75 år etter at 2-åring og mor ble separert i Auschwitz, finner familiene deres hverandre

Da Clare Reay’s sønn kjøpte en MyHeritage DNA test, til henne, hadde hun et håp om at hun ville  kunne oppdage litt om sin mors etniske bakgrunn.

Hun kunne ikke forestille seg at denne testen ville lede til å løse mysteriet om moren hennes sin opprinnelse, og finne morens søstere som hun hadde lett etter i mer enn 50 år.

Se den rørende gjenforeningen her w her:

Clares mor Evelyn hadde alltid trodd at hun hadde blitt født og foreldreløs i en konsentrasjonsleir i 1945. Hun ble fortalt at hun ble funnet der etter frigjøringen, for så å bli sendt til et barnehjem i Israel. Der ble hun først adoptert av et belgisk par, og til slutt flyttet til England. Evelyn visste ikke sitt opprinnelige navn eller fødselsdato, så ingen av hennes forsøk på å lære mer om hvor hun kom hadde lykkes.

Clare (venstre) med sin mor Evelyn (i midten) og far. Helt til et DNA-treff hos MyHeritage forandret alt.

Clare (venstre) med sin mor Evelyn (i midten) og far. Helt til et DNA-treff hos MyHeritage forandret alt.

«Hvordan finner du noen som ikke vet navnet til?’

Da søstrene Dena Morris og Jean Gearhart fra Ohio i USA var voksne, fortalte moren deres, Dora, at de hadde en eldre søster som forsvant i Auschwitz. Hun hadde kommet til konsentrasjonsleiren sammen med datteren Eva på to år, og ble skilt fra Eva ved ankomsten. Hun fikk aldri se henne igjen.

Dora og Eva

Dora og Eva

Dora overlevde Auschwitz og reiste til Østerrike, der ble hennes to døtre Jean og later Dena født. Familien flyttet til USA da jentene var barn.

Dora pass som ble utstedt i 1948

Dora pass som ble utstedt i 1948

Da Jean og Dena fikk vite at de hadde en ukjent søster, bestemte de seg for å finne henne – de lette i mer enn 50 år. Dora kom tilbake til Tyskland to ganger og søkte på hvert barnehjem hun kunne finne, til ingen nytte. «Det tok sin toll på henne,» sier Dena.

Søstrene prøvde også å få hjelp av Røde Kors for å finne Eva. “Men hvordan finner du noen som ikke vet navnet til? Vi visste navnet hennes, men hun kjente det ikke selv, så vi møtte veggen overalt.”

Et uventet DNA-treff

For ca et år siden foreslo Jean at de skulle ta DNA-tester for å lære litt mer om opprinnelsen. Dena synes det var en god ide, og de tok hver sin MyHeritage DNA-test.

Så, for omtrent en måned siden, mottok de en e-postmelding om e DNA-treff, og det var Clare, datteren til den bortkommende søsteren.

“Jeg ble henrykt av DNA-resultatet,” sier Dena. “Jeg ringte søsteren min og netsen ropte: “har du fått noe fra MyHeritage angående et DNA-resultat?’”

Det viste seg at lille Eva på en eller annen måte hadde overlevd og ble reddet fra Auz. Hun gikk under navnet Evelyn og hadde hele livet trodd at moren hennes var død.

“ Vi har aldri noen gang trodd at vi skulle få et DNA-treff av så stor betydning, ”sier Clare. “Ikke et sekund, vi ble ble rett og slett målløse.”

MyHeritage Research-team dykker ned i arkivet

Da MyHeritage Research-team fikk vite om denne historien, kastet de seg over historiske poster for å avdekke mer informasjon om familiens bakgrunn. Det de fant, kaster enda mer lys over historien.

Ett av dokumentene de fant var passasjerlisten fra skipet som brakte Eva til Israel i 1948.

Passasjerlisten fra skipet Kirnia. Eva er oppført som nummer 9

Passasjerlisten fra skipet Kirnia. Eva er oppført som nummer 9

I følge dokumentet reiste Eva Lestman fra Marseille med Kirnia og kom til Israel den 16. februar 1948.

Teamet fant også et dokument som var utstedt etter den andre verdenskrig var over. Det var utstedt i Camp Grohn, som er en amerikansk militærbase i utkanten av Bremen i Tyskland. Dokumentet viser Dora og mannen hennes Leiba, samt Jean (Regina) og Dena (med det fulle hebraiske navnet Malkadina).

Dokumentet var datert den 29. oktober 1949 og Dorsas yrke er oppført som metallarbeider, noe verken Jean eller Dena visste noe om.

“Korrespondanse og nominelle roller, utført i Bremen-Grohn: transport med skip (USS GENERAL TAYLOR); transittland og endelige destinasjoner: USA, ”fra Arolsen Archives

“Korrespondanse og nominelle roller, utført i Bremen-Grohn: transport med skip (USS GENERAL TAYLOR); transittland og endelige destinasjoner: USA, ”fra Arolsen Archives

Den viser også en destinasjonsadresse; 1528 North Market Ave, Canton, Ohio. Da reaseach-teamet ga denne adressen videre til familien, fortalte familien dem at dette var adressen til Canton Jewish Center, som hadde sponset innvandringen for dem.

I tillegg fant forskerteamet dokumentasjon på familiens ankomst til USA i MyHeritage-samlingen av passasjerlister og reisedokumenter. Rapoports reiste fraU.S.S. General Harry Taylor fra Brehemenhaven i Tyskland, og ankom New York den 7. November 1949.

Familien finne på en passasjerliste fra U.S.S. General Harry Taylor

Familien finne på en passasjerliste fra U.S.S. General Harry Taylor

“Hun kunne vært min mors tvillingsøster”

“Dette er så utrolig at jeg bare ikke er sikker på hvordan jeg skal ta det, sier Dena. «Jeg er bare nå er jeg bare målløs, hovedsakelig fordi dette har vært en livslang kamp.» Hun sier det er en bittersøt opplevelse fordi de har levd i alle år i den tro at de ikke hadde noen familie. “Jeg bare skulle ønske det kunne ha skjedd for mange år siden, slik de begge kunne hatt litt sjelefred.”

“Vi har alltid visst om Eva, men vi visste ikke hvor vi skulle begynne å finne henne,”fortsetter hun. “Nå har vi bilder, og hun kunne nesten ha vært moren min. Det er vanvittig fordi moren til Clare likner på mamma. Alt fra fargen på håret, utseendet, og bygningen,  det er nøyaktig det samme”

Evelyn/Eva, Clare’s mor

Evelyn/Eva, Clare’s mor

Dora, mor til Eva, Jean og Dena og bestemor til Clare

Dora, mor til Eva, Jean og Dena og bestemor til Clare

Clare, Dena og deres familier ønsker desperat å møtes personlig, men reisebegrensningene på grunn av koronaviruskrisen har gjort det umulig. Vi foreslo å gjøre en Zoom-gjenforening foreløpig, og de var enige om det. «Å herregud, det ville være utrolig,» utbrøt Dena.

5. juni var TODAY Show vertskap for et virtuelt møte mellom Dena og Clare, og de to så hverandre live for første gang.

“Du ser ut som mamma, utbrøt Clare, overveldet av følelser. «Det er helt surrealistisk, men fantastisk samtidig.”

“Det er bare utrolig, ”sa Dena. “Jeg skulle bare ønske jeg kunne klemme henne akkurat nå.”

“Vi skal ses snart!” lovet Clare.

På spørsmål om hvordan hun tror at moren hennes ville ha følt å se dette, sa Dena at hun tror hun ville blitt overrasket og overveldet.

“Jeg håper at de begge er i himmelen, og at sjelene deres er sammen, «sa hun,» og de vet.”

Har du et uløst mysterium i familien din? Vurder å ta

MyHeritage DNA test du vet aldri hva du vil oppdage.