Slektsforskerdagen: Programmet er klart!

Slektsforskerdagen: Programmet er klart!

Lørdag 29. oktober er en merkedag for oss som driver med slektsforskning. Over hele landet vil biblioteker og arkivbygninger åpne sine dører i slektsforskningens tegn. På programmet står foredrag, minikurs, introduksjon til hjelpemidler, slekts-programmer, søkehjelp, kilder og en mulighet til å møte likesinnede.

Slektsforskerdagen arrangeres av Slekt og Datas lokallag over hele landet, og det er stor sjanse for at det er et arrangement i nærheten av der du bor.

Sjekk programmet for Slektsforskerdagen der du bor!

Møt MyHeritage på Slektsforskerdagen
I Oslo arrangeres Slektsforskerdagen i Riksarkivbygningen lørdag 29. oktober fra klokken 10.00 til 16.00. Dagen byr på en rekke spennende foredrag, minikurs i slektsforskning, samt stands der du kan møte arkivarer, genealoger og representanter for de fleste slektsforsknings-programmene som er tilgjengelig i Norge.

Det er 23 utstillere på årets Slektsforskerdag i Oslo,  og vi i MyHeritage vil selvsagt være på plass. Kom innom standen vår for en demonstrasjon, få svar på spørsmål eller slå av en slektsprat og bli med i gratislotteriet om et nettbrett!


Kurs, foredrag og åpen lesesal
Slekt og Data Oslo/Akershus arrangerer dagen i samarbeid med Riksarkivet, Statsarkivet i Oslo og Oslo Byarkiv. Dagen vil være spekket med spennende foredrag og kurs viet slektsforskning, kilder, DNA som slektsforskningsverktøy og masse annet.
Temaet for årets Slektsforskerdag i Oslo er «Kilder til kvinnenes historie», men arrangementet vil selvsagt også omhandle slektsforskning generelt.

Det kan ofte vanskelig å finne informasjon om kvinnene i eldre dager. De var ofte kun registrert som sin manns hustru, ofte uten eget for- og slektsnavn, så det kan være et detektivarbeid å finne informasjon om dem. I løpet av Slektsforskerdagen i Oslo får du en rekke interessante foredrag om hvordan man kan finne ut mer om kvinnene i sin slekt.

– Det blir en innholdsrik og interessant dag for alle som kommer innom, lover Else Edvinsen Granum fra Slekt og Data Oslo/Akershus.

Se fullt program for Slektsforskerdagen i Oslo nedenfor

Kvinnenes historie i sentrum
Programmet inkluderer blant annet foredrag ved Carl Birger van der Hagen. Han er lege og genetiker og tidligere leder i Slekt og Data (DIS) Oslo/Akershus. Han skal snakke om morslinjer i forskningen, og forklare hvordan DNA kan være et viktig verktøy for å finne ut mer om sine slektninger.

I tillegg vil Ingeborg Eidammer, som er konservator for Norsk teknisk museum, gi en innføring i bedriftsarkivene fra mange av fabrikkene og industrien rundt Akerselva.

–Det var svært mange kvinner som arbeidet i denne industrien rundt elva, og man kan finne mye informasjon om dem i disse arkivene. Har du formødre som jobbet i Oslo, kan dette foredraget gi deg nye spor i forskningen din, sier Edvinsen Granum.

Statsarkivets egen arkivar Jolanta Akre vil også invitere til foredrag, der hun vil se nærmere på informasjon om farskap og hvordan man kan finne ut mer om farskap i arkivene.

Det var mange som ville slå av en prat med oss på MyHeritage i løpet av dagen. Her er Sara i sitt rette element

Minikurs i slektsforskning
Dersom du er ny til slektsforskning, eller har lyst på en liten repetisjon, anbefaler vi dagens siste aktivitet: Minikurs i slektsforskning med Riksarkivets seniorrådgiver Terje Pettersen-Dal.

– Det trengs ingen forkunnskaper til å bli med, men det kan være smart å være tidlig ute, da dette nok vil bli svært populært kurs, selv om det holdes i den største salen, sier Edvinsen Granum.

Håper på publikumsrekord
I fjor tok over 500 besøkende turen til Slektsforskerdagen i Oslo. I år håper arrangørene på enda større oppmøte.

– Slektsforskerdagen er den ene dagen i året man får mulighet til å treffe alle aktørene i bransjen på ett sted.  Og vi er heldige som har fått med oss så mange dyktige foredragsholdere.
Alt ligger til rette for at det blir en spennende og inspirerende dag, og vil gleder oss til å dele kunnskap, erfaringer og tips med likesinnede. I tillegg har vi bestilt riktig flott høstvær, så vi håper at så mange som mulig finner veien til Riksarkivet denne dagen,  sier Edvinsen Granum.

Program for Slektsforskerdagen i Oslo
Sted: Riksarkivet, Sognsveien 221, Oslo

Dato: Lørdag 29 oktober kl 10.00-1600

Foredrag i Wergelandsalen  (1. etasje, 136 plasser)

10:15-10:45          Velkommen
Sigbjørn Elvebakken, leder i Slekt og Data – O/A ønsker velkommen.
Åpningstale ved statsarkivar Lars-Jørgen Sandberg
Konferansier: Svein L. Rasch

10:45-11:30 Carl Birger van der Hagen
Morslinjer i slektsforskningen. Hvordan kan DNA være et hjelpemiddel?

11:45-12:30 Ingebjørg Eidhammer
«Kvinner i bedriftsarkivene»
Norsk Teknisk Museum har flere bedriftsarkiv etter fabrikkene langs Akerselva. Hvilke kilder gir informasjon om kvinners arbeidsdag, og kan bedriftsarkivene også være en kilde til mer personlig informasjon?

12:45-13:30 Jolanta Akre
Hvem var barnets far? Arkiver med informasjon om farskap.

13:45 Terje Pettersen-Dahl
Minikurs i slektsforskning


Hele dagen:

* Besøk MyHeritage-standen og de andre utstillerne i begge etasjer!

* Lesesalen og veiledningstjenesten (skranker) er åpne hele dagen!
Det er også mulig å rekvirere arkivmateriale fra magasinene.

* Kafeen er åpen fra 10 – 15.00. Ta en kaffekopp med nye og gamle slektsforskningsvenner!