Vinneren i ungdommenes slektsforskerpris er kåret!

Vinneren i ungdommenes slektsforskerpris er kåret!

Som vi tidligere har fortalt, har MyHeritage Norge for første gang stilt som sponsor for den årlige konkurransen «Slektsforskerpris for Ungdom». Slekt og Data Larvik startet denne tradisjonen – i samarbeid med Thor Heyerdahl videregående skole – for fem år siden. Initiativet hadde utgangspunkt i håp om å få ungdom mer engasjert i slektsforskning.

Konkurransen baserer seg på at en prosjektoppgave, som elevene må levere på skolen, også kan brukes som bidrag til konkurransen som Slekt og Data Larvik arrangerer, uavhengig av skolen. Arrangementet sponses av Slekt og Data Vestfold, MyHeritage Norge og Larvik kommune. Førstepremien er 3000 kroner. I tillegg får de fem beste ett års medlemskap i Slekt og Data og diplom. Nytt i år er altså at hver av disse fem også mottar MyHeritages komplette abonnement. 57 elever deltok i årets konkurranse og tidsfristen for innleveringen av bidrag til konkurransen var 1. mai.

Prisvinnerne

Sofie Marie Stokstad ble årets vinner, mens Las Soran Ismael, Sandra Lydhus, Befrin Mikail og Emirhan Demir kom på delte andreplasser.

Årets vinner: Sofie Marie Stokstad

Årets vinner Sofie Marie Stokstad. (Foto: Ellen Marie Skjefstad, Thor Heyerdahl videregående skole)

Sofie Marie skrev «Hjemkomst i grevens tid – En fortelling om Alma Støen» om tippoldemoren som emigrerte til Amerika med sin kjære i 1899 – bare for å vende tilbake til Norge i 1908. Paret hadde begge fått tuberkulose og kunne ikke lenger ta vare på barn og gård. De døde i Norge, mens barna ble tatt vare på av andre. Denne historien gjorde sterkt inntrykk på Sofie Marie, etter at hun hadde lest gjennom brevene som Alma hadde skrevet hjem til Norge i sin desperasjon.

vinnerne

Vinnerne Marie Stokstad, Las Soran Ismael og Sandra Lydhus. Befrin Mikail og Emirhan Demir var ikke tilstede under prisutdelingen. (Foto: Ellen Marie Skjefstad, Thor Heyerdahl videregående skole)

Foreldrene til Las Soran Ismael kom til Norge som flyktninger fra Kurdistan i 1998. Las valgte å skrive om bestefaren, Saedi Ismael Barzinji, og hans rolle i den kurdiske frigjøringskampen. Las forteller til Østlands-Posten at han visste at familien hadde flyktet fra vanskelige forhold i Irak, men først nå forstår han hvor ille de har hatt det. Han forteller videre at han har lært mye om kulturen og landet hans familie kom fra, og forstår nå bedre hva hans mor har vært gjennom. Han er glad for å ha blitt bedre kjent med bestefarens historie, som han mener er nærmest utrolig.

Nyttig tiltak

MyHeritage Norge er takknemlige og stolte over å kunne ta del i dette positive initiativet. Det er uten tvil et viktig initiativ som bidrar til å vekke interesse for slektsforskning hos norsk ungdom. Slik lærer de seg å samle og ivareta opplysninger og fortellinger fra sine eldre slektninger, før slik går i glemmeboken.

Slektsforskerne fra Slekt og Data forteller om sterke og dramatiske historier blant de 57 bidragene de har fått inn. Disse historiene må ikke glemmes. Historielærerne gir videre tilbakemelding om at de føler at prosjektet beriker undervisningen, inspirerer og gir bedre nærhet til historiestoffet. Elevene viser glede over å føle denne nærheten til historiestoffet i forhold til at de lærer sine egne familiemedlemmers historier å kjenne. Samtidig som de altså bidrar til å ta vare på disse. Det er vel det man kan kalle et «vinn-vinn-vinn-tiltak».