Hun trodde hun var enebarn. Så tok hun en MyHeritage DNA-test.

Hun trodde hun var enebarn. Så tok hun en MyHeritage DNA-test.

Stella Stenroos, 51 år, født i Finland, men bosatt i Irland, kjøpte ett MyHeritage DNA-sett i januar 2021 av ren nysgjerrighet. «Jeg har sett annonser og lest artikler i årevis, og på et tidspunkt bestemte jeg meg for å kjøpe et DNA-sett fordi jeg tenkte at det ville være fint å få vite mer om min etnisitet», sier hun.

Halvannet år senere satt Stella i stuen og så på endeløse TV-sendinger om dronning Elizabeths død da hun plutselig fikk et varsel om en innkommende e-post.

«Jeg åpnet meldingen der noen hevdet å være broren min», forteller hun. «Jeg sa til meg selv at dette måtte være en eller annen internett-gærning. Jeg holdt på å slette e-posten, men bestemte meg for å ta en rask titt på DNA-treffene mine på MyHeritage, og der var det et treff med Aaro Vuotila som min halvbror. Jeg hadde ikke forventet noe i nærheten av dette!»

Stellas foreldre skilte seg i 1974, da hun var tre år gammel, og hun vokste opp som enebarn.

Ingen visste at faren hadde et barn til – heller ikke faren.

Aaros etternavn, Vuotila, hørtes kjent ut for henne, og for moren også. Hun husket at faren, Jaakko Stenroos, hadde en venn med det navnet. Vennen var til og med til stede i farens begravelse i 2008.

Aaro Vuotila (43) ble født i 1979 i Imatra i Finland. Han er skuespiller og musiker og bor sammen med sin kone og 16 år gamle datter i Jyväskylä i Finland. I likhet med Stella tok også Aaro en DNA-test av ren nysgjerrighet. Han kjøpte settet i august 2022, og en måned senere ble verden hans forandret.

Etter å ha mottatt DNA-resultatene konfronterte han moren, som bekreftet at han ikke er hennes manns barn, men en annen manns: Jaakko – Stellas far. Hun hadde aldri fortalt noen om det før da.

En virvelvindstur for å møte søsteren

To måneder senere, ved første mulige anledning, tok Aaro et fly fra Finland til Irland for å møte søsteren sin. Stella tok ham med på en tur rundt i Irland og introduserte ham for sine nære venner. Her sitter de i bilen på flyplassen i Dublin:

Stella og Aaron møtes for første gang

Stella og Aaron møtes for første gang, 14. november 2022

«Av alle kjæledyrene mine er det Cara som er sjefen og den mest sosiale», sier Stella. «Aaro hadde akkurat kommet og hadde knapt rukket å sette seg ned før Cara allerede kom for å hilse på ham.»

Aaro møter Stellas katt

Aaro meets Stella’s cat

Den første dagen i Irland ville de ikke gjøre så mye, siden Aaro allerede hadde brukt lang tid på å reise, så de dro til Hill of Tara bare for å nyte landskapet. Her er de iført caps som de kjøpte der:

Stella og Aaro i Stellas hage

Stella og Aaro i Stellas hage, iført caps som de kjøpte på Hill of Tara.

«Siden Aaro aldri hadde møtt sin virkelige far og besteforeldre, ga jeg ham et lynkurs gjennom gamle bilder», sier Stella. «Her gikk vi gjennom dem og spiste makroner.»

Aaro blir kjent med sine forfedre

Aaro blir kjent med sine forfedre

Den tredje dagen besøkte de en finsk venninne av Stella og fortsatte videre til Wicklow-fjellene:

Stella og Aaro i Wicklow-fjellene

Stella og Aaro i Glendalough, en berømt dal i Wicklow-fjellene

«På grunn av jobbforpliktelser kunne Aaro bare komme på et kort besøk denne gangen, og tiden gikk fort», sier Stella. «Her er vi på flyplassen igjen, mens han er på vei tilbake til Finland. Hvis du ser nøye etter, har vi begge steinanheng – Aaro har laget dem! Han lagde bare to, han har gått med det ene, og han ville gi meg det andre ❤️ Jeg har gått med mitt siden da.»

Stella slipper Aaro av på flyplassen, begge har på seg steinanhenget som han har laget

Stella slipper Aaro av på flyplassen, begge har på seg steinanhenget som han har laget

«Vi fant tonen fra første øyeblikk. Alt føltes naturlig, som om vi alltid har kjent hverandre», sier Stella. «Det var ingen pinlige øyeblikk mellom oss – ikke ett eneste. Vi har samme sans for humor og samme vidd. Jeg er så glad for at vi begge bestemte oss for å ta DNA-testen! Det hadde vært en tragedie om vi aldri hadde fått vite det.»

Stella forteller at hun i 51 år har trodd at hun var enebarn, så oppdagelsen endret identiteten hennes fullstendig. Moren hennes er også veldig glad på hennes vegne, og synes det er godt at hun ikke blir alene i verden, ettersom Stella ikke har barn og for tiden ikke har noen partner.

«Faren vår var veldig intelligent, interessert i alt mulig, vittig, hadde mye humor, var musikalsk begavet og kreativ, likte å lage mat og hadde hele livet de samme vennene som han hadde hatt siden barndommen», sier Stella.

Stella og Aaros far. Bildet er reparert, forbedret og fargelagt av MyHeritage
Stella og Aaros far. Bildet er reparert, forbedret og fargelagt av MyHeritage
Stella og Aaros far. Bildet er reparert, forbedret og fargelagt av MyHeritage

«Det er hjerteskjærende at han aldri fikk vite at han hadde en sønn – spesielt en sønn som også er musiker, akkurat som pappa! Men jeg håper at jeg kan gi Aaro og niesen min Peppi et levende mentalt bilde av familien de aldri møtte.»

Tusen takk til Stella for at hun delte sin historie med oss! Hvis du også har gjort en livsendrende oppdagelse med MyHeritage, vil vi gjerne høre om det! Send den til oss via dette skjemaet eller send den til oss på stories@myheritage.com.

Bestill et MyHeritage DNA-sett