Juletradisjoner fra hele verden #MyHolidayHeritage Challenge! Og vinnerne er …

Juletradisjoner fra hele verden #MyHolidayHeritage Challenge! Og vinnerne er …

De siste to ukene, har bidrag fra #MyHolidayHeritage Challenge strømmet inn fra hele verden. Selv om årets helligdager sannsynligvis vil se litt annerledes ut enn mange år tidligere, vil mange juletradisjoner fortsette å blomstre. Takk for at dere sendte inn nydelige julehistorier og minner. Vi kan ikke tenke oss en bedre måte å feire høytiden enn ved å feire familie-tradisjoner!

Her er noen av de mange bidragene vi ønsker å dele med deg.

Deilige jule-godbiter

Andy Likins

Våre barn er 3/8-dels norsk siden min kone Heidi er halvt norsk og jeg er en fjerdedel. Vi har en viktig tradisjon fra begge våre familier, vi har begge norske innvandrer-forfedre som kom på 1880-tallet. Det er å lage lefse. For de som ikke vet, lefse er som en tortilla laget hovedsakelig av potet. Når vi spiser den varm, rett fra stekeplaten med smør og brunt sukker, er det fantastisk. Barna våre elsker det, og jeg er ganske sikker på at de vil fortsette denne tradisjonen.

Avbildet er til venstre Heidis bestemor, Anna Christine (Pederson) Stime (1913–2013) med Heidis mor, Naomi, i ca 1944. Til høyre, min bestemor, Bernice Virginia (Iverson) Likins (1906–1994) med min tante, Ginny, og min far, Noel, i ca 1936. Begge våre bestemødre lærte å lage lefse av sine norskfødte mødre. Det andre bildet er tatt for noen år siden og det er av vår datter Kaia, som hjelper til med å lage lefse.

Susan Pulfer

Jeg lager min oldemors julekakeoppskrift, selv om noen av ingrediensene ikke lenger er tilgjengelige, men den smaker fortsatt godt, og vi har brukt hennes plumpudding oppskrift og den spesielle sausen til begge.

Barry Kennedy

Jeg har fortsatt alle min bestemors kokebøker med hennes julekaken og julepudding. Alt blir laget fra bunnen av, og kokt på den gamle vedovnen. EKTE kjøttdeigpaier og terter. Alt gjorde den gamle måten.

Raylene Harrington Johnson

Så lenge jeg kan huske har vi hatt chili og potetsuppe. I noen år, laget vi østers lapskaus til middag på julaften, for noen familiemedlemmer. Og etter maten åpnet vi gaver fra slektningene våre.

Ефим Ильиных 

Adrian Gaino

Familien min er veldig stor. Jeg har 8 voksne barn (2 sett med tvillinger) og 11 barnebarn. Vi har mange forskjellige nasjonaliteter (Walisisk, Afrikansk & latinamerikansk, Siciliansk, Asiatisk & Innfødt) og feire flere kulturelle aktiviteter som inkluderer Hanukkah, Vår Frue av Guadalupe, Christmas & Kwanzaa. Vi elsker å pynte treet, pynte pepperkakehus, skøyter, aking og feire alle 12 juledager. Jeg elsker å lage store familiemiddager, roastbiff og skinkesteik og alle siderettene (potetsalat, grønnsaker, makaroni og ost). Til dessert elsker jeg å bake kaker og cupcakes, og poppe popcorn. Jeg baker også blåbær og eplepai. Vi avslutter med å drikke eggnog, varm cider og sjokolade. Og sist men ikke minst åpner vi alle gavene som jeg har laget. Vår familie trives med samhold og kjærlighet. 

Kathy King

Vår familie deltok vanligvis på en vedledighet-tilstelning på julaften før vi samlet oss til middag og gaver. Vi prøvde ulike måltider for å gjøre det enkelt – salater, smørbrød, etc. men vi har falt ned på meksikansk Fiesta (ris, kjøttsaus, salat, tomater, guacamole, rømme, fritoes, oliven, tacosaus) som vår favoritt. Så selv om det ikke er latino eller meksikansk arv, når vi nå samles til jul, må vi alltid ha denne retten. 

Nathan Bortnem

Vår familietradisjon (takket være min kones familie) er å spise mye, og da mener jeg mye av denne desserten som er svært vanskelig å lage, Skandinavisk kringle-oppskrift from food.com

Brenda Long — U.S.

Før andre verdenskrig eide min far en godteributikk i Long Beach i California. Han kjøpte en See’s candy fudge oppskrift fra See’s for $ 100.00. Han trodde ikke på å bære våpen, så han var baker på et transportskip under krigen. Hver jul som barn husker jeg min far satt på en krakk ved komfyren lagde See’s fudge. Det er 20 år siden min far gikk bort, men i julen lager vi fortsatt See’s fudge. I år har vi vår sønn, svigerdatter og 4 barnebarn på besøk hos oss. Vi skal lage See’s fudge og fortell dem historien om deres oldefar.

Jennifer Wilson

Beverly Drottar — U.S.

I familien min hadde vi alltid en formell familiemiddag på julaften. På den måten ble første juledag en «fridag» for alle, også foreldre, og vi spise deilige rester. Vi spiste av fancy porselen og drikke brusende fruktpunch fra fancy krystall-glass. Vi spiste ved et spesielt bord i spisestuen tente stearinlys som midten (IKKE kjøkkenet!) bordet hadde med en spesiell lys rød jule-duk.

Mine foreldre hadde 5 døtre og en sønn. Da hver enkelt av oss etablerte våre egne familier, sørget min mor for at vi alle hadde en stor lys rød jule-duk til våre egne julefeiringer..

Etter en stor fest, trakk min mor seg tilbake på kjøkkenet, for så å komme inn med et brett i tradisjonell gammel stil, med en flammende pudding. Selv det yngste barnet skulle få sin egen lille skål med denne fantastiske brennende desserten! Vi så på i spenning mens flammene våre brant ut. Så måtte vi forsiktig grave ut de varme brente restene av den flammede sukkerbiten før vi kunne spise denne fantastiske godbiten. Vi fikk den bare en gang i året.

De fleste av oss likte aldri den gammeldagse puddingen, men likevel var det stor spenningen ved å få den flammende godbiten. Det har gjort at mange av oss fortsatt tilbereder den til våre barn også. Smaken appellerer mest til voksne ganer, tror jeg, for jeg er veldig glad i det nå.

Flammende Julepudding Oppskrift

Ingredienser:

1/2 cup smult

1 cup sukker

1 cup revet rå gulrøtter

1 cup revet, skrelles rå poteter

1 cup rosiner

1 spiseskje melasse

1 teskje natron i 2 ss varmt vann

1 cup mel

1/2 teskje muskat

1 spiseskje kanel

1/4 teskje nellik

1/2 teskje salt

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene grundig – i rekkefølge.

Legg i en smurt gryte og damp på komfyren i 2 1 /2-4 timer, til pudding har blitt en tykk i konsistensen.

Anrett varm pudding i porsjonsskåler er og la den kjøle seg over natten.

Rett før servering, trekk sukkerbiter raskt i sitron, og deretter sett en sukkerbit på toppen av hver pudding.

Tenn på sukkerbitene umiddelbart etter påføring av sitronekstrakt og bær det flammende brettet med puddinger til serveringstedet.

Når flammen har brent ut, fjerner du smeltet sukker med en skje (det er varmt!)

Topp hver porsjon med pisket krem eller en sitronsaus.

Denne oppskriften er veldig fleksibel. Du kan toppe med hakkede dadler eller fiken eller til og med valnøtter eller mandler. Jeg er gluten-allergiker, så jeg erstatter mel med mandelmel. Du kan bruke smør i stedet for smult. Du kan sikkert bruke squash eller gresskar, i stedet for gulrøtter og poteter, men jeg har aldri prøvd det. Hvis du ikke har melasse, kan du prøve å bruke brunt sukker i stedet for hvitt. Gamle oppskrifter som dette var ment å kunne tilberedes med den man hadde av tørket frukt og rotgrønnsaker. Det som var lagret opp over vinteren og for å minimere bruk av det dyrebare av mel og sukker, men allikevel lage en søt godbit for jul, også i magre tider.

Holde fast på dyrebare arvegods

Elaine Coxon

Jeg kjøper et minne-ornament til juletreet for å hedre et nært familiemedlem som gikk bort i år. Ornamentet har personens navn og fødselsår og død. Det føles nesten som at familiemedlemmet fortsatt er en del av festlighetene.

Jenn Wood

Det er to verdifulle ornamenter på treet vårt, min datters første baby-ornament ,kjøpt for hennes aller første jul, og et hun har laget. Hun er 21 år nå, og disse ornamentene blir alltid plassert først på treet hvert år!

Lois Boubong

Hvert år kjøper jeg et sølvornament som en et minnesmerke for mine døtre. Jeg har nå samlet over 50.

Jeanne Dave Myers

Vår families juletradisjon begynte for 70 år siden da foreldrene mine fikk en opplyst tre-topp engel i bryllupsgave. Den ble plassert på toppen av treet hvert år fra da. For fem år siden ga foreldrene mine det videre til meg, og vi har hatt den på treet vårt hvert år den 12. desember som er vår bryllupsdag.

Hver jul kledde vi oss i nye kirkeantrekk som mor hadde laget, og vi gikk i kirken for å delta i underholdningen. Vi skyndte oss hjem og var skrubbsultne! Mamma hadde alltid tilberedt all slags fingermat sammen med julekaker og hjemmelagd godterier, og vi fikk fancy drinker før vi måtte legge oss. Jeg har fortsatt den samme tradisjonen i vår familie. Det har vært et spesielt minne å gi videre til dem

Susan Jernigan McCullough

Mitt tidligste minne om julen er en butikk-dukke med krone som min mor kledd som en engel for å toppe juletreet vårt i 1936. Det var første jul hun og min far feiret sin første jul sammen. Hun står nå i et glass utstillingsvindu blir hentet frem til jul å pryde vårt juletre. Det er nå 84 år med tre-pynte-plikt! Hun er forsidebildet på facebooksiden min.

Karen Collins

Faren min døde første juledag for 50 år siden. På en av blomsteroppsatsene i begravelsen hans var det en festet en due. Vi har beholdt den duen og plasserer den på treet vårt hvert år for å minnes faren min.

Barbara Fitrell Krecic

Foreldrene mine kjøpte en engel til tretoppen for å feire fødselen min. Det er 75 år nå, på toppen av mitt tre.

Spesielle måter å feire juledag

Salme Talvirinne — Finland

Vi bodde i det daværende Helsingfors bispedømme, i landsbyen Hakkila, i et hus som var bygget av min far – en del om gangen. Jada, foreldrene våre hadde kjøpt gavene våre, og vi barn fikk en ukelønn slik at vi da kunne kjøpe noe til hverandre.

På kvelden hadde de tatt inn grantreet, og vi pyntet det alle sammen. Vi spiste julebrød og skinke til frokost. Skinken var nystekt stekt for denne anledningen.

På kvelden gikk vi alltid til julebadstuen alle sammen, etter det spiste vi.

Snart var det på tide for julenissen å ankomme.

From left Aunt Kaisu with Salme Talvirinne Fra venstre Tante Kaisu med Salme Talvirinne

Michelle Dule — U.K.

Julaften, den er fylt med morsomme små spill, snacks og en tipple for de voksne. Vi setter også ut en tipple og en snacks for Nissen og reinsdyret hans. Når de yngste hadde sovnet legger vi ut alle gavene, også en til hver fra julenissen. Strømpene er fylt med små gaver fra julenissen i brunt papir, noen søtsaker, godterier, nøtter, frukt og mynter. Så legger vi dem på enden av sengen.

Julemorgen, vi voksne er like begeistret som barna, så vi pleier å våkne opp først. Vi setter på litt varne hvis det er kaldt, lager kaffe, slår på blinkende julelys.Vi sørger for at barna våkner uten å vite at det er vi som har vekket dem, og det er ville når de ser strømper som er fylt til randen. De kommer inn i hoved-soverommet hvor vi alle samles for å åpne strømpene våre.

Deretter blir jule-musikken satt på i stuen. Barna går inn i stuen først, og der er det allere en voksen med kamera, og ansiktene deres er fantastiske. Vi åpner en gave om gangen og bytter, halvveis gjennom lager vi frokost, vanligvis en engelsk frokost. Så fortsetter vi andre halvdel. Når alt er ferdig, begynner vi å forbered middagen mens barna leker med de nye leken sine. Vi spiser middag sammen, og er blide glade hver eneste år.

Geraldine Lee — U.S.

En tradisjon vi startet da barna våre var små, var å ha en skattejakt på vegne av nissen. Vi plasserte ledetråder rundt huset som startet med et brev eller dikt fra nissen (med mindre de var for gamle for nissen, så det var bare fra oss). Det førte dem fra ledetråd til ledetråd, til de fant den skjulte gaven. For eksempel, ett år vår sønn ønsket skistøvler som var skjult i peisen.En annen var da vi sendte datteren våre venners hus for sin gaven. Beklager å si, det året hun trodde hun skulle få en bil da våre ledstråder var bilnøkler. Tradisjonen videreførte ned til våre barnebarn og nå oldebarn hvis de er i stand til å komme. 

Ann Wilkinson — Australia

Siden jeg flyttet til Australia i 1966 måtte jeg forlate hvit jul og alt det jeg elsket ved jul i England. Men en ny tradisjon har sprunget opp i familien vår … Juledag Boules konkurranse. Vi spiller i par på bakplenen mens vi nyter en Pimms eller to. Alle har hatt det gøy, men mine franske forfedre kunne dødd av mangel på teknikk.

Sandra van Heusden — U.K.

Min mann er nederlandsk, så vi ønsket å feire Sinterklaas tradisjoner med julenissen. Vi lagde en familie-skattejakt. Datteren min måtte legge støvlene på sine på peisen. Og da hun våknet om morgenen de var fylt med søtsaker og et langt dikt fra Sinterklaas.Diktet som var fylt med ledetråder for å finne gavene. Gavene var ikke dyre, vanligvis søtsaker, små leker fra Poundland, eller toalettsaker, etterhvert som datteren min ble eldre. Det var jakten på dem som var det spennende, og trene ledetråder. Hun er 23 nå og insisterer fortsatt på en skattejakt hvert år.

Ruth Petitjean — U.K.

Jeg startet en juletradisjon for mange år siden da våre barn var små. Hvert år pakker jeg inn nye sokker til alle. Alle er «overrasket» for å se hva som er i pakken. Noen ganger er de julesokker, noen ganger hverdagssokker og noen ganger er de varme furry sokker … alltid sokker til alle. Datteren vår har tatt denne tradisjonen, og har nå begynt å legge sokker i gaven min fra henne. I år blir ikke annerledes … sokker for alle … og dette vil bringe alle sammen selv om vi alle er fra hverandre denne Covid julen.

Julens magi (og sokker).

Jo Murphy

Holde juletradisjoner i 2020:

Brent Chyna — U.S.

2020 har åpenbart anstrengt familieforhold på flere måter enn én. Likevel klarer vår familie å hedre våre langvarige tradisjoner på så mange måter som mulig. Vi fortsetter å utveksle gaver takket være online shopping og postsystemet, vi deler fortsatt måltider og toasts takket være internett telekonferanse plattformer, og selv, ved mer enn én anledning, synger vi sammen takket være rikelig mobiltelefoner. 

