Tips: Pikenavn eller gift navn?

Kommentarer1

Den blomst vi kaller rose vil dufte deilig, navnet uansett, skrev Shakespeare i Romeo og Julie. Mye er nok sant i det.
-Men hvordan vil du at navn skal vises i slektstreet ditt på MyHeritage?
– Skal kvinner vises med pikenavn eller eventuelle gifte navn i treet?

Bryllupet mellom Karen Egeberg og Niels Frederik Aall. Bildet er i samlingen til Oslo Museum: OB.Y7440. Fotograf: Anders Beer Wilse, publisert under lisens.

Hvordan du viser navn i slektstreet ditt på MyHeritage helt opp til deg! Og her får du «oppskriften» på hvordan du setter dine innstillinger for navn på MyHeritage!

Hvordan man best skal presentere navn i slektsforskningen er et spørsmål som dukker opp for de fleste av oss. Hvordan du gjør det er helt opp til deg – men det viktigste er at du er konsekvent og presenterer alle navn på samme måte – og at du enkelt kan se om et navn er et pikenavn, et gift navn, et nytt etternavn eller resultat av et navnebytte.

Les mer: Hva kan man lære av navnemønstre og navnetradisjoner? Få med deg tipsene fra den anerkjente slektsforskeren James L Tanner her!

MyHeritage er det enkelt å velge sin egen preferanse når det kommer til hvordan navnene vises i slektstreet ditt. Dersom du klikker deg inn på personkortet til en person i treet, finner du egne bokser for pikenavn og gift navn.

sett inn navn i boksene
skriv inn både pikenavn og gift navn i de respektive boksene. På denne måten er det lett å skille mellom hvilket navn som er hvilket.

Hvilket av navnene som vises i selve slektstreet ditt avhenger av dine personlige innstillinger på MyHeritage-siden din.

Hvordan kan jeg endre hvordan etternavn vises i slektstreet mitt?
Det er flere måter du kan vise etternavn på individer i ditt slektstre på nettsiden. F.eks, du kan velge mellom og vise kun pikenavn på kvinner, eller både pikenavnet og navnet hun eventuelt byttet til etter hun ble gift.
For å endre måten etternavn vises på din nettside, gjør du følgende:
1.      Logg deg inn på din nettside.
2.     Klikk på ditt navn øverst i høyre hjørne, klikk så på «Nettsideinnstillinger».
innstillinger på MyHeritage
klikk på den lille pilen ved navnet ditt som du finner øverst i høyre hjørne av skjermen.
3.      Klikk så på menypunktet «Slektsforskning», som vil ta deg til denne seksjonen, her vil du se forskjellige måter å vise etternavn på.
Skjermbilde slektsforskning pikenavn/gift navn
kryss av for alternativet du ønsker i menyen for å endre visningen
4. Gjør ditt valg, og sørg for at du klikker på «Lagre» knappen for å fullføre dette.
Dersom du kar klikket av for alternativet som i bildet ovenfor, vil slektstreet ditt vise det gifte navnet først, men med pikenavnet i parentes.
skjermbilde gift navn (pikenavn)
her vises Farmor med sitt gifte navn først, men med pikenavnet markert med "født dattersen" parantes. Dette gjør det enkelt å skille mellom navnene med et raskt øyekast på slektstreet.

I det neste bildet har vi endret innstillingene som vist ovenfor, slik at pikenavnet vises først, med det gifte navnet i parentes:

pikenavn med gift navn i parentes
her er innstillingene endret, og Farmor vises i slektstreet med pikenavnet vises først, med det gifte navnet Farmorsen i parantes.

Les mer om navn: Merkelige navnetradisjoner rundt om i verden

Hvordan foretrekker du å vise navnene i slektstreet ditt? Skriv gjerne hvorfor du har valgt din måte å vise dem på i kommentarfeltet nedenfor!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

  • Liv Størseth Andersen


    august 27, 2016

    Hei….Jeg bruker fornavn og stedsnavn som etternavn, etter vielsen.