Ni nye rapporter til MyHeritage Helse

Ni nye rapporter til MyHeritage Helse

Vi har fornøyelsen av å fortelle om et viktig tillegg til MyHeritage DNA Helse-testen — ni nye helserapporter som gir våre brukere viktige informasjoner.

Mai i år lanserte vi MyHeritages helse-test, som tilbyr utvidet kunnskap om genetikk. Dette vil gi deg ytterligere bidrag til innsikt om din helse. Og ikke minst: Gjøre deg i stand til å ta livsstilsvalg basert på kunnskap. Ved lanseringen lovte vi å fortsette med å utvide omfanget av helserapportene. Så dette tillegget av ni rapporter er den første i rekken av mange planlagte oppdateringer. 

De ni nye rapportene inkluderer en polygenisk risikoscore for beregning av genetisk risiko for høyt blodtrykk, tre rapporter som måler genetisk risiko for å utvikle en sykdom og fem rapporter om bærerstatus, som indikerer om en person er bærer av en sykdom. En sykdom som kan videreføres fra et par til deres barn hvis begge foreldrene er bærere av den samme sykdommen.

Da vil tillegget av de nye rapportene øke det totale antallet helserapporter til 36, som nå består av fire unike polygeniske risikoscores (som inkluderer hjertesykdom, diabetes type 2 og brystkreft hos kvinner). Dessuten 14 rapporter om personlig genetisk risiko for å utvikle forskjellige helsetilstander og 18 rapporter om bærer-statuser.

MyHeritage Helse godt i gang

Siden lanseringen for seks måneder siden har et stort antall mennesker allerede hatt nytte av den nye MyHeritage Helse-testen. Enten ved å ha kjøpt settet eller ved å ha oppgradert sin slektsforsknings-baserte MyHeritage DNA-test til også å motta helserapporter. Uten at de behøver å ta og sende inn en ny DNA-prøve. 

MyHeritages Helse-test har blitt møtt med omfattende ros fra brukere, som bruker den for å få mer innsikt i sin genetikk. Testen gjør dem i stand til å ta aktive valg for sin helse. Vi mottok nylig en rørende tilbakemelding fra en av våre kunder som takket oss fordi, som han sa, MyHeritage har reddet hans datters liv. Dette skjedde ved at en sjelden BRCA-variant ble oppdaget. En test som MyHeritage er alene om blant de viktigste selskapene som tilbyr helsetester. BRCA-varianten indikerer en betydelig forhøyet risiko for å utvikle brystkreft. Det er slike suksesser som gjør oss enda mer bestemte på å fortsette vårt oppdrag for å øke bevisstheten om genetiske helserisiki. Og samtidig ved å tilby informasjon om betydelige medisinske forhold til folk flest.  

Detaljer om de nye rapportene

Nytt polygenisk risikoscore: Høyt blodtrykk

Monogene tilstander skyldes typisk en forandring i ett enkelt gen, mens polygeniske tilstander påvirkes av flere hundre, eller til og med tusener, av genetiske varianter. Dette gjør det mer komplisert å beregne den genetiske risikoen for polygeniske situasjoner. Det er viktig å beregne genetisk risiko for polygeniske tilstander fordi de er så utbredte. MyHeritage tilbyr nå polygeniske risikoscores (PRS) for fire vanlige tilstander: Hjertesykdom, type 2 diabetes, brystkreft hos kvinner, og fra og med denne uken også for høyt blodtrykk — sistnevnte er den vanligste som tilbys blant større forbruker-helsetester.

Høyt blodtrykk, eller hypertensjon, er en vedvarende økning av blodtrykk som kan føre til en betydelig økt risiko for hjerteinfarkt eller slag. Høyt blodtrykk, også kjent som “den stille morderen”, mangler ofte klare signaler eller symptomer før det slår til. I følge World Health Organization har ca. 1,13 milliarder mennesker rundt om i verden høyt blodtrykk og færre enn 1 av 5 har tilstanden under kontroll. Følgelig er høyt blodtrykk en av hovedårsakene til tidlig død og uførhet. Den nye rapporten for høyt blodtrykk tilbyr en omfattende genetisk risiko-beregning ved å undersøke tusenvis av varianter på tvers av genomet og er eksklusiv for MyHeritage. Denne rapporten kan informere folk med økt genetisk risiko årevis før forekomsten av høyt blodtrykk. Noe som gjør det mulig for disse å ta tidlige mottiltak og hyppige sjekker med sine helse-rådgivere/leger. 

Nytt: Rapport om høyt blodtrykk

Nytt: Rapport om høyt blodtrykk

De polygeniske rapportene baseres på undersøkelser av europeiske populasjoner og er for tiden kun tilgjengelige for personer som har hovedsaklig europeisk opphav. Vi har begynt å foreta forskning slik at de polygeniske rapportene vil dekke et bredere spekter av populasjoner i fremtiden.

Du kan lese mer om polygeniske risikoscores i denne MyHeritage-bloggposten av Jessica Greenwood, MS, LGC.

Tre nye monogene rapporter

Monogene tilstander skyldes en endring i ett enkelt gen. Etter denne nyeste lanseringen tilbyr MyHeritage ialt 14 monogene rapporter. Den nye PALB2-assosierte brystkreft-rapporten undersøker varianter i PALB2-genet, som knyttes til en type arvelig brystkreft. Forekomsten av en PALB2-variant øker en kvinnes risiko for å utvikle brystkreft betydelig. I tillegg er den også blitt assosiert med økt risiko for kreft i eggestokkene og bukspyttkjertelen. Kvinner som har  PALB2-mutasjoner, anbefales å sjekke seg regelmessig, etter som tidlig oppdagelse øker sjansene betydelig for vellykket behandling. 

Nytt: rapport om PALB2-assosiert brystkreft

Nytt: rapport om PALB2-assosiert brystkreft

HIV-1 er et virus som angriper kroppens immunitetsceller som bekjemper infeksjoner. Uten behandling ødelegger viruset immunforsvaret, noe som fører til sykdommen vi kaller AIDS. Risikoen for HIV-1-infeksjon påvirkes av forekomsten eller fraværet av visse beskyttelsesvarianter.

Vår nye rapport identifiserer forekomsten eller fraværet til CCR5-varianten, som er vanligst blant personer med nord-europeisk opprinnelse. Individer med en kopi av den beskyttende CCR5-varianten har et visst nivå av beskyttelse mot HIV-1-infeksjon, mens de som har to kopier av varianten er svært motstandsdyktige mot å bli smittet av viruset. Rapporten som tilbys om risikonivået for HIV-1-smitte er eksklusiv for MyHeritage.

Nytt: Rapport om mottagelighet for HIV-1-smitte

Nytt: Rapport om mottagelighet for HIV-1-smitte

Ondartet hypertermi er en genetisk tilstand som fører til en rask økning i kroppstemperatur og alvorlige muskel-sammentrekninger mens man er under  generell anestesi. Hvis de blir gitt anestesi-medisiner kan personer med risiko for ondartet hypertermi oppleve livstruende komplikasjoner. Personer som har økt risiko for denne tilstanden kan leve i uvitenhet om dette inntil de har en operasjon eller generell anestesi. Ved å vite om denne genetiske disposisjonen kan medisinske team ta nødvendige forholdsregler for å unngå alvorlige reaksjoner under operasjon. 

Fem nye rapporter om bærerstatus

Når to personer som er bærere for den samme genetiske sykdommen har barn sammen, risikerer barnet å arve sykdommen eller selv å bli en bærer. MyHeritage tilbyr nå følgende nye bærerstatus-rapporter:

  • Glykogenlagringssykdom type 1A: Glykogenlagringssykdom type 1A skyldes en oppbygging av sukker, som kalles glykogen, i kroppens celler og vev. Det overskytende glykogenet bygges opp i leveren, nyrene, og tynntarmen. Noe som resulterer i at nevnte organer ikke fungerer optimalt og som igjen fører til flere symptomer.
  • Canavan sykdom: Canavan sykdom er en nevrologisk sykdom som fører til progressiv skade i nervecellene i hjernen. Denne lidelsen forekommer for det meste hos mennesker med ashkenazi jødisk opphav. 
  • Usher syndrom, type 3: Usher syndrom er en tilstand karakterisert av delvist eller totalt hørselstap og synstap som forverres med tiden. Usher syndrom, type 3 pleier å forekomme senere i livet enn øvrige typer.
  • Familial Mediterranean fever: Familial Mediterranean fever (FMF) er en betennelsesforstyrrelse som forårsaker smertefulle episoder med betennelser i magen, brystet eller ledd.
  • Ataxia-telangiectasia: Ataxia-telangiectasia (AT) er en sjelden, arvelig lidelse som påvirker nervesystemet, immunforsvaret og andre kroppssystemer. Dette fører til vansker med å gå og holde balansen, samt økt risiko for infeksjoner og kreft. 

Nytt: Rapport om bærerstatus for Canavan sykdom

Dine rapporter og Helse-abonnement

De ni nye helserapportene, i tillegg til de 27 opprinnelige rapportene, er inkludert for de som kjøper MyHeritage Helse-testen eller oppgraderer sitt MyHeritage DNA-sett for å motta helserapporter i fremtiden. Brukere som allerede har kjøpt Helse-kittet, eller Helse-oppgraderingen, og som har et Helse-abonnement, vil motta en invitasjon via email til å se sine nye rapporter uten nye omkostninger. De har også tilgang til rapportene ved å klikke på Helse-fanen i navigasjonsfeltet. En intro-veiviser på hovedsiden for Helse beskriver de siste tillagte rapportene for brukere som allerede har mottatt sine helse-resultater.

Introduksjons-veiviseren beskriver de nye helserapportene for eksisterende brukere

Introduksjons-veiviseren beskriver de nye helserapportene for eksisterende brukere

Brukere som har tatt MyHeritage Helse-testen eller oppgradert for å motta helserapporter, men som for tiden ikke har et Helse-abonnement, vil snart kunne kjøpe det på MyHeritage for $99 pr. år og få tilgang til de nye rapportene. Helse-abonnementet gir tilgang til nye helse-rapporter ettersom de lanseres, så lenge du abonnerer. 

De nye rapportene er tilgjengelige for MyHeritage Helse-kunder i hele verden. Brukere som bor i USA og har kjøpt Helse-abonnementet vil motta sine nye rapporter i nær fremtid.

Husk, MyHeritage helserapporter forteller deg ikke hvorvidt du har eller vil utvikle en tilstand. De reflekterer kun din genetiske risiko for å utvikle en tilstand. Hvis en spesifikk rapport ekskluderes fra dine resultater vil du finne en forklaring om hvorfor nederst på oversiktssiden for genetisk risiko.

Konklusjon

De ni nye helserapportene er de første i en rekke planlagte tillegg til MyHeritages Helse-test. Et nytt sett med helserapporter planlegges å lanseres tidlig i 2020 og vil inkludere en til PRS-rapport, samt flere genetisk risiko og bærerstatus-rapporter. Vårt dyktige vitenskaps-team jobber iherdig for å fortsette å tilby våre brukere et bredt spekter med nye helse-innsikter for å forbedre deres fremtidige helse og livskvalitet. Dette gjør MyHeritages Helse-test til en av de raskest utviklede genetiske helse-testene på markedet.

MyHeritages Helse-test tar man ved et enkelt stryk på innsiden av kinnet  — og involverer verken blod eller spytt. Den er enkel i bruk og tar knappe to minutter. Testen inkluderer Sanger-sekvensering for å validere positive resultater, noe som betydelig reduserer risikoen for falske positiver. Den er en gjennomtenkte gave for dine nærmeste denne julen, og også en god gave til deg selv. Den inkluderer også alle slektsforsknings-funksjonene til MyHeritage DNA-testen: Etnisitetsberegninger og muligheten til å finne slektninger ved hjelp av delt DNA. Bestill MyHeritage Helse-testen, eller – om du allerede har testet deg med MyHeritage DNA og ønsker å legge til helserapporter uten å sende inn en ny DNA-prøve – kan du oppgradere settet ditt til Helse.