Nytt: Global Name Translation™ for DNA-treff

Nytt: Global Name Translation™ for DNA-treff

MyHeritage har lenge vært kjent som en viktig nettsted for verdensomspennende slektsforskning. Dette kommer av at MyHeritage er oversatt til 42 språk og er den mest populære slektsforskningsplattformen i de fleste ikke-engelsktalende land, i tillegg til dens utbredte popularitet i den engelsktalende verden. Millioner av slektstrær har blitt opprettet på MyHeritage av brukere over hele verden, og kombinert med ulike historiske dokumentsamlinger og unik teknologi for å overvinne språkbarrierer, er det lett å se hvorfor MyHeritage er den ledende slektshistorietjenesten i Europa og mange andre land.

Vi er forpliktet til innovasjon og legger alltid til nye teknologier mens vi oppgraderer de som allerede er tilgjengelige på MyHeritage. Vi er glade for å dele at vi har tatt vår Global Name Translation Technology™ til neste nivå, og brukt den på DNA-treff.

Når du utforsker din opprinnelse i et annet land, kan språket ofte være et hinder. I 2015 kom MyHeritage ut med den banebrytende teknologien Global Name Translation™, et unikt verktøy som hjelper brukere med å overvinne språkbarrierer mens de utfører slektsforskning. Global Name Translation™ oversetter automatisk navn i slektstrær og historiske dokumenter fra ett språk til et annet, slik at brukere kan få kontakt med slektninger og finne historiske poster på ukjente språk. Vi brukte først denne teknologien på søkeresultater i vår historiske forskningsdatabase og integrerte den i matchingsteknologiene våre for ny informasjon lagt til slektstrær. Vi utvidet Global Name Translation™ i 2020 for å muliggjøre tverrspråklige Record Matches.

Den nye oppdateringen av Global Name Translation™ er fantastiske nyheter for brukere som mottar DNA-treff på gresk, hebraisk, ukrainsk eller russisk, eller for de som har MyHeritage-nettstedsspråk på et av disse språkene. Begge vil nå se navnene på deres DNA-treff translitterert, enten fra ikke-latinske tegn til latinske bokstaver (engelsk), eller fra latinske bokstaver til det valgte språket på deres familieside.

Hvordan det fungerer

Global Name Translation™ bruker avanserte algoritmer som ble utviklet basert på MyHeritages enorme internasjonale database med 18,8 milliarder historiske poster. Teknologien oversetter automatisk navn som finnes i slektstrær, historiske poster, og nå, DNA-treff, med svært høy nøyaktighet og genererer alle mulige varianter av navnet for å gi treff på forskjellige språk. Bak kulissene fungerer engelsk som et felles språk. Denne teknologien matcher lignende navn skrevet på forskjellige språk med hverandre uten å endre data som legges inn i MyHeritage og lagres på originalspråket. Den bruker også omfattende ordbøker bygget av MyHeritage for å inkludere synonymer og kallenavn.

La oss si at du er en gresk MyHeritage-bruker som ikke er klar over noen familieforbindelser i Israel. Plutselig forteller et DNA-treff deg noe annet, men du kan ikke lese navnet på treffet fordi den står på hebraisk. Det å ikke vite navnet til en person eller hvordan de skal adresseres kan inntil nå ha stoppet noen brukere fra å kontakte treffene deres. Takket være den nye utvidelsen av Global Name Translation™, vil du kunne lese navnet på ditt DNA-treff fra Israel og kontakte dem ved å bruke deres fornavn.

Tilgang til DNA-treff

For å se DNA-treff for ethvert DNA-sett du administrerer, hold musepekeren over DNA-fanen på navigasjonslinjen og velg «DNA-treff».

Få tilgang til DNA-treff (klikk for å zoome)

Få tilgang til DNA-treff (klikk for å zoome)

Når du blar gjennom DNA-treffene dine, vil du legge merke til at for navn på treff skrevet med ikke-latinske bokstaver, vises nå et sett med parenteser med det translittererte navnet rett etter det opprinnelige navnet. I eksemplet nedenfor er navnet på treffet opprinnelig skrevet på ukrainsk, og en engelsk translitterasjon vises i parentesene som følger. Lenger nede på kortet viser lenken for å kontakte treffet også det translittererte navnet, noe som gjør det lettere for brukere å kontakte DNA-treff dersom det er navn de ellers ikke ville ha kjent på grunn av språkbarrieren.

Eksempel på et ukrainsk navn translitterert til engelsk (klikk for å zoome)

Eksempel på et ukrainsk navn translitterert til engelsk (klikk for å zoome)

For brukere på MyHeritage med nettstedsspråk satt til hebraisk eller gresk, vil navn på DNA-treff som er på engelsk også vises i parentese på brukerens språk. I eksemplet nedenfor vises Jacob Glicks navn på engelsk, med hebraisk translitterasjon rett ved siden av.

Eksempel på et engelsk navn translitterert til hebraisk (klikk for å zoome)

Eksempel på et engelsk navn translitterert til hebraisk (klikk for å zoome)

Det samme gjelder for brukere som jobber med MyHeritage på russisk eller ukrainsk og mottar DNA-treff til personer med navn som bruker det latinske alfabetet. I eksemplet nedenfor er MyHeritage-nettstedsspråket ukrainsk, og navnet på DNA-treffet, Larry Movchan, vises på engelsk med den ukrainske translitterasjonen i parantesen ved siden av.

Eksempel på et engelsk navn translitterert til ukrainsk (klikk for å zoome)

Eksempel på et engelsk navn translitterert til ukrainsk (klikk for å zoome)

For brukere med DNA-sett som administreres av noen andre enn dem selv, vil translitterasjonen av navnet på DNA-sett-administratoren vises i parentese ved siden av navnet på språket deres. Hvis det aktuelle treffet vises i et slektstre som administreres av en annen MyHeritage-bruker, translittereres også navnet på slektstre-administratoren. 

Translitterasjoner vises for navn på DNA-sett-administratorer (klikk for å zoome)

Translitterasjoner vises for navn på DNA-sett-administratorer (klikk for å zoome)

Når du klikker på «Kontakt» under navnet på DNA-settets administrator, vil du se en translitterasjon av både navnet på DNA-treffet og DNA-sett-administratoren.  

Translitterasjon av DNA-treff og DNA-sett-administratorens navn

Translitterasjon av DNA-treff og DNA-sett-administratorens navn

Translittererte navn vises også på siden Undersøk DNA-treff

Translitterasjon av navn på siden Undersøk DNA-treff

Translitterasjon av navn på siden Undersøk DNA-treff

Denne funksjonen er for øyeblikket utilgjengelig for gjennomgang av delte DNA-treff, men vi planlegger å legge den til i nær fremtid. Det er også viktig å merke seg at DNA-treff som har satt navnet sitt til privat, ikke vil få translittererte navn.

Våre algoritmer for DNA-treff beregner nye treff for deg automatisk, og MyHeritage DNA-brukere mottar ukentlige e-poster som informerer dem når vi har oppdaget nye DNA-treff. Translittererte navn vises nå i disse e-postene, noe som gjør det lettere å forstå treffet ved første blikk og finne ut om du deler et etternavn eller om noe ved navnet deres vekker din interesse.

Avslutning

Global Name Translation™ er en kraftig teknologi som har åpnet nye grenser for MyHeritage-brukere som forsker på familiehistorien rundt om i verden. Denne teknologien er unik for MyHeritage, og vi håper den nye utvidelsen vil lette mer  på kommunikasjonen med dine DNA-treff. Alle som har DNA-resultater på MyHeritage kan nå se de translittererte navnene på deres DNA-treff.

Språk er en hindring som ikke bør komme i veien for slektsforskning. Vi er stolte av å fortsette vår tradisjon for innovasjon ettersom teknologiene våre hjelper å overvinne språkbarrierer og fremmer veien til nye oppdagelser.