Grunnleggende DNA kapittel 7: Vanlige vrangforestillinger om DNA-testing

Grunnleggende DNA kapittel 7: Vanlige vrangforestillinger om DNA-testing

Hvis du har fulgt vår Grunnleggende DNA bloggserie, har du allerede opparbeidet deg ganske gode kunnskaper om DNA. Du vet hva det er på molekylært nivå, hvordan det er bygget opp og hvordan DNA-ekspresjon foregår. Du vet mye om hvordan vi sjekker det for å kunne fortelle deg hvor dine aner kommer fra og hvordan det kan hjelpe deg til å finne hittil ukjente slektninger.

Denne måneden skal vi ta en titt på noen av de vanligste vrangforestillingene vedrørende DNA-testing.

Myte nr. 1:

DNA-testing krever spytt eller blod

Din individuelle DNA-sekvens er mer eller mindre den samme i nesten hver celle i kroppen. Noe som er svært praktisk for DNA-testing ettersom vi ikke er avhengige av å måtte benytte celler fra blod eller spytt. MyHeritage DNA består av en enkel strykning på innsiden av kinnet. Når du forsiktig gnir vattpinnen langs innsiden av kinnet ditt i 30–60 sekunder, samles cellevevet på vattpinnen, og vårt laboratorium kan få ut DNA-et ditt fra disse cellene.

DNA-test

Myte nr. 2:

Ettersom barn arver sitt DNA fra sine foreldre, vil søsken motta samme resultater

Det stemmer at du arver femti prosent av din etniske tilhørighet fra hver av dine foreldre, men det vil ikke dermed si at du nødvendigvis arver femti prosent av hver av de etnisitetene de tilhører. Hvis, for eksempel, din mor er halvt irsk og halvt skandinavisk, vil ikke dette nødvendigvis bety at du blir en kvart irsk og en kvart skandinavisk. Den etniske sammensetningen du arver er tilfeldig. I dette tilfellet, kan du for eksempel være ti prosent irsk og førti prosent skandinavisk. Den etniske tilhørigheten du har arvet fra din mor vil til sammen utgjøre ca. halvparten (femti prosent) av din totale etniske tilhørighet, men det er umulig å vite – utifra disse femti prosentene – hvor mye du har arvet av hver av hennes etniske tilhørigheter – uten å ta en DNA-test.

Dette er årsaken til at søsken mottar forskjellige resultater! Fra din mors femti prosent irske og femti prosent skandinaviske tilhørighet, kan hun tenkes å ha ført videre ti prosent irsk og førti prosent skandinavisk til ett barn, mens et annet av hennes barn har arvet tyve prosent irsk tilhørighet og tredve prosent skandinavisk tilhørighet.

etnisitetsberegning

Myte nr. 3:

Din genetiske etnisitetsberegning vil være sammenfallende med den du mener å vite ut i fra din slektsforskning

Det er flere grunner til at etnisitetsberegningen din kanskje ikke er sammenfallende med dine aners etniske tilhørighet slik det går frem fra slektstreet ditt.

Hvis en etnisk tilhørighet har blitt ført videre til deg gjennom mange generasjoner, kan det være at du ikke har arvet nok DNA av disse til å kunne fastslå en slik tilhørighet.

Du kan ha arvet tilhørighet til ganske uventede etniske grupper, via aner du aldri har hørt om. Selv de mest bearbeidede slektstrærne inkluderer ikke alt.

Det finnes også biologiske begrensninger til DNA-testing, som for eksempel at enkelte befolkningsgrupper har lignende DNA som resultat av geografisk nærhet, eller migrasjonsmønstre som førte til assimilering av det som tidligere var isolerte genansamlinger. Dette er grunnen til at du, for eksempel, kan få opp engelsk gen-resultat når du forventer å finne skandinavisk.

jordklode

Hvis du fremdeles ikke har tatt en DNA-test og er nyskjerrig på om ditt resultat vil leve opp til dine antagelser eller forventninger, kan du bestille et MyHeritage DNA-sett eller laste opp DNA-data fra et annet selskap til MyHeritage, helt gratis.

Men hvis du allerede har tatt DNA-test – ble resultatene dine som du hadde ventet?