All denne teknologien har hjulpet oss å overleve i en tid som er merkelige og ny for oss. Men vi har også lært å sette pris på at våre forfedre sto overfor sine vanskeligheter og måtte kjempe med det de hadde tilgjengelig i sin tid. Jeg har funnet meg selv fordypet i pappesker fylt med relikvier fra tidligere dager, bilder, sertifikater og avisutklipp av fattigdom, sykdom og krig. Det minner oss om at vi som et folk har opplevd mer utfordrende tider og overlevd. Vi gjorde det da, og vi vil gjøre det nå. 

Kanskje det er vår lengste tradisjon.

Mary Conti — U.S.

Familien min hedrer våre mangeårige tradisjoner denne høytiden ved å bake og dele min oldemors søte brød og krorusk. Hun laget dem hvert år til jul, og jeg sendte noen til slektninger som er utenlands i år. 

Alexandra MacPherson-Munro — U.S.

Dette er et merkelig år for oss alle. Familien min feire jul gjennom Facetime hvor vi skal dele våre skotske/irske tradisjoner.

Siden vi ikke kan delta på julemesse, skal vi se den på internett. Da setter vi stearinlys i vinduet, pluss at spiser en liten julemiddag. Vi inviterer til og med andre familiemedlemmer og venner til å bli med oss i en liten julaften bønn rett ved midnatt.

Vår forfedre og slektshistorie har vært en stor innflytelse på meg og min familie, og å la familien min få lære om din fortid hjelper dem å forstå deres fremtid, og deres neste fremtid i vår familie.

Susan Small — U.K.

Hver jul møtes vår nære familie til juledrikker og kjøttdeigpaier opp mot jul. Vi lot ikke en pandemi stoppe oss. Vi er i Tier Two slik at seks personer kan møtes utenfor. I år laget jeg hjemmelagde kjøttdeigpaier med mandeldeig og kjøttdeig og mye konjakk.

I år var arrangementet i hagen til vår eldste datter Sarahs og vår svigersønn Pauls. Barnebarna var på dramakurs så vi var under seks tilstede. Vi følte ingen kulde,  vi sang og danset for å holde oss varme.

Yngste datter Michelle på bildet nedenfor, vi alle bor innenfor en kilometers avstand.

Andy Newman

Hvert år går jeg og mine to eldre brødre, Paul & Philip ut og spille julesanger rundt om sykehusene og omsorgshjemmene i Sittingbourne i Kent (U.K.).

Philip spiller trombone, Paul spiller euphonium og jeg er på E-flat bass (Tuba).

Vi har gjort dette hvert år med de unge i Frelsesarmeen og i tillegg til musikken, har vi også et par fine og morsomme tradisjoner som å synge det siste verset av Away in a Manger uten instrumental. 7-8 av oss pakker oss inn i en heis på et lokalt sykehus og spille Jingle Bells (veldig raskt) like raskt som heisen går opp og deretter ned.

Det fineste for meg er å se pasientene og de eldre beboere smile når vi spiller favorittsangene deres.

På grunn av dagens COVID restriksjoner vår tradisjon vil være litt annerledes i år, det blir en drive-thru carol service.

Men vi ser frem til å komme tilbake til det normale neste år, tørke støv av våre instrumenter og feire jul i ærverdig tradisjon.

Winners of the #MyHolidayHeritage Challenge

Takk igjen til alle som sendte i sine vakre jule tradisjoner og historier. Det er flott å se hvor mange av deres tradisjoner som fortsatt vil bli holdt i år til tross for utfordringene. Å holde fast på våre dyrebare familieminner, historier, tradisjoner, oppskrifter og arvegods klarer alltid å gi oss ekstra inspirasjon og glede. 

Og nå for vinnerne! Gratulerer til Susan McCullough, Brent Chyna, og Beverly Drottar som får velge mellom en MyHeritage DNA kit eller få en ett års MyHeritage Komplet-abonnement!

Ønsker alle en veldig god jul og et lykkelig og sunt nyttår!