En fødselsdagshyllest til Nora

En fødselsdagshyllest til Nora

I dag ville den uforglemmelige Nora Brockstedt ha fylt 93 år gammel.

Hun fikk dessverre aldri oppleve denne dagen, men selv om jeg aldri traff henne, vil jeg tro hun ville satt pris på å bli markert og feiret på bursdagen.

 Nora Brockstedt i 1962. Foto: Atelier Rude/Oslo Museum. publisert under CC BY SA 3.0

Nora Brockstedt var en unik musiker og artist, og de fleste nordmenn har sterke minner knyttet til henne.

Kanskje det er slageren  «En liten pike i lave sko» , minnet om Grand Prix-finalen fra London med Voi, voi, eller kanskje er det rollen som Fru Enebær i Jul i skomakergata som vekker minnene til live?

Uansett hvilke hvilke minner du har om Nora Brockstedt, tror jeg nok at de fleste vil være enig i Åse Klevelands kommentar til Aftenposten etter Brockstedts død i november 2015:

– På 60- og 70-tallet var hun sentral i å løfte frem norske sanger og norske viser for et stort publikum. Det at vi hadde en Alf Prøysen, samtidig som vi hadde en ung fabelaktig sangerinne som het Nora Brockstedt, var uslåelig, sier Kleveland til Aftenposten.

– Hvordan vil hun bli husket?

En ting er den veldig spesielle stemmen hun hadde. Det var den blandingen av netthet og alvor og en helt unik evne til å formidle en tekst. Hun er noe av det mest folkekjære vi har hatt, sier Kleveland.

Store Norske Leksikon har Jon Vidar Bergan skrevet en flott oppsumering av Noras karriere, og vi gjengir den her med tillatelse:

Nora Brockstedt, norsk sanger og kabaretartist. Debuterte på Chat Noir i 1942 og som plateartist i 1945; ble etter hvert kjent som en ypperlig sanger innen jazz, viser og populærmusikk. Hun var medlem av sangkvartetten The Monn Keys 1950–54, og hadde senere suksess som soloartist.

Brockstedt er spesielt kjent for sine fine tolkninger av Alf Prøysens viser, blant annet Tango for to (1957) og Æille så nær som a Ingebjørg (1962; nr 2 på VG-lista). Hun vant Melodi Grand Prix tre ganger, og gjorde det sterkt i den internasjonale finalen i 1960, der Voi voi kom på 3. plass. Brockstedts øvrige slagere på VG-lista er Augustin(1959), listetopperen Er du glad i meg ennå, Karl Johan? (1960),Du mener vel alvor, Halvor? (1961), Guri malla (1962) og Colargol(1964).

I 1964 hadde hun tittelrollen i Prøysens og Bjarne Amdahls musikal Hu Dagmar, der hun lanserte Slipsteinsvæilsen. Som skuespiller gjorde hun seg bemerket i Sverre Udnæs‘ I dag død, i morgen rosenrød og i fjernsynsserien Jul i Skomakergata. Hun ga ut en rekke album, og til hennes 50-årsjubileum som plateartist ble det utgitt et dobbelt samlealbum under tittelenTango for to. 50 innspillinger fra 50 år (1995). Brockstedt ble tildelt Spellemannprisens hederspris i 1974 ogPrøysenprisens ærespris i 1997.

I 2004 kom jazzalbumet As Time Goes By, som fikk en svært god mottakelse, i 2005 fulgte hun opp med Christmas Songs og i 2008 kom Nora – for swingende!.

Kilder: Wikipedia, Aftenposten, Bergan, Jon Vidar. (2015, 6. november). Nora Brockstedt. I Store norske leksikon. Hentet 20. januar 2016 fra https://snl.no/Nora_Brockstedt.