Search Connect™ tok meg til en heltegrav fra andre verdenskrig

Search Connect™ tok meg til en heltegrav fra andre verdenskrig

Search Connect™ er en av MyHeritage sine funksjoner som kan gi uante spor.

En av mange grunner til å bli med på FB Live-øktene våre er at vi trekker en premie. I begynnelsen av hver økt stiller vi et spørsmål, og en av deltakerne som svarer på spørsmålet i kommentarfeltet, vinner en premie. Den som vant i vår seneste økt med Cathy Wallace fra BillionGraves var denne:

“Jeg fant ut at min bestefars fetter ble begravet på en amerikansk krigskirkegård i Belgia. Han døde da hovedkvarteret hans ble bombet av nazistene under slaget ved Bulge», skrev MyHeritage-brukeren Erick Löfdahl fra Sverige.» Jeg fant ham takket være en funksjon på MyHeritage hvor du kan se hva andre søker etter. En fyr som hadde adoptert min amerikanske slektnings grav, lette etter slektningene hans, men visste ingenting om dem. Vi fikk kontakt, og jeg dro til Belgia for å hedre min slektning, som også het Erick.”

Vi måtte høre alt om denne spennende historien og ba Erick fortelle mer.

Erick har forsket på familiehistorien sin en stund nå. Han deltok faktisk på MyHeritage sin Live-konferansen i Oslo i 2018, og fikk tatt dette flotte bildet med vår grunnlegger og administrerende direktør, Gilad Japhet:

MyHeritage bruker Erick Löfdahl poserer med MyHeritage grunnlegger og administrerende direktør, Gilad Japhet på MyHeritage Live in Oslo

MyHeritage bruker Erick Löfdahl poserer med MyHeritage grunnlegger og administrerende direktør, Gilad Japhet på MyHeritage Live in Oslo

Search Connect™

Oppdagelsen han nevnte i kommentaren kom til han gjennom Search Connect™, som er en funksjon på MyHeritage som kobler sammen brukere som søker etter de samme personene. Search Connect™ vises som en historisk samling på MyHeritage, under slektstrær-kategorien. Når du søker etter en person og bruker søkemotoren på MyHeritage (forutsatt at funksjonen er aktivert i personverninnstillingene), lagrer systemet en oversikt over søket ditt. Når en annen person utfører et søk ved hjelp av de samme nøkkelordene, vises denne oppføringen i søkeresultatene. De vil kunne se hvilke søkeord du skrev inn, se din offentlige profil, og kontakte deg via MyHeritage sitt meldingssystem.

I dette tilfellet var noen på leting etter en av Erick sine slektning, Erick Isberg, og fant en Search Connect™ post som førte ham til Erick Löfdahl.

Det viste seg at en mann fra Belgia hadde bestemt seg for å «adoptere» en grav i nærheten av sitt hjem. En grav til en soldat fra andre verdenskrig, og han hadde valgt graven til Erick Isberg fordi hans eget navn var Eric Dierickx. Eric D. sin venn, Herman Donker, hjalp ham med å spore Erick I. sine slektninger, og han søkte etter Erick I. på MyHeritage. En dag, da Erick L. gjorde et søk på Erick I., så han en Search Connect™-registrering av Hermans søk etter samme person. Erick L. kontaktet Herman og de begynte å kommunisere. Herman hadde mye informasjon om Erick I. og hans tjeneste under krigen, og delte alt med Erick L.

Erick I. ble vervet i Boston, og tjenestegjorte i 75. infanteridivisjon og døde i Battle of the Bulge den 14. januar 1945, bare 11 dager før de allierte seiret.

Erick Isberg

Erick Isberg

“Det var uheldig og trist, for det var ved slutten av slaget, og rett etter at han døde tok de allierte kontroll, og nazistene rettet oppmerksomheten mot andre mål,» forteller Erick L.

Få etterkommere

Herman hadde blitt stående fast da han prøve å finne slektninger til Erick I., fordi han kjente ikke til noen etterkommere etter sønnens hans. Sønnen het Robert Isberg og han døde i 1973.

Robert tjenestegjorde også i militæret, men gikk dessverre bort i en alder av 34 år. Erick har ikke klart å fastslå dødsårsaken eller funnet noe annet om Robert sin tjeneste. Grunnen til det er at en stor brann ødela mapper med persondata fra den amerikanske hæren i 1973.

Erick ble overrasket da han fikk vite at han har en slektning som hadde kjempet mot Hitler i en av de mest avgjørende kampene i historien. En slektning som døde for saken, og til og med hadde samme fornavn som han. Han reiste til Belgia og for å besøke Erick Isbergs grav på den amerikanske krigskirkegården Henri-Chapelle.

Denne videoen laget han under besøket:

Den belgiske og amerikanske krigskirkegården Henri-Chapelle

Den belgiske og amerikanske krigskirkegården Henri-Chapelle

Hilda

“Jeg er den første slektningen som besøker Erick Isbergs grav, sier Erick. De nærmeste levende slektningen han har er to nevøer og to nieser. Charles, som bor i Illinois, og Roy, Dorothy og Ruth, som bor i Massachusetts. Erick har kontakt med Charles sitt barnebarn som heter Taylor. Hun håper at hun en dag kan reise til Belgia og besøke sin tippoldeonkels grav. Det viser seg at Erick og Taylor har mye til felles, begge spiller klarinett (Erick som hobby og Taylor profesjonelt), og begge liker klassisk musikk. Da Erick sendte henne den slektsforskningen han hadde gjort, sendte han også noen klarinett-noter han trodde hun ville like.

Erick har også funnet informasjon om Erick Isberg sin kone. Hun het Hilda og kommer fra Nova Scotia, Canada. Hennes historie er også tragisk. Hun døde kort tid etter sønnen i 1973, tilsynelatende knust over tapet av sønnen. «Hun fikk aldri en egen gravstein,» forklarer Erick. Han forteller videre at hun ble gravlagt utenfor Boston på den delen av kirkegården som ikke har noen gravsteiner. Han jobber med å finne aktuelle kanadiske poster om henne. Foreløpig har forsket på Hildas forfedre, som var skotske, og Hilda er oppført som kanadisk-skotsk i amerikanske poster.»

En historie svensker ikke kjenner

“Grunnen til at jeg er så interessert i dem, er at jeg har forsket på svenske nybyggere i Alberta i Canada. Gjennom det har jeg lært en historie som er ukjent i Sverige». Sverige deltok i krigen, og ved museet i Wetaskiwin holdes det en spesiell seremoni for å hedre krigsveteraner. Det er en tradisjon som ikke finnes i Sverige. Erick har delt historien med familien sin, og den amerikanske siden har vist stor interesse. 

Erick tror at å besøke kirkegården i Belgia bli en veldig emosjonell opplevelse for denne grenen av familien. «Det er den mest spesielle kirkegården jeg har sett,» sier han. «De har bevart den veldig godt. Man opplever en unik respekt og en spesiell følelse som er vanskelig å forklare. Jeg tror at følelsen ville være enda sterkere for amerikanere og kanadiere.”

“Hvis jeg kan få mine amerikanske slektninger og de kanadiske slektningene til Hilda Chisholm til å reise til Belgia, ville det vært helt spesielt», sier Erick. Og sier at han tror det vil bli et uforglemmelig besøk for dem.”

Du kan lese mer om Search Connect™ i denne artikkelen på Kunnskapsbasen.