Hvor kommer våre juletradisjoner fra?

Hvor kommer våre juletradisjoner fra?

Nå er det jul igjen, og det finnes som kjent mange tradisjoner forbundet med denne høytiden. Mens noen tradisjoner er norske, finnes det også mange tradisjoner som vi ikke kan ta æren for. MyHeritage har kikket på noen av disse.

På julebordet finner man gjerne en god blanding av matretter. Når det gjelder lutfisk, stammer skikken med å spise den på jul antagelig fra Nederland og Nord-Tyskland. Der spiste man lutefisk allerede i senmiddelalderen. I dag er det bare i Norge, Sverige og Finland at man fremdeles har lutefisk på julebordet.

Juletre
Juletreet stammer opprinnelig fra Tyskland på 1500-tallet. Der var det tradisjon at juletreet ble holdt skjult fra barna til julaften (Heiligabend). Moren i familien pyntet treet med epler, godteri, nøtter, tog, engler og lys. Under juletreet ble det plassert en julekrybbe. Deretter ble juletreet vist frem for resten av familien. Etter at alle hadde beundret treet, ble det sunget sanger, lest julehistorier og åpnet gaver.

Julesangere
Julesanger stammer fra England og forekom allerede omkring 1400-tallet. De ble oftest sunget hjemme snarere enn i kirken. Reisende sangere sang sangene og endret tekstene avhengig av hvor de befant seg. I begynnelsen av det 19. århundret begynte man å synge julesanger i kirker i England. Tradisjonen spredte seg deretter over hele Storbritannia og til resten av verden – også til Norge.

Julegaven er en gammel skikk, som kan dateres helt tilbake til Romerriket. Da keiser Konstantin innførte feiringen av Jesu fødsel, valgte han å legge den til et svært strategisk tidspunkt, i sammenheng med to andre feiringer. Romerne feiret nemlig deres populære religioner – solkulten og mithrasdyrkelsen – deres hovedfester i slutten av desember. Feiringen av fødselen til den persiske lysguden, Mithras, var en familiefest hvor man utvekslet gaver – og det er nok derfra tradisjonen med julegaver kommer fra.

Verdens første kommersielt produserte julekort, laget av Henry Cole i 1843.

Verdens første kommersielt produserte julekort, laget av Henry Cole i 1843.

Julekort, i likhet med julesangene, stammer også fra England. I 1843 hadde den engelske byråkraten Sir Henry Cole det for travelt til å skrive til sine venner før jul. Han ba derfor en venn om å lage et julekort. Det ble trykt i sort-hvitt og deretter håndmalt. Tradisjonen spredte seg fort, og det ble populært å sende julekort i den victorianske tidsperioden (på 1870-tallet), da det ble mye billigere å sende slike julekort. I USA ble det første julekortet produsert i 1840-årene, men det var for dyrt for de fleste. Det ble billigere i 1875, da en tysk maler begynte å masseprodusere kort. I 1915 opprettet John C. Hall og to av hans brødre selskapet Hallmark Cards, som den dag i dag er en av de største produsentene av julekort!

Mandelgave

Mandelgave-tradisjonen med en gave til den som finner mandelen i risengrynsgrøten, stammer helt tilbake til 1500-tallet i Frankrike, hvor man hadde en tradition med å bake en bønne inn i et tradisjonelt brød som man fikk ved feiringen av de Hellige Tre Konger. Den som fant bønnen, ble utnevnt som «konge» og med tittelen fulgte selvfølgelig en rekke privilegier. I Norge har brødet blitt byttet ut med grøt og privilegier ble endret til at man fikk en gave – som oftest en marsipangris.

Har du en spesiell juletradisjon i familien med en interessant historie? Del den gerne i kommentarfeltet nedenfor eller på vår Facebook-side.