Alt du trenger å vite om spanske etternavn

Alt du trenger å vite om spanske etternavn

Spansk kultur har hatt en stor betydning for verdens befolkning, og derfor også i slektsforskning. Mange har spanske røtter et sted i slektstreet ditt. Du kan å søke etter dine spanske forfedre ved hjelp av MyHeritages historiske dokumentsamlinger, og du kan prøve å søke på spanske navn i MyHeritage dåp, vielse, og dødsfall samlinger fra 1500-tallet og frem til i dag. 

Å finne forfedre dine kan imidlertid være litt utfordrende hvis du ikke er kjent med spanske navnekonvensjoner. Det kan være ganske forskjellig fra det du er vant til ellers i slektsforskning. Du har sikkert lagt merke til at spanske navn ofte inneholder flere ord. Å forstå måten disse navnene fungerer på er avgjørende hvis du ønsker å finne dine forfedre i historiske poster.

Spanske fornavn 

I spanske kulturer har folk enten ett eller to fornavn, og ofte mer enn to. 

I engelsktalende land som USA har mange mellomnavn som sjelden brukes. Mennesker med mellomnavn bruker oftest fornavnet, eller kanskje et kallenavn basert på fornavnet. For eksempel vil en Robert John Smith sannsynligvis bli kalt Robert eller Bob, men ikke så ofte John eller Johnny. Det finnes alltid unntak selvfølgelig, men dette vanlig praksis.

Derimot kan dine forfedre i Spania og Latin-Amerika ha hatt flere navn, og de kan ha brukt et eller flere om hverandre, og ikke nødvendigvis fornavnet. Fornavn ble ofte gitt for å hedre en helgen eller annen religiøs skikkelse. En kvinne ved navn María Belén del Cármen Islas kan bruke María, men mer sannsynlig er det at hun velger å bruke Belén eller Cármen. I noen poster kan hun være oppført med sitt fulle navn, mens andre kan bare kalle henne Belén Islas. Derfor er det viktig å være fleksibel når du søker.

Juan, José og Maria

I mange tilfeller i slektsforskning kan du finne familier der foreldrene har døpt alle sønnene sine José eller Juan og alle døtrene María. Hvert av barna vil også ha et andre eller tredje navn som er unikt, og barnet vil bruke det unike navnet. Et eksempel kan være tre brødre som heter Juan Antonio, Juan José og Juan Eduardo. Sannsynligvis vil ingen av dem bruke Juan i hverdagen. De vil mest sannsynligvis bli kalt Antonio, José og Eduardo.

Noen, som for eksempel den tidligere spanske statsministeren José Luis Rodríguez Zapatero, bruker begge fornavnene sine som ett sammensatt navn, José Luis, ikke bare José eller bare Luis. I dette spesielle tilfellet er ikke Luis statsministerens mellomnavn, men endel av hans fornavn José Luis.

En kort kommentar om kallenavn. De er mindre brukte i historiske poster, men det er nyttig å vite om noen kallenavn og små variasjoner av dem som finnes på spansk. For eksempel kan Ramona kalles Ramoncita, eller «lille Ramona.» Alberto eller Roberto kan kalles Beto; Ignacio blir Nacho, og Paco eller Pancho er ofte en forkortelse for Francisco. María Ana kan også kalles Mariana og María Elena kan avkortes til Marilena

Spanske etternavn 

I spanske kulturer har folk tradisjonelt to etternavn.

Det første er farsnavnet ( apellido paterno) — fars første etternavn, og det andre er morsnavn (apellido materno) — mors første etternavn.

Dette betyr at det noen i en anglofonsk kultur vil kalle mors pikenavn, vil bare bli gitt videre til en generasjon.

Når vi går tilbake til vennen vår José Luis Rodríguez Zapatero, i lys av informasjonen ovenfor, forstår vi nå at Rodriguez er hans etternavn, og Zapatero er hans etternavn fra moren.

Det at fars etternavn kommer først og mors navn kommer etter er viktig å huske, det vi du se nedenfor.

Inngiftete og familiære etternavn i spanske kulturer

I de fleste spanskspråklige kulturer endrer ikke kvinner etternavn når de er gift. Når du søker etter kvinnelige forfedre, må du derfor passe på at du leter etter hustruen under pikenavnet. Noen ganger blir en manns etternavn lagt til som et suffiks, men det erstatter aldri pikenavnet. For eksempel, hvis Luz Sánchez gifter seg med Jorge Ramos, kan hun noen ganger bli referert til som Luz Sánchez de Ramos, men aldri som Luz Ramos.

Dette betyr at mor, far og barn i en familie generelt vil ha forskjellige etternavn.

Her er et eksempel:

José Luis Rodríguez Zapatero er gift med Sonsoles Espinosa Díaz.  Espinosa hennes fars etternavn og Diaz er hennes mors etternavn. Barnas navn er Laura Rodríguez Espinosa og Alba Rodríguez Espinosa.

Hvilket etternavn skal du bruke til å henvende deg til noen i spanske kulturer?

Når du henvender deg til noen med etternavnet i spanske kulturer, bruker du som regel det etternavnet da har etter sin far.

Så, José Luis Rodríguez Zapatero ville være kjent som Señor Rodriguez, ikke Señor Zapatero.

Det er likevel viktig å merke seg at noen ganger vil folk droppe etternavnet sitt hvis det er et veldig vanlig navn. Det er tilfelle med José Luis Rodríguez Zapatero, som er kjent som Zapatero fordi Rodriguez er så vanlig.

Når det er sagt, bruk alltid farens etternavn hvis du er i tvil.

Husk også at det har blitt populært blant latinamerikanske kulturer i Amerika å bruke bindestrek mellom de to etternavnene. De gjør det for å unngå forvirring for de som arbeider med anglophone land, som ikke kjenner til den spanske navnekonvensjoner. I noen land blir artikkelen ‘y’ som betyr ‘og’ også satt mellom navnene, som i Alejandro Castillo y Garcia.

Vanlige spanske etternavn

Den spansktalende verdenen er stor, og de mest vanlige etternavnene en tendens til å likne på hverandre i de forskjellig landene. De inneholder vanligvis følgende, men ikke i samme rekkefølge overalt:

  • García
  • Hernández
  • López
  • Rodríguez
  • Pérez
  • Martínez
  • Sánchez
  • Gómez
  • Vásquez
  • Díaz

Noen etternavn er mer regionalt representert. Rivera og Betancourt er for eksempel blant de femten mest vanlige etternavnene i Puerto Rico, men ikke i Spania eller Mexico. Marroquin er oftere representert i Guatemala, Álvarez på Cuba, Soto i Chile og Jiménez i Spania. 

Andre etternavn kan indikere den ultimate opprinnelsen i bestemte områder i Europa, som det historiske Baskerland, som ligger i dagens Spania og Frankrike. Aguirre og Echeverría er eksempler på typiske baskiske etternavn. MyHeritage har flere historiske dokumentsamlinger fra den regionen, som f.eks Spania, Bilbao bispedømme, katolske prestegjeld, 1501–1900 – Spain, Vitoria Stifte Index over døpte, 1535–1903, og Spain, Navarre, Index of Deaths, 1592–1986.

Variasjoner i stavemåte

Se fleste spanske etternavn staves slik de høres ut. Dette betyr imidlertid ikke at stavevariasjoner ikke forekommer i slektsforskning! Standard stavemåte er en relativt nylig konvensjon. Før leseferdighet var utbredt, visste ofte ikke folk hvordan de skulle stave navnene sine, og prester eller kontorister var ikke alltid konsekvente når de skrev.

Noen ganger kan det være en enkel endring i de siste bokstavene. Martínes kan bli skrevet i en post og Martínez i en annen. Det behøver derfor ikke å bety at har skjedd en feil, eller at du ser på feil person.

Noen ganger kan en endring virke lite intuitiv for ikke-morsmålsbruker, men allikevel gjenspeile ørsmå nyanser i uttalen. Det er nyttig å være oppmerksom på dette i slektsforskning. Man skriver etternavnet Valencia og Balencia, fordi bokstavene ‘b’ og ‘v’ høres veldig like ut på spansk. Dette kan spesielt forkomme i gamle historiske opptegnelser. Så er også tilfelle for bokstavene ‘j’ og ‘x’ og ‘g.’ Trujillo, Truxillo og Trugillo har alle samme navn, uttalt på samme måte, og du kan finne hver versjon i forskjellige dokumenter som refererer til samme person. 

To versjoner av samme etternavn (Valencia vs. Balencia), knyttet til den samme kvinnen i forskjellige historiske opptegnelser i det nittende århundre New Mexico.

Nå som du har det grunnleggende om spanske navnekonvensjoner inne, er du sikkert klar til å begynne å søke etter dine spanske forfedre! Besøk MyHeritage historiske dokument samlinger å komme i gang. Håper din nye kunnskap inspirerer deg videre i din slektsforskning.

Trenger du hjelp?

Trenger du hjelp med å undersøke dine spanske forfedre? Legacy Tree Genealogists kan hjelpe deg hvert skritt på veien. Legacy Tree Genealogists er verdens høyeste kundevurderte slektsforskningsfirma, og anbefalt forskningspartner til MyHeritage. Selskapet ble grunnlagt i 2004 og tilbyr full-service slektsforskning for klienter over hele verden, og hjelper dem med å oppdage sine røtter og personlige historie gjennom poster, fortellinger og DNA. For å be om et gratis tilbud, besøk: www.legacytree.com/myheritage