Tilbake til Korfu

Kommentarer
Når sypressene hvisker er inspirert av historiene forfatteren hørte fra sin bestemor. Klikk på bildet for å lese et utdrag av boka. Bilde:CappelemDamm

Tidlig i 2015 fikk vi i MyHeritage en utfordring fra forfatteren Yvette Manessis Corporon, som har skrevet den bestselgende romanen Når sypressene hvisker. Nå trengte hun vår hjelp fra oss i arbeidet med research for et nytt prosjekt.

De som har lest boka vet at de greske øyene Korfu og Erikoussa er viktige for Yvette.  Store deler av hendelseforløpet i romanen finner sted her, og bestemoren hennes vokste opp på Korfu.  Yvette har gode minner om bestemoren og de mange historiene hun fortalte.

Men det var spesielt én historie som bet seg fast i Yvette, nemlig den om hvordan innbyggerne på nabo-øya Erikoussa trosset alle odds og skjulte en jødisk skredder, de tre døtrene hans og en foreldreløs pike fra nazistene under andre verdenskrig.

Yvette visste at historien var sann. Alle innbyggerne på øya bekreftet den. Men det var ingen spor etter skredderen eller jentene noe sted. Det var disse sporene hun trengte vår hjelp med å finne.

Vi var mer enn glade for å kunne hjelpe, og etter omfattende research, fant vi ut mer om historien, som du kan lese mer i blogginnlegget Erikoussas hemmelighet, Men vi gav oss selvsagt ikke med det. Kort tid etter greide vi å spore opp etterkommerne etter både skredderen Savvas og familiene som hjalp dem – og resultatet ble en følelsesladd gjenforening på den greske øya.

Samfunnet som forsvant
Oppgaven vi hadde satt ut for å løse var utført. Yvettes mysterium var løst. Men under arbeidet med å finne ut mer om skredderen og hans etterkommere, fant vi også en masse andre historier. Vi avdekket historier som få utenfor øya hadde hørt om. Og blant dem, er historien om det jødiske samfunnet på Korfu som nesten ble utslettet under andre verdenskrig.

Vi fryktet at historien ville bli glemt – så vi bestemte oss for å sørge for at denne viktige delen av historien ikke skulle gå i glemmeboken, og vi satte i gang med å kartlegge det jødiske samfunnet på Korfu.  Arbeidet startet med en håndfull personer vi kun visste fornavnet på. Gjennom grundig research oppdaget vi flere navn, detaljer, skjebner og rørende historier. Nå rommer familietreet over det jødiske samfunnet på Korfu flere tusen navn.

På ett tidspunkt ledet søkingen oss till en uventet oppdagelse. Vi fant en kobling mellom familien som ble reddet av øyboerne på Erikoussa og en kjent israelsk journalist kalt Amir Ziv. Amir på sin side, visste at familien hans hadde en tilknytning til Hellas, men han hadde ikke undersøkt slektsbåndene.

Helt ærlig, jeg hadde aldri trodd at jeg skulle utforske denne delen av familiehistorien min…

Det var først da Myheritages researchere kontaktet Amir tidligere i år, at han ble klar over den dramatiske historien som forfedrene hans var deltakere i. De var nemlig knyttet til Rosa, den foreldreløse jenta som skredderen Savvas haddde tatt til seg – og som levde i skjul på Erikoussa sammen med skredderfamilien under krigen.

Bryllupet til "den foreldreløse" Rosa Belleli, som ble reddet fra nazistene på Erikoussa. Ved siden av henne (i sort kjole) er Nina, som oppdro henne. Bak bruden (også i sort), står Amirs bestemor, som også hadde navnet Rosa Belleli.

Under arbeidet med å kartlegge det jødiske samfunnet på Korfu, fant vi et bilde av Amirs besteforeldre, David og Rosa Belleli, og tre av barna deres: Sarah, Tikvah, and Chaim. Da han så bildet, ble han mildt sagt overrasket. Han hadde aldri sett et bilde av besteforeldrene sine som så unge. Det er også et svært viktig fotografi, fordi det ble tatt like før familien reiste fra Korfu – før andre verdenskrig brøt ut. Hadde de ikke reist fra Korfu, er sannsynligheten stor for at de ville ha blitt drept eller sendt til Auschwitz da nazistene inntok øya.

David og Rosa Belleli, sammen med tre av barna deres : Sarah, Tikvah, and Chaim. Bildet er tatt rundt 1937

Bildet inspirerte Amir til å skrive en artikkel om sine greske røtter og barndomsminnene sine. Leser du engelsk, anbefaler vi at du tar deg tid til å lese Corfu and Me.
Og har du ikke lest den rørende historien om Savvvas og etterkommerne hans – kan du
lese hele historien om Erikoussas hemmelighet her

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen