Foreldreløs Holocaust-overlevende, finner familien sin takket være et DNA-treff fra MyHeritage

Foreldreløs Holocaust-overlevende, finner familien sin takket være et DNA-treff fra MyHeritage

Inntil for noen måneder siden, Shalom Korai, 83, visste ingenting om fortiden sin: ikke hvem foreldrene hans var, ikke fornavnet hans, ikke en eneste detalj. Han var en mann uten røtter.

Han ble født i 1941 i ghettoen i Warszawa, og da han var to år gammel ble han funnet vandrende rundt på egen hånd. Han ble reddet av Lena Kuchler-Silberman, en jødisk lærer og psykolog som hadde rømt fra transporten til utryddelsesleiren Belzec og levde i Warszawa under falsk identitet. Lena ga ham det ikke-jødisk klingende navnet Petro Korczak, og sammen med fire andre små barn ble han smuglet ut av Warszawa-gettoen i potetsekker. Deretter sørget hun for at de ble plassert på et barnehjem i et kloster i Warszawa.

Petro Korczak (Ghetto Fighters' House-arkiv; foto fargelagt og forbedret av MyHeritage)
Petro Korczak (Ghetto Fighters' House-arkiv; foto fargelagt og forbedret av MyHeritage)
Petro Korczak (Ghetto Fighters' House-arkiv; foto fargelagt og forbedret av MyHeritage)

Senere, muligens sommeren 1944, ble barna på barnehjemmet evakuert fra Warszawa til et barnehjem i et kloster nær Zakopane i Polen.

Etter at andre verdenskrig var over, kom Lena tilbake for å finne barna, som i mellomtiden var blitt døpt og levde som kristne. Da hun endelig kom til klosteret, nektet nonnene bestemt å la dem bli med henne. Det krevdes utallige forhandlinger med polske myndigheter og en stor sum penger for å få vergemål over Petro og barna og få dem med seg.

De sluttet seg til rundt 100 barn på Lenas barnehjem i Zakopane. Shalom husker et minne fra stedet: «Vi satt der, jeg aner ikke hva vi gjorde, flere barn i en sal, uten stoler, uten noe som helst – bare gulv og vegger. Og i midten var det en peis», minnes han. «Hun sto ved døren og begynte å kaste godteri ut i hallen. Jeg sa til meg selv: ‘Hvis jeg forlater peisen, mister jeg plassen min ved siden av den’. Jeg sa nei til godteriet og ble stående ved siden av peisen.»

Kort tid etter, i mars 1946, ble de alle smuglet derfra gjennom Praha i Tsjekkoslovakia til Frankrike. Lena og «hennes» barn bodde i Bellville i nærheten av Paris i tre år. Der kom de seg, ble sterkere og lykkeligere, og begynte så smått å leve et liv som var noenlunde likt det andre barn på deres alder levde.

Lena Kuchler-Silberman med Shalom til høyre for seg. Foto forbedret og fargelagt av MyHeritage
Lena Kuchler-Silberman med Shalom til høyre for seg. Foto forbedret og fargelagt av MyHeritage
Lena Kuchler-Silberman med Shalom til høyre for seg. Foto forbedret og fargelagt av MyHeritage

‘Du kan ikke lete etter noe du ikke vet noe om.’

Petro emigrerte til Israel i mars 1949 sammen med de andre barna. I Israel endret Lena navnet hans fra Petro Korczak til Shalom Korai. Han vokste opp i kibbutz Kvutzat Shiller og tjenestegjorde i panserkorpset under militærtjenesten.

Petro Korczak som Shalom Korai (Ghetto Fighters' House-arkiv; foto fargelagt og forbedret av MyHeritage)
Petro Korczak som Shalom Korai (Ghetto Fighters' House-arkiv; foto fargelagt og forbedret av MyHeritage)
Petro Korczak som Shalom Korai (Ghetto Fighters' House-arkiv; foto fargelagt og forbedret av MyHeritage)

I 20-årene flyttet Shalom til kibbutz Tel Katzir i Jordandalen. Der jobbet han i 35 år som semitrailersjåfør og stiftet familie. Han ble trebarnsfar og etter hvert bestefar til åtte barn, men gjennom hele livet forsøkte han aldri å finne informasjon om foreldrene, besteforeldrene eller andre detaljer i familiehistorien sin. «Du kan ikke begynne å lete etter noe du ikke vet noe om,» forklarer han. «Jeg hadde ikke den minste ledetråd. Selv fornavnet mitt er ukjent.»

Shalom Korai i dag

Shalom Korai i dag

I sommer kjøpte Magdalena Smoczynska, professor emeritus ved Jagiellonian-universitetet i Krakow i Polen, et MyHeritage DNA-sett til Shalom som en del av sin forskning på de 100 barna som ble reddet av Lena Kuchler-Silberman.

Noen uker senere fikk Ann Meddin Hellman (77) fra Charleston i South Carolina et treff med en tremenning på den andre siden av jordkloden – uten at hun hadde den fjerneste anelse om hvem han kunne være. «Navnet hans sa meg ingenting», forteller Ann.

DNA-treff på MyHeritage

DNA-treff på MyHeritage

Ann Meddin Hellman

Ann Meddin Hellman

Som erfaren slektsforsker begynte hun å dykke dypere og dypere ned i dataene, og så ba hun en av kusinene sine, Jeanmarie Fields Holstein, om å laste opp sitt DNA til MyHeritage-nettstedet. Jeanmarie hadde også et DNA-treff med Shalom, og bekreftet dermed forbindelsen Ann mistenkte: «Han er definitivt på min fars side», sier hun. «Jeg hadde informasjon om alle bestefars barn og deres familie etter hvert som de kom til USA. Bestefaren min på farssiden, Abraham Louis Mednitzky Meddin, kom til USA i 1893, kona hans, Hannah Jarinkes, og to av sønnene deres kom i 1901. Deretter kom tre av søstrene til bestefaren min, og broren deres, Yadidia Mednitzky, ble igjen i Yakovlev i Hviterussland.»

‘Jeg ga en Holocaust-overlevende en familie’

«Vi har alle trodd at denne grenen av familien ble utslettet i Holocaust», sier Ann. «Å finne Shalom er et mirakel.»

Treffet og etterforskningen som fulgte, avslørte at Anns grandonkel, Yadidia Mednitzky, var Shaloms bestefar. Han og hele familien, kona, en eller to døtre, en svigersønn og et barnebarn, ble drept i Holocaust. Ingen overlevde – trodde alle i familien.

Anns slektstre med Ann og Shalom (Piotr/Petro Korczak) highlighted

Anns slektstre med Ann og Shalom (Piotr/Petro Korczak) uthevet (klikk for å zoome)

Familieforbindelsen ble krystallklar da Ann mottok et bilde av Shalom. «Jeg åpnet det og sa med en gang: Dette er broren min Stuart!»

Ann viser Shalom et bilde av Stuart under en videosamtale.

Ann viser Shalom et bilde av Stuart under en videosamtale

Likheten mellom Shalom og Anns lillebror Stuart var ikke til å overse.

Familien planlegger en stor gjenforeningsfest i juli for å ønske Shalom velkommen inn i familien. «Han kommer til å møte så mange familiemedlemmer som ligner på ham», sier Ann, som har invitert dusinvis av slektninger til å være med på denne store begivenheten. «Jeg ga en overlevende fra Holocaust en familie, og i månedsvis har jeg fått gåsehud når jeg tenker på det. Jeg gleder meg til å legge armene rundt Shalom og klemme ham inn til hjertet.»

Shaloms utrolige historie ga gjenklang over hele verden på bakgrunn av den internasjonale minnedagen for Holocaust. Den ble delt av NBC news, ABC 4 news, Daily Mail, og mange andre plattformer.

Se Shalom fortelle sin historie i videoen nedenfor: