Ny bloggserie: Dette må du vite om DNA

Kommentarer33

Mange spør meg hvordan det hele henger sammen. Hva ser vi egentlig på når vi analyserer prøven din i laboratoriet vårt? Denne nye DNA-bloggen vil svare på noen av de ofte stilte spørsmålene om vitenskapen bak DNA-testing for familiehistorie.

Hei, mitt navn er Yael og som et nytt medlem av MyHeritage-laget gleder jeg meg til å dele en ny bloggserie med navnet ”Dette må du vite om DNA”. Litt om meg: Jeg har en doktorgrad i medisinsk nevrobiologi fra The Hebrew University i Jerusalem hvor jeg også underviste i fysiologi på det medisinske fakultetet. Laboratoriet mitt er spesialisert innen genetisk tilnærming for å svare på forskningsspørsmål. Jeg er stolt av å få bli en del av MyHeritage-laget som hjelper millioner av mennesker med å finne nye familiemedlemmer og utforske deres etniske opphav.

Denne bloggserien vil forklare DNA for de som ikke er eksperter på vitenskap. Om du er interessert i å lære om DNA generelt, er nysgjerrig på din personlige etnisistesoversikt, eller ønsker du en dypere forståelse for hvordan dette verktøyet kan ta din genealogiske reise til et nytt nivå? Om svaret er ja, da er denne bloggen for deg.

 Grunnleggende om genetikk

Kroppen vår er satt sammen av celler. Hovedkontoret for hver celle er i kjernen. Inni hver cellekjerne finnes en identisk kopi av den unike instruksjonsmanualen for DEG, skrevet i språket DNA. Det er flere enn 30 trillioner celler i kroppen vår og i hver av disse cellene sin kjerne finnes en kopi av vårt DNA.

Ingen andres DNA er nøyaktig som ditt. Så om du kan lese ”språket” DNA, kan du lære mye om hvem du egentlig er.

Arve DNA

Vi arver 50% av vårt DNA fra mor og 50% fra far. De mottok selv 50% av sitt DNA fra sine mødre og 50% fra sine fedre. Så når vi ser på ditt eget DNA, ser vi egentlig på halve din mors og halve din fars DNA, 25% av hver av besteforeldrene dine sitt DNA, eller 12,5% av DNA-et til hver av dine oldeforeldre. Med andre ord kan vi se små deler av alle dine forfedre som sammen har gitt deg nøyaktig den DNA-kombinasjonen du har i dag.

Illustrasjon fra The University of Arizona Health Sciences

Dele DNA

To personer som har arvet DNA fra samme kilde, vil ha noe felles DNA. For eksempel, en datter som fikk 50% av sin mors DNA og 50% av sin fars DNA, vil dele noe av DNA-et med sin bror, som også arvet halvparten fra hver av foreldrene. Søsknene kan ha arvet den forskjellig 50% fra begge foreldres DNA, så de vill ikke ha identisk DNA, men de vil ha rundt 50% til felles.

Det betyr at du har 50% DNA til felles mer din mor, 50% til felles med din far og 50% til felles med dine søsken. To anonyme DNA-prøver med 50% overlapping kan være en bror og en søster, eller et barn og en av dens forelder. For å identifisere forholdet, må vi først se på kjønnet til DNA-prøvene. Menn vil ha Y-kromosom i DNA-testen, mens kvinner vil ikke ha det. Videre ser vi på alderen på personenes DNA-prøve dersom vi har det. Alder er ikke skrevet i DNA-et. Disse tre bitene med informasjon – mengden felles DNA, kjønnet til de som har avlagt DNA-prøven og vedkommende sine aldrer – er nok til å gi et godt estimat på forholdet mellom de to donorene. To personer med 50% DNA til felles, begge kvinner og med 30 år i aldersforskjell, er mest sannsynlig mor og datter.

DNA og deg

DNA bærer koden som utgjør deg – din øyenfarge, hårfarge, vekt og til og med om du hater smaken av koriander. Nettopp derfor har to personer med lignende DNA de samme trekkene. Jo mer DNA to personer har til felles, desto flere trekk kan en forvente at de vil ha til felles. Dersom du alltid har blitt fortalt at du ligner på din mor, at du har din fars nese, eller at personer som aldri før har møtt dine søsken med en gang ved at dere er i slekt, så vet du nå hvorfor!

DNA og din familie

Samtidig som du har en stor mengde DNA til felles med dine nærmeste familiemedlemmer, har du mindre deler til felles med mer fjerntliggende familie. To fjerne firmenninger som aldri har møttes, men som deler forfedre, vil ha arvet en liten bit med felles DNA. Det er grunnlaget for å bruke DNA-tester for å oppdage slektninger som du ellers aldri ville visst om.

Hvor stor bit delt DNA en har kommer an på hvor mange generasjoner tilbake en må gå for å finne felles forfedre. Vår enorme database med familietrær med ledetrådene nevnt over (kjønn og alder) kombinert med MyHeritage DNA har gjenforent familier over hele verden. Sjekk ut historiene til våre brukere her på MyHeritage Stories.

DNA og din families fortid

For bare noen få generasjoner siden bevegde ikke mennesker rundt på seg slik de gjør i dag. De fløy ikke på tvers av landegrenser og over åpne hav. Folk flest giftet seg og døde i samme region som de ble født i. Siden folk giftet seg med folk fra samme sted og hadde barn som igjen giftet seg i samme region, kan en se korrelasjon mellom DNA og geografisk plassering. Det var spesielt tilfelle for geografisk isolerte steder som for eksempel øyen Irland.

Av og til var ikke en slik insulær DNA-arv nødvendigvis geografisk – den kan også ha vært kulturell. For eksempel, jøder og mennonitter giftet seg og hadde barn innenfor sin egen gruppe i generasjon etter generasjon, som igjen skapte en korrelasjon mellom DNA og kulturell identitet.

Når du utfører en MyHeritage DNA-test sammenligner vi ditt DNA med våre modeller av DNA fra ulike etnisiteter for å se hvilken (eller hvilke) du matcher med. MyHeritages etnisistetoversikt inkluderer 42 etnisiteter rundt om i verden. Ved å fortsette å lese ”Dette må du vite om DNA”, vil du lettere kunne forstå mer om hvordan vi bringer den beste DNA-analysene på markedet.

Hold deg oppdatert!

Bloggserien ”Dette må du vite om DNA” vil bli oppdatert hver måned. Vi håper du vil fortsette å lese denne bloggserien for å få en bedre forståelse av DNA og hvordan DNA-testing kan hjelpe deg med å lære mer om deg selv om gin familie. Vi ønsker dine spørsmål og kommentarer velkomne og vi ser frem til å utforske DNA videre sammen med deg!

Emneord: ,

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen

 • Line Hanssen


  desember 3, 2017

  Hei.
  Jeg vet ikke hvem min far er, er det mulig og finne ut via dna testing?

  Mvh
  Line

  • Cecilie


   desember 18, 2017

   Hei, ja det er fullt mulig! Du kan kjøpe testen på wwww.myheritagedna.com

 • Bjarne Jørgen Pedersen


  desember 3, 2017

  Jeg har fått resultatet av min DNA-test der det fremgår at jeg har aner fra nord-Europa, dvs Scandinavia og dessuten fra Baltikum og Asia. Det som forundrer meg, er at det ikke fremkommer av testen at jeg har aner fra andre deler av Europa, da jeg beviselig har aner fra Tyskland. Dette gjør at jeg ikke helt tør å stole på resultatet av testen og at jeg sitter igjen med spørsmål om noe har gått galt.

 • Liv Eldbjørg Brandt Bae


  desember 3, 2017

  Hvordan har det seg at min datter er 2.4% Gresk når ingen av foreldrene er det?Jeg er 100% Skandinavisk mens hennes far er mer blandet.men ikke Gresk.

  • Cecilie


   desember 18, 2017

   Så underlig! Det er sikkert en forklaring på dette. Ta gjerne kontakt med en av mine DNA-kolleger på Support@myheritage.com

 • Johann Sebastian Larsen


  desember 4, 2017

  Ønsker at mine DNA-profiler testes av MyHeritageBlog.

 • Janne


  desember 4, 2017

  Jeg lurer på hvordan jeg kan ha øst Europeisk etnisitet, kan ikke finne noe i slektstreet som tyder på det i linjene rett over meg. Så spørsmålet mitt er, når noen etterkommere er fra f. eks Polen, og som jeg har samme forfedre med vil jeg også få etnisitet pga at de har det?

  • Cecilie


   desember 18, 2017

   Hei! DNA fra dine etterkommere vil ikke vises i din DNA-test, da kun dine forfedres DNA vil vises i denne testen. Dersom du har flee spørsmål om DNA, ta kontakt med oss på Support@myheritage.com.

 • Gunn


  januar 23, 2018

  Prøver å finne min biologiske far.har tatt test hos myheritage.og har bare døttre.den ene datteren min har også tatt test.men vi klarer ikke å finne ut hvilken side alld treffene er på .har sendt mail og melding til flere.men de fleste ser man at treffet er fra mormor eller morfars side.har noen ett godt råd ?

  • Trine


   januar 26, 2018

   Hei Gunn! DNA-tester kan noen ganger gi noen skikkelige slektshistoriske utfordringer. Men finner ofte ut ting man kanskje ikke visste om før, og da er det bare å ta dektektiv-hatten på 🙂
   Men som en hjelpende hånd har vi analysert resultatene fra matchene dine. Dersom du går inn på oversikten over matcher, vil du kunne se se hvordan treffet er relevant til navn du allerede har i slektstreet ditt, , hvordan de er tilknyttet ditt tre og personen du deler DNA med. Denne informasjonen kan gi deg svar på om navnet er på mors- eller farssiden. Og du kan også søke etter navn blant alle DNA.matchene dine.
   Og husk at jo flere navn du har i ditt eget tre – desto enklere vil det være å sammenligne informasjonen og å finne ut mer om matchene dere har mottatt.
   Lykke til!
   Med vennlig hilsen Trine

 • Olav


  februar 8, 2018

  MyHeritage sies å operere med 42 etnisiteter. Hvor i dette bildet plasseres norske samer?

  • Yael


   november 22, 2018

   Stemmer, Olav. Vi opererer for tiden med 42 etniske grupper (skal liste dem nedenfor) – den samiske etnisiteten er fremdeles ikke blant dem.
   For tiden er våre genetiske modeller basert på 42 etniske grupper jorden rundt:

   Afrika

   Etiopisk-Jødisk
   Kenyansk
   Masai
   Nigeriansk
   Nordafrikansk
   Sardhardisk jødisk – Nordafrikansk
   Sentralafrikansk
   Sierraleonsk
   Somalisk
   Vestafrikansk

   Amerika

   Amazonsk urbefolkning
   Amerikanske urfolk
   Mellomamerikansk

   Asia

   Eskimo / Inuitt
   Filippinsk, indonesisk og malaysisk
   Japansk
   Kinesisk og vietnamesisk
   Mizrahi jødisk – iransk/irakisk
   Mongolsk
   Nepalsk
   Sentralasiatisk
   Sør-asiatisk
   Thai og Kambodsjansk
   Vest-asiatisk

   Europa

   Ashkenazi-Jødisk
   Balkansk
   Baltisk
   Engelsk
   Finsk
   Gresk
   Iberisk
   Irsk, skotsk og walisisk
   Italiensk
   Nord- og Vesteuropeisk
   Sardinsk
   Skandinavisk
   Østeuropeisk

   Midtøsten

   Jemenittiske jøder
   Midtøstlig

   Oseania

   Melanesisk
   Papuansk
   Polynesisk

 • Oddbjørn Tollefsen


  juli 14, 2018

  Hei
  Jeg har testet meg og fått vite at jeg er 92,4% skandinavisk og 7,6% gresk. Har ingen som jeg eller mine foreldre vet om som er derfra … hvor langt tilbake kan dette være ?
  Mvh
  Oddbjørn

  • Yael


   november 22, 2018

   Vår etnisitets-beregning går ca. 5-6 generasjoner tilbake i tid.

 • Ronny Jervsjø


  november 19, 2018

  Hvordan kan søsken ha totalt forskjellig DNA . Iallefall iht My Heritage ?

 • Elise


  november 20, 2018

  Kan jeg ta DNA test hvis jeg er under 18 år gammel?

  • Yael


   november 22, 2018

   Du må nok være 18+ for å ta DNA-test, Elise.

 • Tveit Liv


  november 21, 2018

  Er det mulig å bekrefte/avkrefte samisk etnisitet via DNA?

  • Yael


   november 22, 2018

   Samisk etnisitet er for øyeblikket ikke blant våre 42 etablerte etnisiteter, Liv. Så svaret er for øyeblikket nei.
   Her er listen over etniske grupper vi støtter pr. i dag:

   Afrika

   Etiopisk-Jødisk
   Kenyansk
   Masai
   Nigeriansk
   Nordafrikansk
   Sardhardisk jødisk – Nordafrikansk
   Sentralafrikansk
   Sierraleonsk
   Somalisk
   Vestafrikansk

   Amerika

   Amazonsk urbefolkning
   Amerikanske urfolk
   Mellomamerikansk

   Asia

   Eskimo / Inuitt
   Filippinsk, indonesisk og malaysisk
   Japansk
   Kinesisk og vietnamesisk
   Mizrahi jødisk – iransk/irakisk
   Mongolsk
   Nepalsk
   Sentralasiatisk
   Sør-asiatisk
   Thai og Kambodsjansk
   Vest-asiatisk

   Europa

   Ashkenazi-Jødisk
   Balkansk
   Baltisk
   Engelsk
   Finsk
   Gresk
   Iberisk
   Irsk, skotsk og walisisk
   Italiensk
   Nord- og Vesteuropeisk
   Sardinsk
   Skandinavisk
   Østeuropeisk

   Midtøsten

   Jemenittiske jøder
   Midtøstlig

   Oseania

   Melanesisk
   Papuansk
   Polynesisk

 • Lasse Vråle


  desember 13, 2018

  Hei. Jeg har testet to søstre og DNA svarene viser at de deler bare 36,7 %. Kan de da være helsøsken?
  Den ene er 65,6 % skandinavisk og 34,4 % engelsk og den andre 94,2 % skandinavisk, 3,3 % Irsk, skotsk og Wallesisk og 2,5 % italiensk. Vi lurer mye på om dette kan være riktig, men har et par teorier hvis dere sier at de ikke kan være helsøsken.

  • Yael


   desember 23, 2018

   Hei Lasse! Ta kontakt via vår FB-side «MyHeritage Norge», så skal jeg videreformidle dette til vårt DNA-team for deg! Med vennlig hilsen, Yael

 • Lasse Vråle


  desember 21, 2018

  Hei igjen. Tredje forsøk
  Jeg har testet DNA hos MyHeritage for to søstre og fikk til resultat at de bare deler 36,7 % DNA. Er de da søstre med samme foreldre?
  De har følgende estniske treff. Den ene søsteren er 65,5 %skandinavisk og 34,4 engelsk. Den andre er 94,2 % skandinavisk, 3,3 % Irsk… og 2,5 % italiensk.
  Har dere noen forklaring på dette? Kan det ha vært en adopsjon internt i familien?

  • Yael


   august 11, 2019

   Hei Lasse. Beklager at denne meldingen har forblitt usett inntil nå. Ønsker du fremdeles et svar på dette? Ta i så fall veldig gjerne kontakt med meg via direktemelding på vår FB-side @MyHeritageNorge. Med vennlig hilsen, Yael Beck Nada, norsk country manager ved MyHeritage

 • Lena Hartvigsen


  april 1, 2019

  Hei.

  Jeg har til nå vært på søk etter min finske biologiske far i 20 år. Det er ut som at jeg kan ha funnet personen. Jeg har tatt kontakt med mannen, men han svarer meg ikke på min kontakt. Det vil si at jeg opplever som at han ikke ønsker å ta DNA test sammen med meg.
  Det jeg nå ser via MyHeritage er at jeg får DNA treff på noen personer, deriblant to personer med DNA treff på 1,6 og en annen med treff på 3,4. Disse to personenes etternavn finner jeg identiske med de etternavn som er koblet til min (kan være) biologiske far. Derfor spør jeg om jeg kan «senke skuldre» i fht at jeg nå har funnet rett mann?

  • Yael


   august 11, 2019

   Lena, Kunne du være så snill å ta kontakt med meg via direktemelding på vår FB-side @MyheritageNorge? Med vennlig hilsen, Yael Beck Nada, norsk country manager ved MyHeritage

 • Karina


  april 7, 2019

  Hei! Jeg og min niese har begge testet oss. Det er forøvrig datter til min bror. Vi har veldig ulike treff på etnisitet. Kan det være at mye av disse svarene er relatert til meg og våres felles gener/aner, men at det ikke vises hos meg?? Vil tro min bror kan få et helt annet svar en meg og det har kanskje noe med at han er mann?

 • Erika Toth


  mai 20, 2019

  Jeg lurer på om My heritage kan identifisere de samiske DNA i Skandinavia.
  Jeg møtte flere personer i Norge som fikk 100 %skandinavisk resultat. Jeg tviler på at det gikk an å unngå samisk blod her i Nord Norge.
  Er samene bare kalt skandinavisk? De er en eget etnisitet med veldig annerledes utseende fra de germanske skandinaver.

 • Bjørnar


  juli 4, 2019

  jeg lurer på hvordan dere skiller på finsk, kvens og samisk opphav?