Gratulerer med den svenske nasjonaldagen, söta bror!

Gratulerer med den svenske nasjonaldagen, söta bror!

6. juni er det Sveriges nasjonaldag. Men skulle du ta deg en tur over grensen i morgen, er det lite som minner om nasjonaldagsfeiring som vi kjenner det her hjemme.

Mens vi feirer med brask og bram, pølser, is og korpsmusikk, er våre svenske naboer langt mer avslappede i sin markering. Men hvorfor? Og hva betyr egentlig nasjonaldagen for svenskene?

Dette innlegget er skrevet av min svenske MyHeritage-kollega Sofie, og hun gir oss noen av forklaringene til hvorfor svenskene feirer – eller skal vi kanskje si «ikke feirer»  som de gjør.

6. juni er det Sveriges Nasjonaldag. For noen uker siden feiret Norge 17. mai med tradisjonell pomp og prakt.

Det er interessant å se hvor ulike slektsgrener kan være.  Mens våre søskenbarn i Norge feirer dagen med glede og fest, er vi Sverige langt mer blaserte. Selv om vi alltid er takknemlige for en ekstra fridag, kjennes det som om det emosjonelle båndet til nasjonaldagens betydning falmer i sammenligning med Norge.

Forklaringen kan finnes i de mange århundrene med fred. Bakgrunnen til at dagen finnes og formålet med den har falmet hos dagens generasjon.

Hadde ikke nasjonaldag

Sverige var i lang tid kanskje det eneste landet i verden som ikke hadde en offisiell nasjonaldag. Det var ikke før i 1983 at Riksdagen bestemte at 6. juni skulle bli den svenske nasjonaldagen. Men ideen kom lenge før det.

Omkring århundreskiftet 1900 skylte nasjonalromantikkens bølger over hele Europa, noe som også gav gjenhør i Sverige. En rekke entusiaster kjente at også Sverige burde ha en egen nasjonaldag.

Svenske og norske nasjonaldagstradisjoner

Svenske og norske nasjonaldagstradisjoner

Har du grunn til å feire svenska flaggans dag? Finn din svenske slekt på MyHeritage!

Så hvorfor 6. juni?

Da første verdenskrig brøt, begynte mange på privat initiativ, å feire 6. juni som «Svenska flaggans dag» rundt om i landet.  Datoen ble valgt på grunn av to årsaker: Det var datoen da grunnen til et svensk rike ble lagt da Gustav Vasa ble valgt som svensk konge 6. juni 1523.  Det var også den 6. juni i 1809 at de medborgerlige friheter og rettigheter ble innført.

Det var Skansens grunnlegger, Artur Hazelius, som sies å være den som stod bak datovalget og det økende engasjementet for å feire nasjonaldagen da han organiserte et par dagers festligheter på Skansen. Hazelius skrev i Skansens årbok at det var en ”nationalfest till firande av våra historiska minnen».

Har du svensk blod i slekta? MyHeritage har nylig oppdatert arkivene med over 46 millioner data fra de svenske husforhørslengdene fra 1881 til 1920. Kanskje du finner noen slektninger her?

Fri, slottsbesøk, smörgåstårta og grill

Den svenske nasjonaldagen savner som sagt de sterke tradisjonene son assosieres med våre norske naboers 17. mai-feiring. Flaggvifting, grilling og smörgåstrårta er noen av de mest vanlige markeringene her til lands.

Blant nyere tradisjoner som har oppstått siden nasjonaldagen ble en rød dag i 2005, er derimot in invitasjon fra kongen til allmennheten, slik at de kan besøke store deler av Stockholms slott helt gratis hele dagen.

Svenskenes tvetydige forhold til sin nasjonaldag kan dermed lett ledes til den langvarige prosessen som gjorde at vi faktisk fikk en nasjonaldag –  og at vi faktisk måtte vente helt til 2005 til det ble en fridag.

Har du svenske aner?

Da kan det være at du kan finne ut mer om slektningene dine i de svenske husforhørslengdene! Klikk for å komme direkte til de svenske samlingene på MyHeritage!

Vi benytter dagen til å ønske alle våre svenske og svenskættede MyHeritage-brukere en riktig så trivelig nasjonaldag!

Emneord: ,