og den andre giftet seg i 1925 og forlot aldri Sverige. Vi sto nå igjen med kun én person: Stefans morfar, Weste Håkansson.

Weste hadde tre eldre brødre. Slektsforskeren fulgte sporet til de to eldste og forsto raskt at det ikke kunne ha vært noen av dem. Nå var bare den tredje broren igjen: Bror Mauritz Håkansson. Det var en viktig distinksjon å merke seg at navnet ikke var Åkesson, men Håkansson – to etternavn som lett kunne forveksles med hverandre.

Min bestefars foreldre: Hakan og Emma

Min bestefars foreldre: Håkan og Emma

Min bestefar, Bror Mauritz Håkansson, ble født i 1901 i Ekeby, Malmöhus, en by helt sør i Sverige. Han var den tredje av ni søsken i familien til foreldrene Håkan og Emma Håkansson.

Barndomshjemmet til min bestemor i Uiterweg i Aalsmeer

Barndomshjemmet til min bestemor i Uiterweg i Aalsmeer

  • Bror Mauritz utdannet seg som landskapsarkitekt og flyttet til Stockholm rundt 1921 for å arbeide innen dette feltet. I 1925 ble han registrert som «Obefintliga» i et spesielt register, som betyr «fraværende» eller «forsvunnet». Personene i disse registrene har enten emigrert eller på annen måte forsvunnet. Etter 1925 kunne Bror Mauritz ikke finnes i noen svenske registre, så det er ukjent om han noen gang kom tilbake til sitt hjemland. Den svenske slektsforskeren hadde samlet nok bevis til å fastslå at Bror Mauritz måtte være bestefaren jeg hadde søkt etter:
    Navn: Håkansson, ikke Åkesson
    Yrke: Gartner
    Forsvant i 1925 og finnes ikke lenger i kildene.
    Barnebarnet til Bror Mauritz sin bror og jeg deler en stor mengde DNA
Min bestefar Bror Mauritz og hans kone Metta. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage
Min bestefar Bror Mauritz og hans kone Metta. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage
Min bestefar Bror Mauritz og hans kone Metta. Foto fargelagt og forbedret av MyHeritage

En nedarvet lidenskap for hagearbeid

Min bestefar, Bror Mauritz, ser ut til å ha reist og arbeidet rundt i Europa. Fra 1930 til 1940 bodde han i Danmark, hvor han drev en iskremfabrikk i København. Etter 1940 hadde han en papirgrossistvirksomhet i København, men krigen gjorde det vanskelig å skaffe papir. Økonomisk krevende år fulgte. Han bestemte seg for å vende tilbake til sitt opprinnelige yrke som landskapsarkitekt. I Nederland, spesifikt i området rundt Aalsmeer, var det allerede et betydelig hagebruksmiljø, med blant annet dyrking av buksbom. Han fikk jobb som ansatt på en planteskole der, og det var der han møtte min bestemor. Min bestemors foreldre hadde også en planteskole som lå på Uiterweg, en velkjent gate i Aalsmeer.

Barndomshjemmet til min bestemor i Uiterweg i Aalsmeer

Barndomshjemmet til min bestemor i Uiterweg i Aalsmeer

Etter at hans identitet ble fastslått, fant jeg dokumenter om min bestefar, inkludert fotografier. Jeg synes vår felles lidenskap er noe helt spesielt: min store hobby er hagearbeid, og jeg elsker også planter og blomster! Så det er tydelig at jeg har fått hans gener. Takket være hjelpen fra den svenske slektsforskeren fant jeg også min mors halvsøster gjennom en DNA-profil som ble lagt inn av et av Bror Mauritz sine barnebarn. Denne halvsøsteren bor i Danmark og er 87 år gammel. I mellomtiden har vi fått et nært forhold og planen er å møtes på sensommeren 2023. Min mors tre halvbrødre lever også. Den eldste broren er 94 år, den midterste er 85 og den yngste er 83. De gir meg også følelsen av at jeg tilhører familien.

Selv om prosessen var krevende, er jeg veldig glad for resultatet. Jeg føler meg lettet og lykkelig nå som alt er over. Jeg oppfordrer andre som også leter etter sine familier om å ikke gi opp. Til slutt vil det komme et gjennombrudd som kan føre til en løsning. Jeg er veldig takknemlig for at jeg endelig fant den riktige informasjonen takket være MyHeritage, og at prosessen er fullført. Jeg har en bedre oversikt over min familiehistorie nå, og jeg er stolt over det jeg har oppnådd. Det har gitt ekstra mening til livet mitt. Nå kan jeg fortsette å skrive min familiehistorie, med et nytt kapittel om min bestefar. Det har vært en lang og vanskelig prosess, men med god hjelp og utholdenhet fikk jeg det endelig til!

Mange takk til Hans for at han delte sin historie! Hvis du også har gjort en viktig oppdagelse ved hjelp av MyHeritage, vil vi gjerne høre om det. Vennligst send det til oss via dette skjemaet eller på e-post til stories@myheritage.com.

Emneord: