Jeg fant min australske fetter takket være en Smart Match™ på MyHeritage

Jeg fant min australske fetter takket være en Smart Match™ på MyHeritage

Jürgen Franke (76) fra Tyskland har brukt MyHeritage i 13 år. Takket være en Smart Match™ har han funnet sin lenge savnede kusine Elke, som emigrerte til Australia.

Start slektstreet ditt

Her er Jürgens historie:

For rundt 30 år siden falt det meg ikke engang inn å forske på Crasser-familien. Foreldrene mine døde i 1964 (far) og 1985 (mor). Moren min ble født i 1909, hun var den yngste datteren, og i 1911, to år etter fødselen, døde moren. Hun ble oppdratt av den eldste søsteren. Hennes eldste bror het Hugo Crasser.

Alle ble født i Hohenstein-Ernstthal. De ble alle døpt i Christophori-kirken i Hohenstein. Hohenstein-Ernstthal var tidligere to uavhengige steder og også fødestedet til den tyske forfatteren Karl May.

Søskenparet Crasser i Rabenstein, krigstid. Foto forbedret med MyHeritage.

Søskenparet Crasser i Rabenstein, krigstid. Foto forbedret med MyHeritage.

For omtrent 20 år siden snakket jeg og mine fire eldre søsken sammen, og de nevnte at en onkel og tante som ikke hadde barn, ønsket å ta med seg moren min til USA da hun emigrerte, men at faren min motsatte seg det.

Jürgens mor som ung kvinne i Hohenstein-Ernstthal. Bildet er reparert og fargelagt med MyHeritage.
Jürgens mor som ung kvinne i Hohenstein-Ernstthal. Bildet er reparert og fargelagt med MyHeritage.
Jürgens mor som ung kvinne i Hohenstein-Ernstthal. Bildet er reparert og fargelagt med MyHeritage.

Dette var begynnelsen på min slektsforskning.

Onkel Hugos historie

Jeg startet med kirken i Hohenstein og var så heldig å treffe Frau Weber. Hun hadde funnet slektsdata om familien min som hun ga til meg. Dermed kunne jeg spore morssiden videre mot Franken (Ober Callenberg, Lichtenberg ved Hof og Neudorf ved Schauenstein), samt i retning Østerrike og Transsylvania.

I 1965, kort tid etter min fars død, ble min mor invitert til å feire sin eldste søster Helens 70-årsdag i Chemnitz, Rabenstein. Jeg ble med henne, og alle søsknene som fremdeles var i live, kom også. I tillegg kom onkel Hugo! Han var den eldste broren og kom fra Paderborn. Han var alene, og det ble sagt at han hadde en datter fra sitt andre ekteskap. Jeg hadde imidlertid glemt hva datteren het. Jeg hørte aldri noe mer om det. Senere viste det seg at onkel Hugo hadde deltatt i første og andre verdenskrig og også blitt såret. Der var han blitt tatt til fange og kom først senere tilbake til Chemnitz. Før det jobbet han i en grønnsaksgrossist. Rundt 1956 dro han til Paderborn sammen med sin kollega (Lissi) for å besøke slektninger han hadde møtt i russisk fangenskap.

Tante Helene, ca. 1975.

Tante Helene, ca. 1975.

Bryllupet til Lissi og Hugo Crasser, 1956. Fotoet er fargelagt, forbedret og reparert av MyHeritage.
Bryllupet til Lissi og Hugo Crasser, 1956. Fotoet er fargelagt, forbedret og reparert av MyHeritage.
Bryllupet til Lissi og Hugo Crasser, 1956. Fotoet er fargelagt, forbedret og reparert av MyHeritage.

På grunn av aldersforskjellen hadde familien vår, inkludert foreldrene mine, nesten ingen kontakt med ham.

Jeg fortsatte slektsforskningen min, og deretter satt jeg sammen slektstreet og la det inn på MyHeritage.

‘Er du kusinen til Elke Brown?’

En dag fikk jeg en melding via MyHeritage-meldingssystemet – to ganger på engelsk, som jeg valgte å ignorere, og deretter på tysk, med spørsmål om jeg var kusine til Elke Brown fra Australia.

Elke emigrerte fra Paderborn til Australia etter endt skolegang. Moren og faren hennes – min onkel Hugo – emigrerte også. Han var eldre og døde da Elke var rundt 14 år gammel. Moren returnerte til Tyskland etter en stund fordi hun ikke snakket engelsk og derfor følte hun seg ikke hjemme.

Min kusine Elke fra Australia

Min kusine Elke fra Australia

Elke fikk en Smart Match™ til treet mitt og tok kontakt med meg gjennom MyHeritage, og det var slik vi kom i kontakt. Hun og mannen Floyd besøkte oss i slutten av 2022, og vi besøkte alle hjemmene som var viktige for onkel Hugo, Obercallenberg og fødestedet i Hohenstein-Ernstthal, samt bestemorens gravsted i Mittelbach, som ikke ligger langt fra der vi bor nå.

Min kusine Elke leter etter graven til sin bestemor, Helene Hunger, sammen med kirkegårdslederen i Mittelbach/Chemnitz.

Min kusine Elke leter etter graven til sin bestemor, Helene Hunger, sammen med kirkegårdslederen i Mittelbach/Chemnitz.

Til Elkes 60-årsdag ga barna hennes en profesjonell slektsforsker i oppdrag å forske på Crasser-familien i Hohenstei-Ernstthal. Jeg fikk en kopi av disse dokumentene av Elke.

Elke har skrevet to bøker. Den ene er en fortelling om moren og hennes liv i første og andre ekteskap. Den forteller også om ekteskapet mellom Lissi og Hugo, med bilder fra Mittelbach ved Chemnitz.

«The Hunger Girl», Elkes bok om moren Lissi.

«The Hunger Girl», Elkes bok om moren Lissi.

Selv om vi var sikre på at vi er fettere og kusiner, gjorde vi også en MyHeritage DNA test og for å bekrefte forholdet vårt. Jeg er glad for å ha funnet Elke og for å være i kontakt med henne.

Tusen takk til Jürgen for at han delte sin historie med oss. Hvis du også har gjort en viktig oppdagelse ved hjelp av MyHeritage, vil vi gjerne høre om det! Send det til oss via dette skjemaet, eller send oss en e-post til stories@myheritage.com.

Start slektstreet ditt på MyHeritage