Slektshistorie: Den menneskelige forbindelse

Slektshistorie: Den menneskelige forbindelse

Forfattet av Schelly Talalay Dardashti, USA Slektsforskning Rådgiver, MyHeritage

Vi er så heldige å leve i dag, når så mye slektshistorie – og viktige dokumenter og registre – er tilgjengelig online.

Alt er imidlertid ikke online … ennå!

Fortsett å sjekke og søke på nettet – spesielt med MyHeritage’s nye Record Detective teknologi – for å se hva som er tilgjengelig for deg.

Det kan imidlertid være forvirrende mysterier i slektshistorien som du prøver å løse, og slektshistorikere trenger å snakke – personlig – med andre forskere, som kan ha møtt på lignende problemer tidligere.

En av de beste måtene å gjøre dette på er å bli med i en lokal slektshistorieforening, som har erfarne medlemmer med kunnskap innen mange områder og språk.

De fleste slektshistorieforeninger tilbyr utmerkede programmer med talere som adresserer ulike temaer, hvorav noen kan være nøyaktig hva du er ute etter. De har ofte gode biblioteker med materiale som ikke finnes online, eller på trykk.

Foreningene er fylt med entusiastiske og hjelpsomme personer som virkelig ønsker nykommere velkommen, og å hjelpe dem. Noen grupper gjennomfører lokale indekseringsprosjekter som kan komme slektsgranskere over hele verden tilgode.

Jeg har vært på ganske mange møter der deltagere gikk rundt i rommet og presenterte seg selv og listet opp de familiene de jobbet med. Ganske ofte forsket en annen på en av disse familiene også, og de to personene kunne dele forskningsresultater, ressurser og samarbeide om sin felles familiehistorie.

Din lokale forening er stedet for å dele «a-ha!» og «lykkedans» øyeblikk. Alle vil forstå din glede ved å finne ny informasjon. De har allerede blitt bitt av slektsforskningsbasillen.

Det er også muligheter for å involvere seg på flere måter, jobbe med prosjekter, ta lederroller, eller til og med svare på spørsmål om lokale ressurser når e-poster, telefonhenvendelser eller brev kommer fra andre forskere. Mange foreninger gjennomfører også lokale prosjekter, slik som registrering av gravsteder eller opplisting av andre lokale dokumenter i databaser som gjøres tilgjengelig for de som nå bor langt fra der deres forfedre slo seg ned.

Det finnes mange slektshistorieforeninger, og deres fokus kan dekke etnisitet eller religion. Mange forskere hører til sin lokale forening, til en der deres forfedre først slo seg ned og til en annen i landet eller byen der deres forfedre utvandret fra. Noen historieforeninger inkluderer også elementer av slektshistorie. Mens slektsforskere forstår at historie er del av slektsforskningen, er ikke historikere alltid enige i det konseptet, noe jeg har erfart gjennom årene.

Det kan hende du ønker å delta på slektsforskningskonferanser sammen med dine venner. Det er alltid en fin anledning til å møte «navn» innen feltet. Igjen, konferanser kan fokusere på spesifikke etnisiteter, religioner eller geografiske områder. Noen konferanser går over seks dager, andre er to eller tre dager lange, mens mange er endagsopplegg. Noen er lokale, i din egen by, mens andre er av internasjonal natur.

Uansett fokus og lokalisering er grunnene til å delta de samme: Å finne personer som leter etter den samme informasjonen som du selv ønsker å finne, for å spørre eksperter etter svarene på spørsmål og løsninger der du har møtt veggen, og for å lære om nye kilder og teknologier.

Slektshistorieforeninger finnes over hele verden. Søk etter dem i ditt område, hvor du kan finne flere (en by, kommune, fylke og/eller etnisitet eller religion).
Er du medlem av en slektshistorieforening, eller flere? Hvis du er et foreningsmedlem, hvordan har foreningen vært til hjelp for din slektsforskning? Hva liker du ved å være medlem av foreningen?

Del dine erfaringer med oss i kommentarene nedenfor, eller på Facebook eller Twitter. Vi ser frem til å høre fra deg.