Livssyklus: En slekts historie

Kommentarer

Denne bloggen er skrevet av Schelly Talalay Dardashti, vår slektsforsknings-rådgiver i USA, .

Vår familie har, som folk flest, opplevd mange livssyklus-tilstander.

Når slektshistorikere og slektsforskere diskuterer deling av slektshistorie ved livssyklus-hendelser, refererer vi gjerne til livets lykkelige merkedager: Fødsler, forlovelser, bryllup, eksamensavslutninger, bursdager og bryllupsdager.

Det er heller sjelden at vi tenker på de triste minnedagene, som kommer like ofte, som for eksempel dødsfall i familien.

I tillegg til en tradisjonell gave ved en lykkelig anledning, liker jeg å gi en oversikt over slektshistorien, et diagram og en liste over aner av et ungt par som skal gifte seg (etter å ha lagt til deres navn), i anledning fødselen av et barn (med spedbarnets navn inkludert), ved bryllupsdager og ved andre tilsteltninger.

Ved bryllupet til en sveitsisk kusine ble konvolutten med slektshistorien overrakt brudens mor og dette førte straks til en samtale med gjestene rundt henne. Jeg svarte på mange spørsmål og møtte flere nye og interessante, fjerne slektninger som hadde kommet langveis fra til bryllupet. Alle var interesserte og lurte på hvor jeg hadde fått informasjonen fra. .

Gledelige anledninger er enkle. Begravelser er en annen sak.

Ved en begravelse for noen år siden, ventet en stor overraskelse på familien som samlet seg på gravlunden. Det var personer fra forskjellige land.

Den avdøde kvinnens mann hadde på forhånd bestilt en stor, dobbel gravstein, med alt innskrevet, bortsett fra sin egen dødsdato. Han var 94 og fortsatt frisk og rask. Det som var enda mer overraskende var at han hadde fått skrevet inn sin kones slektshistorie på den store, rektangulære granitt-steinen som dekket hennes grav og sin egen slektshistorie på steinen som en dag ville dekke hans egen.

Tekstene inkluderte hvor de begge var født og når, andre viktige datoer, navnet på deres søsken, foreldre og besteforeldre – og selvfølgelig deres barn. Faren hadde ikke fortalt barna om gravsteinen og slektshistorie-inskripsjonene, og de ble svært overrasket over at deres far hadde gjort dette uten å nevne ett ord om det for dem.

Da de kom hjem fra begravelsen, begynte barna å minnes deres mor, og en av dem tok frem et gammelt fotografi av moren, hennes søsken og foreldre. Dette var det eneste bildet de hadde av hele familien etter Holocaust. Hun var den ene av to overlevende familiemedlemmer.

Heldigvis hadde moren ofte nevnte navnene på de som var avbildet. Hennes eldste sønn husket dem alle. Vi noterte navnene på en papirlapp og la den i en konvolutt som vi plasserte bak på bildet, innenfor bakdelen av rammen.

Uansett om vi feirer begynnelsen av et nytt liv ved en fødsel, deltar i feiringen av et ungt par på deres bryllupsdag eller deler våre tanker ved tapet av et eldre familiemedlem, er slektshistorie alltid passende, nyttig og verdsatt.

Hver familie-sammenkomst gir oss en ny mulighet til å diskutere slektshistorie og lære mer om våre aner.

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen