Før var det bare meg – Nå er det oss!

Før var det bare meg – Nå er det oss!

Esther D, er 52 år og er fra Tyskland. Hun hadde lett etter sin biologiske far siden hun var en tenåring. Da hun tok en MyHeritage DNA-test, fant hun ikke bare sin far, hun fant også 6 halvsøsken. Les hennes historie her:

Forestill deg å være 4 år og lure på hvorfor foreldrene dine adopterte deg bort.

Da jeg vokste opp følte meg alltid annerledes, og lurte på hvor den mørke huden min kom fra. I barnehagen spurte de andre barna hvorfor jeg var brun når foreldrene mine ikke var det. Det var ikke bare utseendet mitt, men også personligheten min var annerledes. Jeg hadde en annen holdning til livet, et annet temperament, et annet lynne. 

Hvem var min mor? Hvem var min far? Hvorfor ville de ikke ha meg? Var det noe jeg hadde gjort slik at de ikke å ville beholde meg? Det var så mange spørsmål, spørsmål som fikk meg til å tvile på meg selv gjennom hele livet. 

I 1982, da jeg var 13 år gammel, ga adoptivmoren min meg adopsjons-dokumentene og fødselsattesten min. Hun sa at jeg kunne gjøre hva jeg ville med dem. Fra det tidspunktet var jeg fast bestemt på å finne min biologiske familie.

Det var ikke så vanskelig å finne moren min. Det hadde blitt gjort en feil i fødselsattesten, så der fant jeg både navnet og adressen hennes. Jeg tok kontakt med henne da jeg var 17 år, og ble overrasket over at hun ikke var farget. Hun nektet å fortelle meg hvem faren min var. «Du fortjener bedre enn å vite det,» sa hun. 

Mannen på bildet

Noen år senere, da jeg var 24 år, besøkte jeg min biologiske bestemor. Der fikk jeg dagboken til moren min, og der, gjemt mellom sidene, fant jeg et svart-hvitt bilde av en svart mann. Det sto skrevet noe på baksiden: «Billy Kaot, Düsseldorf – 1968.”

Jeg forstod med en gang at han som var avbildet på bildet var faren min. Jeg tok bildet, og noen sider fra dagboken med adresser til mine mødres venner med meg da jeg og dro derfra.

Letingen var imidlertid langt fra over, det ville ta ytterligere 38 år før jeg løste mysteriet om min fars identitet.

En av min mors venner fortalte meg at moren min hadde vært vilt forelsket i en svart musiker, og hun fulgte ham hvor enn han spilte. Jeg ringte gamle taxiselskap som hadde hatt virksomhet i Düsseldorf på slutten av 60-tallet, og jeg ringte klubber der han kunne ha spilt. Jeg leide til og med et detektivbyrå for å hjelpe meg. Men det var ingen spor etter noen Billy Kaot. Jeg lærte en ting under under letingen, og det var at de fleste svarte menn i Tyskland ble kalt Billy. Det gjorde det ikke enklere. Jeg satt igjen uten spor eller noen ledetråder, og bestemte meg for å prøve og gå ut i media. Saken min ble publisert i avisene og på nyhetene, men likevel, ingen visste noe om Billy Kaot.

Jeg fortsatte å lete i perioder. Innimellom var håpet sterkt, jeg ville gjøre fremgang, men i neste øyeblikk av alt håpløst, og jeg miste troen. Jeg begynte å akseptere at jeg aldri kom til å få vite hvem faren min var, og at det som mest sannsynlig var opphavet til min musikalske og kunstneriske side ville forbli en mysterium. Jeg begynte å akseptere at jeg aldri ville bli kjent med røttene mine. Jeg aksepterte at ensomhetsfølelsen alltid ville være der, og at jeg var alene.

Et nytt kapittel i letingen

Jeg så på TV og så en annonse for en DNA-test ved utgangen av 2019. Den fanget oppmerksomheten min, og heldigvis kunne jeg spole tilbake for å se den en om igjen. Det var en reklame for MyHeritage. Jeg tenkte, – kanskje dette kunne være løsningen.

Jeg googlet selskapet og sammenlignet det med andre DNA-test selskap, og følte jeg meg mest komfortabel med å gå videre med MyHeritage. Jeg begynte å bygge et slektstre og tegnet et abonnement slik at jeg fikk tilgang til alle funksjonene på plattformen, detter kjøpte en DNA-test. Et nytt kapittel i letingen min hadde begynt. 

Jeg fikk resultatet mitt i juni 2020, og var fast bestemt på å gjøre alt som sto i min makt til å finne familien min. Jeg hadde bare ett treff med en svart person, og det var på 2,3%. Det var en ung kvinne i begynnelsen av trettiårene fra Belgia. Var dette det hele? Ved å studere de forskjellige funksjonene forstod jeg at AutoCluster-funksjonen kunne hjelpe meg. AutoClusters er et genetisk slektsforskningsverktøy som grupperer DNA-treff som sannsynligvis stammer fra felles forfedre. Du får et visuelt diagram.

Den eneste personen som ikke var en del av AutoClusters-diagrammet mitt var den unge kvinnen fra Belgia.

Siden hun var min eneste spor, bestemte jeg meg for å kontakte henne. Jeg tok og kontakt via MyHeritage sitt meldingssystem. Senere gikk vi over til Facebook, og jeg sendte henne et bildet av faren min. Jeg spurte om hun kunne spørre sin mor, eller bestemor, om de visste hvem denne mannen var.

Moren visste det …

Funnet

Billy Kaots egentlige navn var Raphaël Alingabo. Han ble født i Kinshasa i Den demokratiske republikken Kongo. Han var musiker og tilbrakte flere år i Europa på slutten av 60- og 70-tallet. Dessverre gikk han bort i 2017, men jeg fikk samtidig vite noe som overrasket og gledet meg. Jeg hadde tilsynelatende 6 halvsøsken der ute.

Hjertet mitt hoppet, og fra det øyeblikket forandret alt seg. Jeg etablerte og utviklet et forhold til noen av halvsøsknene min på Facebook og over telefon. Endelig møtte en av mine halvsøstre Linda. Hun er fra Sverige, og vi møttes her i Tyskland for et par måneder siden. COVID-19 tillot ikke at vi kunne møtes tidligere. Jeg spurte henne om hun ville ta en DNA-test for å bekrefte slektskapet vårt. Neste gang vi møttes, som var i begynnelsen av juni 2021, var resultatet hennes klart. Jeg var fryktelig redd for at jeg hadde tatt feil – men vi delte 26,6%. DNA. Jeg bare så på halvsøsteren min.

Vi er 7 halvsøsken som alle har forskjellige mødre. Jeg har alltid trodd at min kunstneriske side kom fra min far, men nå er jeg overbevist som alle de kunstneriske genene kommer fra ham. Alle barna hans synger, lager musikk, danser eller maler. Vi er så forskjellige, men likevel så like. Endelig føler jeg at jeg er en del av noe som er større enn meg selv.

Gjenforeningen og DNA-test

Jeg er så lykkelig for at jeg endelig fikk muligheten til å møte en av søstrene mine. Det var fantastisk, en opplevelse som har forandret livet mitt for alltid. Vi gikk gjennom DNA-resultatene våre sammen og knyttet bånd gjennom våre felles interesser. Livet mitt vil aldri bli det samme.

MyHeritage hjalp meg ikke bare på min reise, men de fikk også mitt kjæreste ønske til å gå i oppfyllelse.

Tusen Takk, MyHeritage.

Har du også lyst til å ta en DNA-test? Bestill en her.