Fra Madeira til MyHeritage

Kommentarer

Vasco Gonçalves de Andrade startet med slektsforskning fordi han ønsker å fortelle døtrene om familiehistorien sin. Nå har han et omfattende slektstre på MyHeritage samtidig som han hjelper enda flere med å oppdage mer om sin egen slekt – som frivillig oversetter for MyHeritage!

Vasco ble født på den portugisiske øya Madeira i 1954, men flyttet til Lisboa for å studere psykologi i 1976. Han er gift og har to døtre, en som er TV-reporter og en som er landskapsarkitekt. Selv ble han førtidspensjonert på grunn av sykdom, men han har likevel mer enn nok å henge fingrene i!

I dag jobber Vasco som frivillig for Portugals Røde Kors. Siden 2012 har han også vært oversetter for MyHeritage.

Det er så lenge siden jeg begynte at jeg faktisk ikke husker om det var jeg som spurte om jeg kunne hjelpe – eller om det var noen som kontaktet meg. Men hva jeg er sikker på, er at det har vært en flott opplevelse! Fordi jeg er interessert i slektsforskning, samtidig som jeg liker å holde engelskkunnskapene mine ved like, er det å jobbe som oversetter en flott aktivitet. Jeg har også knyttet vennskapsbånd med mange andre på MyHeritage-teamet.

Fordi jeg jeg at det er mange portugisere som bruker MyHeritage, setter jeg min stolthet i arbeidet mitt. Oversettelse er en veldig viktig del av opplevelsen av nettsiden og produktene til MyHeritage  – og jeg liker å kunne hjelpe til.

På fritiden spiler Vasco padel-tennis med sin kone og venner. For de av dere som ikke kjenner til padel-tennis, er dette en slags blanding mellom tennis og squash som spilles med racketer uten strenger. Og så driver han selvsagt også med slektsforskning!

Jeg har prøvd en rekke hobbier over årenes løp. Jeg bestemte med for å starte et familietre som en del av arven til mine døtre. Vi har gjenlevende slektninger på det portugisiske fastlandet, på øyene og også utenlands – vi har også en rekke slektninger i USA.

Dette er Vascos hjemby Funchal, hvor han også ble født.

Vascos farslinje (Gonçalves de Andrade) og morslinje (Fernandes) har opprinnelse på Madeira, men på midten av 1900-tallet emigrerte en del av familien til Britisk Guyana (dagens Guyana). Rudnt et halvt århundre senere reiste en del til Brasil og USA. Det er deres etterkommere som i dag er Vascos familie i utlandet.

Foreldrene mine fortalte meg og slektninger som hadde emigrert for flere tiår siden, men jeg har ikke møtt noen av dem.

Vasco’s parents – Vasco and Maria Zoe, 1958.

Vascos forekdre – Vasco og Maria Zoe, i 1958.

Gjennom slektsforskningen fant Vasco ut spennende detaljer om sin oldemor.

Oldemoren min bodde i Demerara i Britisk Guyana. Etter at ektemannen José Fernandes Rosa døde, giftet hun seg på nytt med en britisk gruveingeniør. Etter at oldemor døde besøkte han familien hennes på Madeira, mest sannsynligvis for å finne ut om det fantes noe arv etter henne. Men mens han var på øya, ble han forelsket i en annen kvinne, og giftet seg med henne på øya.

Begge Vascos døtre synes det er spennende at faren kartlegger familiens historie, og de stiller spørsmål om personene i slektstreet.

Vi har mange levende slektninger som vi ikke har truffet, så det ligger nok litt forventning i lufta om et forestående slektstreff. Dette har ikke skjedd ennå. Det er jo store geografiske distanser.

Kona hans er forståelsesfull om ektemannens interesse for familiehistorie.

Jeg tror at hun synes det er fint at vi får e-poster som minner oss på alle bursdagene. Hun forsøker å forstå hvorfor jeg bruker så mye tid på slektstreet vårt!

Da han først startet med slektsforskning, var Vasco var på utkikk etter et godt dataprogram som kunne sette all informasjonen han samlet i system samtidig som han ønsket å knytte sterkere bånd mellom alle de levende slektningene. Det fant han på MyHeritage.

jeg ønsket å kunne åpne for at også andre i familien – og andre som er interesserte i familiehistorien vår – kunne komme med innspill og bidra. Derfor valgte jeg MyHeritages Family Tree Builder.

I dag har Vasco 1 525 personer i treet sitt.

Her er Vasco sammen med familien på sin 61. fødselsdag.
Fra venstre:  Inês (Vascos eldste datter), Vasco, Graça (hans kone); Frederico (Marianas kjæreste) og Mariana (yngstedatteren).

Vasco er godt fornøyd med Family tree Builder, og setter stor pris på hjelpemidlene som søker etter slektninger for ham – også når han selv ikke er på nett – som SmartMatcher og Record Matches.

MyHeritage har vært til stor hjelp når det kommer til verdifull research, oppdagelser og matcher. Takket være disse har jeg kommet mye nærmere mine slektninger i USA, og også de setter pris på kunnskapen om sin egen historie her på Madeira og i Portugal.

Her er Vascos tips til de som ønsker å komme i gang med slektsforskning:

  • Om du har tid til overs, og du virkelig er interessert, sett i gang!
  • Jeg må advare deg om at dette er en hobby som krever et øye for detaljer, så ikke stress!
  • Det er masse å lære om slektsforskning – akkurat som det er innen språk over oversetting. Dette er en jobb som du lærer etterhvert som du gjør den. Og du blir bedre over tid!

Har du en slektshistorie du vil dele med oss? Send en e-post til stories@myheritage.com, da vel!

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen