Svenske kirkebøker på nett for første gang

Svenske kirkebøker på nett for første gang

Vi er veldig stolte over at du nå kan finne de svenske husholdningsundersøkelsene fra 1881 til 1920 tilgjengelig i digitalt format på MyHeritage.


Disse primærkildene er sammenliknbare med de norske kirkebøkene, og gir informasjon om fødsler, dødsfall, ekteskap, adresser og endringer i husholdningene til alle som var bosatt i landet.

Svenske husholdningsdata

Tidligere var disse dataene kun tilgjengelig i fysisk form på det svenske Riksarkivet. Takket være et samarbeid mellom Arkiv Digital og MyHeritage, er samlingen nå digitalisert som indekserte fargebilder på MyHeritage.no. Det gjør det gjør det enklere å søke etter historiske data i direkte i svenske primærkilder, uansett hvor man befinner seg.

Unikt innblikk i fortidens hverdag.
I Sverige hadde kirken ansvaret for den offisielle dokumenteringen av landets befolkning helt frem til 1991. Denne plikten ble utført ved at presten gjennomførte såkalte forhør hos de tilhørende i menigheten hvert år.

Resultatet ble husholdningsundersøkelsene, eller husforhorslengdene, som omtaler fødsler, dødsfall, flytting, giftemål og andre hendelser i familiene registrert. I de tidligste nedtegnelsene ble sågar sognebarnas kunnskap om kristendom og katekisme inkludert.

– Husholdningsundersøkelsene er en unik samling, siden man kan følge menneskene år for år. Alle som har en slektning som bodde i Sverige mellom 1880-1920 vil nå ha mulighet til å finne førstehåndsdokumentasjon om dem på nett, noe som vil være til stor hjelp for alle slektsforskningsinteresserte med svenske røtter, sier Russ Wilding, ansvarig for innhold på MyHeritage.

Hvem husker ikke husforhøret fra Emlil i Lønneberget? "Nå, Lina, vad hette nu våra första föräldrar?" "Tor och Freja", sa Lina utan att blinka, och Emils mamma blev röd i ansiktet av förargelse över Linas dumma svar". Bilde: Astridlindgren.se

Hvem husker ikke husforhøret fra Emlil i Lønneberget? "Nå, Lina, vad hette nu våra första föräldrar?" "Tor och Freja", sa Lina utan att blinka, och Emils mamma blev röd i ansiktet av förargelse över Linas dumma svar". Bilde: Astridlindgren.se

Nær 57 000 nordmenn registrert
De fleste nordmenn trenger kun å gå noen generasjoner tilbake før slekt og familie har flyttet over de skandinaviske grensene. I perioden som MyHeritage nå publiserer data for var Norge en del av det svenske riket, og deler av Norge ble liggende i Sverige. Dette gjør at også norske slektsforskere kan finne informasjon om sine slektninger i bøkene som nå er publisert.

– Historisk sett har det alltid vært sterk migrasjon mellom de skandinaviske landene. Perioden fra 1880 til 1920 var intet unntak. Et søk i husforhørslengdene viser at det var 56 989 fastboende i Sverige oppført som norske undersåtter eller født i Norge. Når man i tillegg tar høyde for de senere årenes migrasjon mellom landene, er det lett å se at disse dataene vil ha stor verdi for slektsforskere på begge sider av grensen, understreker Wilding.

Bloggeren Veslemøy Hedvig Østrem har søkt i de nye dataene og delt erfaringen sin på bloggen Slekt og slikt. Du kan lese hennes erfaringer her: http://www.lailanc.no/myheritage-ikke-bare-slektstraer/

De svenske husforhørslengdene lister detaljer om alle personene i husholdningen - inkludert om de er en "norsk udersåt", som Anders Knutsson i 1844. Klikk på bildet for å se det i original størrelse.

De svenske husforhørslengdene lister detaljer om alle personene i husholdningen - inkludert om de er en "norsk udersåt", som Anders Knutsson i 1844. Klikk på bildet for å se det i original størrelse.

Digitalfoto vekker historien til live
Hver eneste side av kirkebøkene er møysommelig indeksert og avfotografert i høy kvalitet. Datasamlingen er bare tilgjengelig på MyHeritage. Ved søk vil  MyHeritage-brukere kunne knytte bildene av husforhørslengdene til sine egne slektninger med få klikk.

– Disse dataene er av ektremt høy kvalitet. I tillegg til å gi primærdata og informasjon om en hel familie og hva som hendte dem, har dokumentene historisk verdi i seg selv. Å kunne se originaldokumentene som ført i prestens penn gjør innholdet til et vindu tilbake i tid. Og at bildene er i høy kvalitet og i farger, gjør dem enda mer levende, legger Wilding til.

Bloggeren Veslemøy Hedvig Østrem har søkt i de nye dataene og delt erfaringen sin på bloggen Slekt og slikt. Les hennes erfaringer her http://www.lailanc.no/myheritage-ikke-bare-slektstraer/

For å lete etter dine egne forfedre i husholdningsundersøkelsene, gå til: www.myheritage.no/husholdningsundersøkelser. Og finner du noe i den nye samlingen – del gjerne oppdagelsene i kommentarfeltet nedenfor!