Avdekket mordgåte fra fortiden med SmartMatch

Kommentarer

Vi fortsetter presentasjonen av våre frivillige verden over –  og denne gangen har turen kommet til norske Torbjørn Wolden,  som har hjulpet oss med oversettelsen av MyHeritage-produkter i fem år.

Hans arbeid med familiehistorien har hjulpet ham til å komme i kontakt med slektninger han ikke visste han hadde – og han har sågar avdekket en gammel mordgåte i familien!

Torbjørn Wold er en av våre norske frivillige, som har gjort spennende oppdagelser gjennom slektsgranskingen sin.
Torbjørn Wold er en av våre norske frivillige, som har gjort spennende oppdagelser gjennom slektsgranskingen sin.

Slektsinteressert fra barnsben av

Torbjørn ble først interessert i slektsforskning på barneskolen.

– Vi hadde et prosjekt hvor vi skulle lage våre egne familietrær, jeg har ennå mitt, og vise det frem til resten av klassen. Mine besteforeldre hadde også en bygdebok jeg pleide kikke i for å se hvor lenge forfedrene mine hadde hatt gården de bodde på, og hvor lenge familien hadde bodd i området, forteller Thorbjørn.

Torbjørn har ført familien sin tilbake til 1500-tallet i Trøndelag i Norge. Selv om mesteparten av familien hans fortsatt bor i dette områdene har han også slektninger som bor i USA, Sverige, Danmark, på stillehavsøya Rotuma, i Australia og i Sveits.

Torbjørn har vært medlem på MyHeritage siden 2009 og har for øyeblikket 2508 personer på familietreet sitt.

Da familietreet mitt hadde blitt så stort at det nesten var uoversiktlig, visste jeg at jeg måtte finne et alternativ til det fysiske familietreet jeg hadde laget. i tillegg eg hadde alle notatene mine i en kladdebok, som ble uoversiktlig etter hvert.  Jeg fant fort frem til  MyHeritage via et nettsøk, og det ble klart at det var det som passet best for meg. SmartMatching-funksjonen og muligheten til og kontakte slektninger og andre brukere var en ekstra bonus.

Torbjørn har vært en frivillig oversetter i fem år. Han håper at hans bidrag vil kunne bidra til og gjøre slektforskning lettere tilgjengelig for andre, som foretrekker å drive med slektforskning på sitt eget språk.

Jeg ser på slektforskning som et teamarbeid. Jo flere som blir introdusert til det, jo bedre.

Avdekket mord i slekta

Takket være en SmartMatch avdekket han den sanne historien om en ane som Torbjørn til da hadde trodd  ble borte til havs.

En av mine slektninger, Peder Andersen, «blei borte på havet» sammen med Randi Einarsdatter, en kvinne fra nabogården, den 14. desember 1870. En slektning jeg hadde kommet i kontakt med via en SmartMatch på MyHeritage, fortalte meg derimot at at Peder og Randi ble myrdet. De ble druknet av Randis ektemann, John Olsen, mens de var på vei via sjøveien etter å ha handlet til jul. John giftet seg sågar med enken etter Peder! John skulle ha tilstått dette dobbeltdrapet på dødsleiet i 1908. Han hadde trolig giftet seg med den mye eldre Randi (året før ugjerningen), på grunn av pengene og gården hun eide. Likevel hadde han greid å havne i pengeproblemer igjen, så han drepte henne og min ane, så han kunne gifte seg med enken og overta den gården også.

MyHeritage har også hjulpet Torbjørn og holde kontakten, og å dele gamle familiebilder med ny-oppdagede slektninger.

Jeg har kontaktet slektninger jeg ikke har snakket med på årevis. I noen tilfeller har jeg også funnet personer takket være SmartMatcher. Det har vært en svært givende opplevelse og kunne dele informasjon med slektninger.

Vi vil gjerne takke Torbjørn for hans hjelp slik at norsktalende medlemmer kan få mest mulig ut av tjenestene til MyHeritage.

Snakker du et annet språk flytende? Kunne du deg å bli med i vårt team av frivillige oversettere? Det er en flott måte å hjelpe familier på!

For å lære mer om hvordan du kan bli en frivillig slik som Torbjørn, send oss en e-post til translations@myheritage.com

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen