Er du en av dem som ikke kan utstå koriander? Det kan ligge i genene dine.

Er du en av dem som ikke kan utstå koriander? Det kan ligge i genene dine.

For noen smaker det deilig, frisk og sitronaktig.

For andre smaker det som oppvaskmiddel.

Cilantro, eller koriander som den heter på norsk, er en grønn løvrik urt fra i Iran. Den brukes i alt fra indiske chutneys, kinesiske salater, marinader i Midtøsten til meksikanske sauser. Koriander er elsket i kjøkken over hele verden … bortsett fra av en viss del av befolkningen som ikke kan utstå det.

Hvorvidt du elsker eller hater koriander kan ligge i DNA-et ditt.

Mmm, aldehyd

Selv om vi har en tendens til å knytte vår oppfatning av smak til smaksløkene våre, er det også andre sensoriske reseptorer involvert. Og viktigst av alle er luktesansen. Hvis du noen gang har hatt tett nese kjenner du til dette. Maten smaker lite når vi ikke kan lukte den.

Dette fungerer også den andre veien, en sterk duft kan påvirke om vi liker maten vi smaker eller ikke.

Her kommer genetikken inn i bildet. I en studie fra 2012 publisert i tidsskriftet Flavour, kunne Eriksson et al identifisere en klynge av et spesiellt type gen, eller luktreseptorgener som påvirker hvordan vi oppfatter den «såpete» lukten hos koriander.

Et av disse genene, OR6A2, kontrollerer en reseptor som er følsomt for en kjemikalie som kalles aldehyd. Denne kjemikalien finnes også i koriander. Folk som har denne genetiske varianten er spesielt følsomme for lukten av aldehyd. Det betyr at når de får servert koriander, blir sansene deres overveldet av urtens «såpeaktige» komponenter.

Hvor mye av det er gener?

Til tross for dette funnet skriver Eriksson et al. at arveligheten av koriander-såpeduftdeteksjon er lav, mindre enn 10%. «Det er mest sannsynlig ikke er en sterk genetisk komponent til korianderpreferanse,» skriver de.

Det er mange faktorer som påvirker matpreferanser, og mange av dem er miljømessige. Sterke smaker og krydder kan være populære i en kultur, men kan være opprørende for mennesker fra en annen kultur. Mye beror på hva folk er vant til og hvilke matvarer som opprinnelig har vært er tilgjengelige i deres region. Til og med foster utvikler matpreferanser allerede i livmoren, basert på hva moren har pleide å spise under svangerskapet!

Koriander i forskjellige kulturer

En studie Mauer & El-Sohemy publisert i tidsskriftet Flavour i 2012 undersøkte fenomenet koriandere-aversjon i forskjellige etnokulturelle grupper. De fant at forekomsten av individer som mislikte koriander varierte fra 3% i noen grupper til 21% i andre grupper. 21% av østasiatere, 17% av kaukasiere, 14% av mennesker av afrikansk avstamning, 7% av sørasiatiske, 4% av latinamerikanere og 3% av Midtøstenere ble funnet å mislike koriander.

Det er interessant å merke seg at i kulturer der koriander brukes mye, sånn som i det latinamerikanske kjøkken og kjøkkenet i Midtøsten, er forekomsten av korianderavsky ganske lav. Det er mye mulig at den genetiske komponenten av korianderpreferanse spiller inn her.

Kan korianderhatere konvertere?

Hvis du er av de som ikke kan utstå koriander så er du i det minste i godt selskap. Julia Child hevdet at hun aldri bestilte retter med koriander, og at hvis hun fikk se det i maten, ville hun plukke det ut og kaste det på gulvet!

Forskning viser imidlertid at det er mulig for folk som hater koriander å overvinne sin aversjon. En studie fra 2010 av Quynh et al, publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry, påstod at ved å knuse koriander frø fremskyndes prosessen med å bryte ned aldehyd, kjemikalet som får korianderhater til å gremmes. Det kan bety at å knuse urten kan bidra til at den smaker bedre for dem. New York Times matskribent Harold McGee foreslår at en mild pesto med knuste urter og nøtter, sammen med olivenolje, hvitløk og en skarp ost, kan være et godt sted å starte.

Uansett, det er ikke sikkert at genene har skylda. Men det er mange andre hemmeligheter å avdekke i DNA! Ta en MyHeritage DNA test og start på din egen oppdagelsesreise.

Stikkord.: Koriander, DNA, gener, genetiske komponenter, urter