Størmer var Norges første paparazzi-fotograf og levde på 1890-tallet!

Størmer var Norges første paparazzi-fotograf og levde på 1890-tallet!

Hvis du her så heldig å ha familiebilder fra 1800-tallet, vet du sannsynligvis at de fleste fotografiene fra den tiden ser mer ut som malerier enn som moderne bilder. Kamerautstyr var generelt tungt, tungvint og dyrt. Derfor var det å la seg fotografere forbeholdt de rike, og ble vanligvis bare gjort ved spesielle anledninger. Derfor har de fleste fotografier fra den tiden er av stive og alvorlige mennesker.

Carl Størmer, som var en 19 år gammel norsk student og som etter hvert ble en stor forsker, tok disse hemmelige fotografier som var helt annerledes enn noe annet. Han hadde ingen kunnskap om fotografering, men fanget unike øyeblikk som ikke var vanlig å se på bilder fra den tiden. Og spesielt etter bruk av MyHeritage fotoverktøy, kan de avsløre omgivelser fra 1800-tallet, på en måte man aldri har sett før.

Størmer ble født i Skien i 1874, og var det eneste barnet til farmasøyten Georg Ludvig Størmer og hans kone Elisabeth. Han var også nevøen til Henrik Christian Fredrik Størmer som var ingeniør og oppfinner. Han studerte matematikk ved Universitetet i Oslo. En dag fikk øye på en nydelig ung kvinne, men var for sjenert til å nærme seg henne, så han fant en genial (men ganske tvilsom) måte å bevare minnet om skjønnheten hennes på. Han anskaffet seg 1800-tallets versjon av et spionkamera.

Annonse for Stirn Concealed Vest Camera

Annonse for Stirn Concealed Vest Camera

Kamera ble oppfunnet av Robert D. Gray og introdusert i 1886. Dette flate, sirkulære kameraet var da lite nok til å bli gjemt i en vest eller jakke, og linsen stakk ut gjennom knapphullet. Ved å trekke en ledning som førte ned til lommen, kunne Størmer ta bilder i det skjulte.

To kvinner kledd i kritthvite kjoler, haster forbi fotografen
To kvinner kledd i kritthvite kjoler, haster forbi fotografen
To kvinner kledd i kritthvite kjoler, haster forbi fotografen

Størmer utvidet

Han oppdaget etter hvert at kameraet hadde et større bruksområder enn å spionere på sin hemmelige forelskelse. Han kunne ta bilder av alle folk på gaten. Mellom årene 1893 og 1897 tok han nesten 500 bilder av forbipasserende i hovedgatene i Oslo. Samlingen består av en rekke bilder som i motsetning til de fleste fotografier på den tiden, var livfulle. Det var kvinner som rusler nedover gaten med parasoller, menn som smiler og hilser med hatten sin, og folk som koser seg med små barn og kjæledyr.

MyHeritage sine fotoverktøy glatter over riper og små flekker, gjør ansiktsuttrykk skarpe, og forvandler svart-hvitt bilder til farger. Bildene viser at Oslo på 1800-tallet var et levende og fargerikt område.

 En mann løfter på hatten sin mens han går på fortauet. Rett over veien ser du Stortinget bak noen trær, og flere mennesker som haster rundt.
 En mann løfter på hatten sin mens han går på fortauet. Rett over veien ser du Stortinget bak noen trær, og flere mennesker som haster rundt.
En mann løfter på hatten sin mens han går på fortauet. Rett over veien ser du Stortinget bak noen trær, og flere mennesker som haster rundt.
En kvinne i blomstrete kjole koser en stripete katt
En kvinne i blomstrete kjole koser en stripete katt
En kvinne i blomstrete kjole koser en stripete katt
Et barn leker oppå faren sin mens han ligger i gresset og klapper hunden sin som ligger ved hodet hans.
Et barn leker oppå faren sin mens han ligger i gresset og klapper hunden sin som ligger ved hodet hans.
Et barn leker oppå faren sin mens han ligger i gresset og klapper hunden sin som ligger ved hodet hans.

Det er interessant å merke seg at hvis disse menneskene hadde visst at de hadde tatt bildet av, ville de mest sannsynlig ikke ha smilt i det hele tatt, å smile på bilder ble først populært på 1900-tallet.

En mann smiler muntert til fotografen foran Søstrene Larsens Privat Hotell
En mann smiler muntert til fotografen foran Søstrene Larsens Privat Hotell
En mann smiler muntert til fotografen foran Søstrene Larsens Privat Hotell
To kvinner nyter en tur i parken
To kvinner nyter en tur i parken
To kvinner nyter en tur i parken

Matematiker

Størmer fortsatte sitt arbeid som matematiker og astrofysiker. Han er mest kjent for sitt arbeid med tallteori, og innenfor denne teorien eksisterer i dag et tall kalt “Størmer-tallet”. Han forsket på nordlyset og bevegelse av ladede partikler i magnetosfæren. Han skrev en bok om de tema som ble kalt Fra verdensrommets dybder til atomernes indre. Den utkom i 1923. Han har også et krater på den andre siden av månen, oppkalt etter seg.

Selv om disse prestasjonene sikkert er mer oppsiktsvekkende enn hans fotosamling, og vi anbefaler ikke å ta bilder av mennesker uten deres samtykke, er vi evig takknemlige for ham ga oss disse sjeldne, forfriskende glimtene av hverdagslivet på slutten av 1800-tallets Oslo.

En gruppe mennesker sitter på akter av en seilbåt
En gruppe mennesker sitter på akter av en seilbåt
En gruppe mennesker sitter på akter av en seilbåt
Folk på gata 17. mai, to kvinner i bunad. De smiler usikkert mot kameraet
Folk på gata 17. mai, to kvinner i bunad. De smiler usikkert mot kameraet
Folk på gata 17. mai, to kvinner i bunad. De smiler usikkert mot kameraet
To kvinner som går. De snur hodet for å se på fotografen, kanskje han ropte til henne så han kunne fotografere ansiktet hennes.
To kvinner som går. De snur hodet for å se på fotografen, kanskje han ropte til henne så han kunne fotografere ansiktet hennes.
To kvinner som går. De snur hodet for å se på fotografen, kanskje han ropte til henne så han kunne fotografere ansiktet hennes.

Er det ikke forbløffende hva MyHeritage sine fotoverktøyene kan gjøre med bildene? Prøv Fotoreparerer, Fotoforbedrer, og MyHeritage In Color™ på dine egne familiebilder!