MyHeritage sporer levende etterkommer av mannen bak elektriske julelys

MyHeritage sporer levende etterkommer av mannen bak elektriske julelys

Det er vanskelig å se for seg julen uten julelys. Var de alltid et såpass sentralt trekk ved høytiden? Vi undersøkte historien til elektriske julelys og endte opp med å finne en levende etterkommer av mannen bak lysene!

Edward Hibberd Johnson

De første julelysene var vokslys. De ble brukt til å dekorere juletrærne på 1700-tallets tyskland. Skikken spredde seg i Europa og Amerika og medførte naturligvis stor brannfare. Året 1882 dekorerte Edward Hibberd Johnson, en oppfinner som jobbet tett med Thomas Edison, sitt eget juletreet med en streng med røde, hvite og blå elektriske lyspærer… Dermed var juletrelysene oppfunnet!

Christmas Tree lights: National Christmas Tree lighting on the Ellipse in Washington, D.C., Dec. 4, 2014. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Nasjonal juletre-belysning på Ellipse i Washington D.C., 4. desember 2014. (Offisielt bilde fra Det Hvite Hus, tatt av Lawrence Jackson)

Vi benyttet forskningsverktøyer som er tilgjengelige på MyHeritage. På denne måten klarte vi å etablere et slektstre og spore Edwards linje helt frem til en direkte levende etterkommer — James Newburn, 67, fra Nashville, Tennessee. Vi kontaktet deretter James for å fortelle ham om informasjonen vi hadde funnet.

Christmas Tree Lights: James Newburn, the great-great grandson of Edward Hibberd Johnson, the inventor of the Christmas tree lights

James Newburn, tippoldebarnet til Edward Hibberd Johnson, oppfinneren av juletrelysene

James var ikke klar over at han var direkte etterkommer av den store oppfinneren og var svært glad for å få vite om dette.

“Jeg ble overrasket og stolt på samme tid,” sier han. “Selv har jeg alltid vært kreativ og drevet mange selskaper på egenhånd. Dette bekrefter at kreativitet er noe som går i familien. Kanskje forklarer det også hvorfor jeg er så utrolig festlig?” humrer han.

James, en pensjonert grunder, forteller at julen ble mye koseligere etter at hans to barn kom til verden. Hans ti år gamle barnebarn tror fortsatt på julenissen – og det betyr alt for ham.

“Nå forstår jeg det”, fortsetter han. “Dette er grunnen til at jeg elsker å finne opp ting og starte forretninger!”

James ble fascinert av hvor detaljert informasjon MyHeritage hadde klart å komme opp med om hans forfedre. “Jeg er kjempefornøyd og svært imponert den grundige forskningen deres”, sier han. “Nå er det opp til meg å leve opp til dette.”

Den fine historien ble til og med dekket i Daily Mail!

Ydmyke, men stolte begynnelser

Edward Hibberd Johnson kom fra ydmyke, men stolte begynnelser. Født i Philadelphia 4. januar 1846 med en far som var skomaker og butikkansatt og som hadde tjenestegjort i borgerkrigen.

En generasjon senere står Alberts sønn, Edward, oppført som elektrisk ingeniør. I folketellingen fra 1910, står det at han er 64 år gammel. Hans kone, Margaret Virginia Kenny Johnson, nevnes også.

Christmas tree lights: U.S. census record of Edward and Margaret Johnson in 1910

Opptegnelse for Edward og Margaret Johnson fra amerikansk folketelling 1910

Christmas Tree lights: World War I draft registration card of Edward Hibberd Johnson

Edward Hibberd Johnsons tjenestekort for Første verdenskrig

Vi fant også Edwards tjenestekort for tjenesten under Første verdenskrig.

Edward hadde tre barn: Edna Earl Palmer, Lilian Adele Hoyt og Edward Hibberd Johnson Jr.

Edwards datter, Edna

Edna ble født 14. juli 1874 og døde 11. april 1935. Hun giftet seg med George Quintard Palmer, som bodde på Fifth Avenue i New York City.

I følge folketellingen fra 1900, var George i jernvirksomheten. Paret hadde også en datter ved navn Lilian A. Palmer.

The 1900 census record that lists Edna and George and their daughter Lilian.

Opptegnelsen for Edna and George and their daughter Lilian fra folketellingen fra 1900.

Edwards barnebarn, Lilian

Edwards barnebarn, Lillian, ble født januar 1897 i New York og døde 19. desember 1957. En artikkel i New York-avisen The Sun annonserer hennes vielse til Henry Coster Steers. Som fant sted 11. august 1916:

Marriage announcement of Lillian and Henry, The Sun, 1916

Bryllupet til Lillian og Henry annonseres i The Sun, 1916

Vielsen fant sted i Christ Church, Rye, New York, etterfulgt av resepsjonen som ble holdt på gården Alden.

Finne en levende etterkommer

Lilian er også å finne i den amerikanske folketellingen fra 1930. På det tidspunktet var hun skilt og bodde med sine tre døtre: Priscilla, Phebe Ann og Anthea.

1930 census record details that Lilian is divorced and has three kids, Priscilla, Phebe Ann, and Anthea

Folketellingen fra 1930 forteller at Lilian er skilt og har tre barn, Priscilla, Phebe Ann og Anthea

Lilians datter Anthea giftet seg med James C. Newburn 8. september 1949. Deres sønn het også James Newburn. Han er tippoldebarnet til Edward Hibberd Johnson!

Christmas Tree lights: James Newburn’s family tree traces his lineage to Edward Johnson

James Newburns slektstre sporer hans slektslinje tilbake til Edward Johnson

James’ historie er bare ett eksempel på hva slags fantastiske oppdagelser du kan gjøre om din familiehistorie ved hjelp av MyHeritage. Du vet aldri hva du ender opp med å finne! Etabler ditt slektstre i dag for å lære om din egen familie.