Tribal Quest: Reisebrev fra Sibir

MyHeritage-delegasjonen kom nylig tilbake fra den tredje Tribal Quest-reisen. Denne gangen gikk reisen til Sibir, der de hjalp familier blant det nomadiske Nenets-folket med å dokumentere og bevare sin slektshistorie. Se bildene fra turen!

Tribal Quest er MyHeritages initiativ for å hjelpe med å bevare familiehistorier over hele verden. Prosjektet har som mål å hjelpe slektsforsknings-interesserte i samfunn uten internett- og datatilgang med å bevare sin families historie for kommende generasjoner. Tidligere har vi besøkt Namibia og Papua Ny-Guinea, der vi har hjulpet en rekke familier med å bevare sin unike familehistorie for kommende generasjoner.

Møt nenets-folket

Nenets-folket holder til i Yamal-Nenets-regionen i det nordlige Russland. De er nomadiske og tradisjonelle hovednæringer er reindrift, jakt og fiske.

Her ser du en kort video fra opholdet vårt:

Yamal betyr «kanten av verden» på Nenets-språket. Området er 1,5 ganger så stort som Frankrike, og ligger nord i Vest-Sibir, like ved den geografiske grensen mellom Europa og Asia. I dag er det mer enn 10 000 nomader som gjeter 300 000 reinsdyr på den arktiske tundraen.

Det er ikke et tre å se, og som vi nordmenn vet, blir solen reflektert av den hvite snøen. Det var en overraskelse for de sydlandske medlemmene av Tribal Quest-gruppen. De ble også overrasket over å se så mange reinsdyr.

Nenets-folkets telt er dekket med reinsdyrskinn. Det gir ekstra isolasjon mot den bitre kulda. De kler seg i reinskinn, og har en høyprotein-diett som i hovedsak består av reinkjøtt og fisk.

Ni medlemmer av Taliberi-familien, fra 3 til 65 år. 

I løpet av reisen fikk MyHeritage-teamet se det nære forholdet mellom Nenets-folket og reinsdyrene deres. Reinsdyr er det viktigste dyret i regionen, og er en sentral del av stammens livsstil. Reinsdyrene er både mat, fremkomstmiddel, klær og handelsvarer. Og det er også reinsdyrenes forflytning over tundraen på jakt etter mat som styrer Nenets-nomadenes årlige reiser, over tusenvis av kilometer med håndlagde tresleder, selvsagt trukket av reinsdyr.

MyHeritage-teamet ble ønsket hjertelig velkommen, og bodde sammen med Nenets-familiene i flere uker.

Shachar og Golan fra MyHeritage-teamet fant tonen med Nenets-barna.  

Golan Levi, som ledet MyHeritage-delegasjonen, var overrasket over gjestfriheten de ble møtt med blant Nenets-folket:

Menneskene vi møtte var utrolige. Det var fascinerende å se hvor mye familien betyr for dem, og hvordan de beskytter familien sin. Vi fikk bo blant dem. Vi satt rundt bordet sammen med dem, og lærte om tradisjonene og familiehistoriene deres., som vi dokumenterte for dem, så de blir bevart for kommende generasjoner.

Familien står sentralt i Nenets-kulturen, og de satte pris på muligheten for å dokumentere familiearven sin. Vi hjelp dem med å ta bilder og å skrive ned historier, sammen med datoer og steder. Det var en omfattende oppgave å koble smmen alle historiene, men resultatet er at Nenets-folket nå kan dokumentere hvordan historiene deres, og familiene deres, er knyttet sammen.

I løpt av oppholdet hjalp MyHeritage-teamet med å lage 13 familietrær med over 3 000 profiler. De tok tusenvis av bilder og timesvis med video, som dokumenterer Nenet-folkets unike arv, kultur og historie.

MyHeritage-teamet reiste tusenvis av kilometer for å komme frem til Nenets-folket. 

Vi er takknemlige for at vi kan bruke MyHeritage-teknologien til å hjelpe folk som ellers ikke har tilgang til internett med å bevare familiehistorien sin slik at også kommende generasjoner vil ha kjennskap til den.

En tre år gammel Nenets-jente fra Seroetto-familien.
Vil du vite mer om Nenets-folket og de andre folkegruppene vi bar besøk som del av dette prosjektet? Besøk  Tribal Quest-nettsiden
Emneord: ,

Legg igjen en kommentar

E-postadressen din vil ikke vises på bloggen