Et tapt familiealbum fant veien hjem

Et tapt familiealbum fant veien hjem

For ett år siden kom MyHeritage sin grunnlegger og administrerende direktør Gilad Japhet over et spektakulært gammelt familiealbum på en auksjon i Israel. Et familiealbum som var skinninnbundet, dekorert med gull, og var fult av fotografier av mennesker som var kledd i staselig klesdrakter. Kvaliteten på det kunne fortelle at de som var avbildet, kom fra innflytelsesrike familier. Gilad genuint opptatt av familiehistorie, han kjøpte det, gav det til vår research avdeling. Han ba dem om å finne en etterkommer av Thorkil Gustav Hauge, for så å gi albumet tilbake til familien.

På første side i albumet stod det:

Til: Thorkild Gustav Hauge

Fra: Familien Ravn

Arendal 1903

Visste ingenting om sitt opphav

Vårt research team sporet opp en ung mann i Oslo, hans navn er Max Emil Kørner. Vi ringte Max og han ble veldig overrasket. Det er ikke hver dag man får en slik telefon!

Max kunne fortelle at han hadde lite kunnskap om sitt opphav. Som i så mange andre familier oppstod det engang en overenstemmelse da hans bestemor giftet seg med en som familien ikke synes var bra nok for henne. Det eneste Max visste med sikkerhet, var at en av bestefedrene hans var dansk.

Vi tok med oss albumet og reise hjem til Max, for som Gilad hadde ønsket, så skulle det tilbake til sin rettmessige eier. Se hvilken skatt vi med stor glede kunne overrekke.

MyHeritage vet hvor viktig gamle bilder er for å dokumenter familiehistorie tilbyr fantastiske verktøy for å forbedre, fargelegge eller animere gamle fotografier.

Et vakkert familiealbum i skinn med dekor i gull

Et vakkert familiealbum i skinn med dekor i gull

Oppslag i albumet

Oppslag i albumet, det viser familier i staselige antrekk

Men hvem var disse menneskene? Og hvordan har dette familiealbumet havnet i Israel? Det kan ingen forklare. Det er det ingen som vet.

Thorkil Gustav Hauge av rundt 16 år da han fikk albumet av familien Ravn. På den første siden i albumet har det engang vært bilde av Arendal kirke som er en vakker kirke i nygotisk stil. Kirken ble tegnet av Christian Fürst og innviet i 1888, bare 5 år før albumet er datert. Familien Ravn var ikke i slekt med Hauge familien, men Lege Jacob Ravn (f 1847), og hans sønn Trygve Angell Ravn (f 1853) er også avbildet i albumet. Kanskje de var vennefamilie?

Arendal Kirke, bygget i nygotisk stil, tegnet av Christian Fürst og innviet i 1888

Arendal Kirke, bygget i nygotisk stil, tegnet av Christian Fürst og innviet i 1888

Hvem var Thorkild Gustav Hauge?

Thorkild og hans bror Thomas var sønner av Niels Christopher Henrik Hauge (f 1842), og hans far igjen het Thomas Bryn (1782-1827), og var en av Eidsvoll-mennene. Han var jurist, embetsmann, og representerte Unionspartiet. Han ble valgt inn på Stortinget 1827 for Larvik og Sandefjord, og døde kort tid etter. Bryn skrev dagbok fra Eidsvoll og selveste Henrik Wergeland brukte den som kilde da han skrev sin konstitusjonshistorie.

Thomas Bryn (1782-1827). Eidsvollsmann, jurist, embetsmann og politiker. (Fotokilde: Wikipedia)

Thomas Bryn (1782-1827). Eidsvollsmann, jurist, embetsmann og politiker. (Fotokilde: Wikipedia)

Barnebarnet hans, Thorkild Gustav Hauge (1887-1919) ble født i Arendal og døp i Tromøya kirke utenfor Arendal i 1887. Han giftet seg med Klara Olea Lydia Svår Siljesæther. Thorkild var utdannet ingeniør og reiste til Melbourne i Australia sammen med sin kone og de fikk sitt eneste barn, datteren Lena Marie Hauge (1912 – 1964). Da Lena Maria var 3 år i 1915 kom de hjem til Norge igjen, hvor hun vokste opp og tok sin utdannelse. Hennes far Thorkild døde i en alder av 32 år av lungebetennelse på en forretningsreise i Stockholm. Det finnes ingen spor som sier at Klara Olea Lydia Svår Siljesæther gifte seg på nytt, etter at Thorkild døde.

Lena Marie Hauge vokste opp og tok artium i hjemlandet. Hun var journalist og startet sin karriere i Dagsposten i Trondheim i 1937. Fra 1945 jobbet hun i Oslo avisen Nationen, og der jobbet hun frem til din død. Hun hadde ingen barn og døde av sykdom da hun var 50 år i 1964. Da Lena Marie Hauge døde ble hennes bisettelse dekket av mange aviser i Norge, aviser som ligger på nasjonalbibliotekets arkiver. Der kan vi lese at hun skrev under psevdonymet «Murre» og var opptatt av kvinneorganisasjonene på den tiden, særlig bondekvinner, og hun redigerte «Kvinnesiden» i Nationen.

Notis fra Haugesundsavis 4. mars 1964 (Kilde Nasjonalbiblioteket)

Notis fra Haugesundsavis 4. mars 1964 (Kilde Nasjonalbiblioteket)

I en annen notis i Fjordingen fra den 11. mai1964 står det at hun etterlot seg kr 30 000, og har hennes mor var eneste arving. Moren døde i Sverige året etter i 1965.

Noen må har tatt vare på albumet

Thorkild fikk bare ett barn og hun var barnløs, så det var ingen direkte arving til familiealbumet. Uansett, det må ha blitt tatt vare på, for selv om mange av bildene var borte da Gilad fant det, var det i veldig god stand. MyHeritage sin Research-avdeling sporet opp broren til Thorkild sine etterkommere, hans bror het Thomas Bryn.

Bilde av de to brødrene Hauge, Torkild (tv) og Thomas (th). Bildet er fargelagt med MyHeritage InColor™

Foto av de to brødrene Hauge fra familiealbumet, Thorkild (tv) og Thomas (th). Bildet er fargelagt med MyHeritage InColor™

Thomas Bryn var gift med Else Maria Bryn, og de fikk blant flere barn, en datter som het Karin Andrea Bryn Hauge. Hennes barnebarn Max Emil Boholm Kørner er den yngste og nålevende etterkommer av Thomas, Thorkilds bror.

Slektstre etter Thomas Hauge, hans oldebarn Max Emil kan nå glede seg over et nydelig familiealbum

Slektstre etter Thomas Hauge, hans oldebarn Max Emil kan nå glede seg over et nydelig familiealbum

Det var en stor glede å kunne gi dette familiealbumet til Max. Og det gleder oss at det nå kunne deles med fremtidige generasjoner. Vi vet at å kjenne til sitt opphav gjør noe med deg, da mange av våre forfedre har slitt for å gi oss livet og alt det vi har i dag. Å kjenne til ditt opphav gjør deg takknemlig, ydmyk og du blir et mer komplett menneske.

Det kan Max også bekrefte, og han sier: «Tusen Takk MyHeritage».

Kjenner du igjen noen av bildene eller familiene og kan fortelle mer om hva som, har skjedd, eller annet som kan være verdifullt for Max å vite om? Ta kontakt meg, jeanette.sandsgaard@myheritage.com

Har du familiebilder du ønsker å forbedre kan du gjøre det her eller fargelegge, du finner MyHeritage inColor™ her. MyHeritage sin mobil app er også et uvurderlig verktøy for å scanne bilder og tagge dem direkte på de rette personene i treet ditt. Les mer om den her.